Sisäisillä probiooteilla hyvinvoiva iho
15.6.2020 | PUR toimitus
Suoliston ja ihon välinen yhteys
Erilaiset iho-ongelmat ovat lisääntyneet ja syyksi epäillään mikrobiomimme köyhtymistä. Mikä tuo paljon puhuttu mikrobiomi sitten on? Mikrobiomi muodostuu elimistössämme elävistä mikrobeista eli pienen pienistä elävistä organismeista, kuten bakteereista, hiivoista ja viruksista sekä niiden aineenvaihduntatuotteista. Mikrobikannat vaihtelevat ihmisten välillä ja jokaisella meistä onkin oma uniikki mikrobistomme eli mikrobiomi.
Nykyään ymmärrämme, että mikrobiomi vaikuttaa koko elimistön toimintaan ja mikrobeja elää aivan kaikkialla elimistössämme – ihossa, suussa, silmissä, nenässä, suolistossa, keuhkoissa ja jopa selkäydinnesteessä. Nuo eri alueilla elävät mikrobit auttavat elimistöämme toimimaan ja pitävät suurelta osin vastustuskyvystämme huolta. Mikrobit muun muassa sulattavat ruokamme, pitävät ihomme kosteustasapainosta ja happovaipasta huolta, pilkkovat ympäristöstä tulevia myrkkyjä vaarattomaksi ja treenaavat immuunipuolustustamme vahvemmaksi. Kehomme eri alueilla elävät mikrobit lähettävät myös viestejä keskenään verenkierron ja keskushermoston välityksellä ja pyrkivät näin pitämään koko elimistömme tasapainossa ja terveenä – toimivana ekosysteeminä.
Köyhtynyt mikrobisto syynä moniin terveysongelmiin
Tämän päivän stressaava elämäntapamme tiiviiksi rakennetuissa asunnoissa, asfaltoiduissa pihoissa yhdessä voimakkaiden antimikrobisten siivousaineiden, ylenmäärin käytettyjen antibioottien ja yksipuolisen teollisesti tuotetun ravinnon kanssa ovat muuttaneet mikrobistoamme merkittävästi. Elimistöllemme on käynyt samoin kuin tehoviljelystä köyhtyneelle pellolle ja sanotaankin, että länsimainen ihminen on menettänyt jo kolmanneksen elimistön tasapainoa ylläpitävistä mikrobeista, verrattuna esimerkiksi afrikkalaiseen metsästäjä-keräilijään.
Nykyisin tiedämme, että mitä enemmän elimistössämme on erilaisia mikrobeja tasapainoisesti sulassa sovussa, sitä terveempiä olemme. Ongelmia syntyy silloin, jos mikrobiomi köyhtyy ja jotkut mikrobilajit alkavat yksipuolisesti hallita elimistöämme. Tällöin saatamme huomata kärsivämme ruoansulatusongelmista, aivosumusta tai jopa erilaisista iho-ongelmista.
Suoli-ihoyhteys
Olet varmasti jo kuullut suoli-aivoyhteydestä, eli suoliston ja aivojen välisestä vuorovaikutuksesta, mutta tiesitkö että tutkijat puhuvat myös suoli-ihoyhteydestä (gut-skin axis)?
Nykyään ymmärrämme yhä paremmin kuinka kaksi suurimmista elimistämme, iho ja suolisto, vaikuttavat toisiinsa. Molempien elinten keskeinen tehtävä on toimia suojamuurina ulkoista ympäristöä vastaan ja ylläpitää fyysistä tasapainoa. Kasvava joukko tutkimuksia osoittaa kuinka näiden kahden elimen vuorovaikutus on kaksisuuntaista ja kuinka suoliston tasapaino vaikuttaa suotuisasti myös ihon tasapainoon ja päinvastoin.
Atooppinen ihottuma, akne, ruusufinni ja POD eli perioraalidermatiitti ovat hankalia iho-ongelmia ja useimmilla, jotka kärsivät edellä mainituista vaivoista on havaittu myös suolistossa epätasapainotila. Suolistobakteeristo näyttäisi vaikuttavan ihon tasapainoon ainakin kahdella tavalla: epäsuorasti immuunipuolustuksen kautta, sekä suoraan sellaisissa tapauksissa jossa patogeenisia bakteereja tai niiden aineenvaihduntatuotteita pääsee siirtymään suolistosta iholle.
Esimerkiksi suoliston seinämän läpäisevyys (ns. vuotava suoli) voi aiheuttaa sen, että mikrobeja tai niiden aineenvaihduntatuotteita pääsee verenkiertoon, joka nostattaa elimistön immuunipuolustuksen hälytystilaan ja tuottaa kehoon tulehdustilan, usein aiheuttaen ongelmia myös ihon tasapainoon. Tutkimuksissa on vahvistettu yhteys suoliston läpäisevyyden ja atooppisen ihottuman välillä. Myös psoriasiksesta kärsivien potilaiden verestä on löydetty suolistobakteerien DNA:ta.
Rosacea eli ruusufinni luokitellaan nykyään autoimmuunisairaudeksi, sillä ihon punoitus, näppylät ja ärsytys ovat seurausta siitä, että kehon immuunijärjestelmä on häiriintynyt ja reagoi ihon normaaliflooraan kuuluvan talipunkin kantamaan bakteeriin. Rosacea on monimutkainen ihosairaus, jossa hormonitoiminnalla on oma roolinsa, mutta rosacea-potilailla on yleensä aina myös suolistossa mikrobiston epätasapainotila.
Suolisto ja sen mikrobiomi vaikuttaa myös ihon omaan mikrobistoon. Esimerkiksi lyhytketjuiset rasvahapot butyraatti, asetaatti ja propionaatti joita syntyy kun suolistobakteerit fermentoivat ravintokuitua näyttäisivät olevan tärkeä tekijä ihon mikrobiston omassa immuunipuolustuksessa. Esimerkiksi propionaatin on osoitettu olevan hillitsevän aknea aiheuttavaa Staphylococcus aureusta.
Probioottien käyttöä erilaisten iho-ongelmien hoidossa on alettu tutkia entistä enemmän. Tutkimuksissa on huomattu, että sisäisesti käytettävillä probiooteilla voidaan merkittävästi vaikuttaa esimerkiksi ihon kosteudensitomiskykyyn sekä vähentää ihon ärtyneisyyttä. Kun saamme suoliston tasapainon palautettua, vaikuttaa se koko kehomme immuunisysteemin toimintaan ja samalla positiivisesti myös ihomme hyvinvointiin. Kun suoliston mikrobitasapaino on kunnossa, suoliston seinämä palautuu ehjäksi, eikä mikrobeja tai mikrobien tuottamia proteiineja vuoda enää verenkiertoon. Erilaiset ravintoaineet pilkkoutuvat ja imeytyvät suolistossa paremmin ja kehon myrkkyjenpoisto toimii optimaalisesti.
Symbiootit avuksi sisäiseen ihonhoitoon
Entäpä jos voisimmekin yksittäisten probioottien sijaa tuoda suolistoomme symbiootin – valmiin ekosysteemin, joka sisältää monipuolisesti erilaisia mikrobikantoja ja mikroravinteita sekä kuituja suolistomme hyväksi? Esi-isämme ja isovanhempamme ovatkin itse asiassa tehneet juuri näin käyttämällä fermentoituja ruokia, kuten hapankaalia, hapankurkkuja ja hapansilakkaa.
Myös britannialainen Living Nutrition valmistaa probioottivalmisteensa fermentoimalla. Pääraaka-aineena on luomusoijamaito, jonka luontaisesti kehittyneet bakteerit, hiivat, entsyymit ja ravinteet toimivat synergiassa suoliston hyväksi, eli symbioottina. Your Flora -tuoteperheen probioottivalmisteet (symbiootit) sisältävät 35 aktiivista bakteerikantaa ja hiivaa sekä ruoansulatusta tukevia, käyttötarkoituksen mukaan valittuja kasviksia ja yrttejä.
Your Flora Terrain tukee erityisen hyvin iho-ongelmista kärsivien suoliston sekä ihon eheyttämistä, sillä se sisältää fermentoidun soijamaidon lisäksi geelimäistä aloe veraa ja punajalavankuorta, jotka auttavat suojaamaan suoliston pintaa. Aloe sisältää vitamiineja, kivennäisaineita, aminohappoja, C- ja E-vitamiineja sekä salisyylihappoa ja sillä on viilentävä ja emäksisöivä vaikutus. Kuten ihonhoidossakin, niin myös suolistossa aloe vera rauhoittaa ja suojaa suolen epiteelisolukkoa, jolloin suolen seinämä voi rauhassa parantua ja eheytyä. Your Flora Terrain soveltuu erityisesti henkilöille, joille tuliset mausteet, kahvi, alkoholi ja happamat ruoat pahentavat oireita, kuten närästystä tai ihon ärsytystä ja punoitusta.
Ennaltaehkäisyyn sopii Your Flora Family, joka on koko perheelle sopiva probioottinen valmiste. Tätä tuotetta voi käyttää, vaikka ei kärsisikään ruoansulatusvaivoista, sillä se sopii erityisen hyvin ylläpitämään vahvaa suoliston tasapainoa, immuniteettia ja yleistä hyvinvointia. Tuote sopii käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana.
Antibioottikuurin kanssa on suositeltavaa valita Your Flora Regenesis, joka auttaa korjaamaan antibiootin sekoittamaa mikrobiomia. Your Flora Regenesis sisältää fermentoitua soijamaitoa ja artisokkaa sekä sikuria. Latva-artisokka auttaa puhdistamaan elimistöstä infektion ja antibioottikuurin myötä syntyneitä hajoamistuotteita. Sikurijuuri puolestaan sisältää ihanteellisia prebiootteja, jotka tukevat hyvin suolistomikrobien kasvua.
Vaikka Your Flora -symbiootit ovat itsessään hyödyllisiä, parhaat tulokset saat kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Stressi vaikuttaa negatiivisesti suoliston hyvinvointiin, kuten myös yksipuolinen, runsaasti sokeria ja eineksiä sisältävä ruoka. Pyri pitämään riittävästä unesta ja matalista stressitasoista huolta sekä syömään monipuolisesti, lisäten lautaselle runsaasti kuiturikkaita kasviksia sekä hyviä rasvoja!
Lähteet: Gut Mikrobiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis