Parhaat terveysvinkit miehille

21.11.2017 | PUR toimitus

Naiset käyttävät terveyspalveluja miehiä enemmän kaikissa kehittyneissä maissa. Luonnollinen selitys eroon on naisten pidempi elinikä, minkä lisäksi terveyspalveluiden käyttöä nostavat myös raskauden ehkäisyyn, raskauteen ja synnytykseen liittyvät tarpeet. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler on listannut blogiinsa myös muita syitä siihen, miksi naiset käyttävät miehiä enemmän terveyspalveluja. Hänen mukaansa sairaan rooli soveltuu luontevammin naisten yhteiskunnallisten roolien valikoimaan. Naiset myös käyttävät miehiä enemmän ahdistuksen lieventämiseen vuorovaikutukseen pohjautuvia hoitokeinoja, joihin kuuluvat esimerkiksi terveyspalvelut. Lisäksi naiset kokevat miehiä herkemmin ongelmia fyysisinä oireina, kun taas miehet purkavat niitä toimintaan.

Miljoonien suosikki opastaa elämään oikein

Suomessa naisten terveydenhuollon kustannukset ovat noin kolme kertaa suuremmat kuin miesten, mutta samalla miesten kuolleisuus on naisia suurempi. Suomalaismiehet kuolevat esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin kaksi kertaa yleisemmin kuin naiset ja tapaturmiin kolme kertaa naisia useammin. Syöpäkuolleisuuskin on suomalaisilla miehillä 50 prosenttia naisia korkeampi.

Amerikan terveysviraston mukaan noin 80 prosenttia miehistä ei käy säännöllisissä tarkastuksissa yhtä usein kuin naiset. Tätä lukua gastroenterologiaan eli vatsaelinten sairauksiin erikoistunut, Detroitissa asuva lääkäri Partha Nandi haluaa pienentää. Vastaanottotyön lisäksi Nandi on julkaissut monia myyntimenestykseksi nousseita kirjoja ja juontaa suosittua, Emmy-palkittua Ask Dr. Nandi -keskusteluohjelmaa, jota katsotaan yli 95 miljoonassa kodissa.

Nandi viesti miehille on yksinkertainen. Säännöllisten lääkärintarkastuksen lisäksi oman terveydentilan parantaminen ja sairauksien ennaltaehkäiseminen onnistuu, kun tekee pieniä muutoksia arkirutiineihinsa. Omasta terveydestä huolehtimisen ei siis tarvitse olla mikään monumentaalinen projekti, vaan pikemminkin kyse on yksinkertaisten arkisten valintojen tekemisestä ja muutoksista omassa käyttäytymisessä. Ne voivat yhdessä ylläpitää terveyttä merkittävästi pitkällä aikavälillä.

 

Nandin terveyssuositukset eri ikäisille miehille

20-30-vuotiaat

Mitä kannattaa seurata: verenpainetta, verensokeria, kolesterolia ja painoindeksiä sekä lisäksi tarkkailla kiveksiä mahdollisen kivessyövän varalta. Kiinnitä myös huomiota mielialoihisi, jotta tunnistat mahdollisen masennuksen oireet.

Mitä kannattaa syödä: huolehdi siitä, että saat tarpeeksi proteiinia (liian vähän ja liikaa eivät ole hyväksi terveydelle). Tasapainota ruokavaliotasi vähärasvaisilla proteiininlähteillä ja yhdistä niitä hyviin hiilihydraatteihin kasvattaaksesi lihasmassaa ja luuston tiheyttä sekä vahvistaaksesi sidekudoksia.

Miten kannattaa liikkua: pyri harrastamaan säännöllisesti lajeja, jotka vahvistavat lihaksiasi ja parantavat aerobista kuntoasi. Mikäli et halua liittyä kuntokeskuksen jäseneksi, harrasta reipasta kävelyä ja joukkuelajeja tai mitä tahansa, joka motivoi liikkumaan säännöllisesti.

Itsehoito vinkki: opettele hallitsemaan stressiä, esimerkiksi meditoimalla, joogaamalla tai viettämällä aikaa luonnossa. Kyky oppia rentouttamaan mieli on hyvä perusta tulevaisuuden terveelle elämälle.

40-vuotiaat

Mitä kannattaa seurata: munuaisten toimintaa, tyypin 1 diabetesta, sydän-, verisuoni- ja sepelvaltimotautien riskitekijöitä.

Mitä kannattaa syödä: muokkaa kalorien saantiasi kompensoimaan ruoansulatuksen hidastumista. Vähennä elimistön mahdollista hiljaista tulehdustilaa lisäämällä ruokavalioosi omega-3-rasvahappoja, joita saat esimerkiksi lohesta, makrillista ja sillistä.

Miten kannattaa liikkua: 40-vuotiaana elimistösi tuottaman testosteronin määrä alkaa pikkuhiljaa vähentyä ja rasvan määrä lisääntyä, mikä lisää riskiä tiettyjen sairauksien puhkeamiseen. Voit estää tämän tekemällä säännöllisesti lihasmassaa ylläpitäviä voimaharjoituksia. Tee voimaharjoittelua esimerkiksi kuntosalilla tai kotioloissa painojen, kahvakuulan tai oman kehonpainon avulla. Pidä aerobista kuntoa yllä harrastamalla säännöllisesti joogaa, reipasta kävelyä ja hölkkää.

Itsehoitovinkki: vaali läheisiä ihmissuhteita, sillä niiden on todettu vähentävän stressiä ja rentouttavan mieltä. Oksytoksiini on niin sanottu “rakkaushormoni”, joka lisää onnellisuuden tunnetta ja iloisuutta.

50-vuotiaat

Mitä kannattaa seurata: on tärkeää käydä seulonnoissa, joissa tutkitaan mahdolliset paksusuolen syövän ja eturauhassyövän esiasteet sekä keuhkoahtaumataudin riskitekijät.

Mitä kannattaa syödä: elimistön mahdollista hiljaista tulehdustilaa vähentäviä ruoka-aineita, kuten lohta, ristikukkaisia vihanneksia (kuten parsakaalia), vihreitä kasviksia ja valkosipulia sekä kalsiumrikkaita ruokia, esimerkiksi sardiineja ja lehtikaalia.

Miten kannattaa liikkua: harrasta lajeja, jotka parantavat voimaa, tasapainoa, ryhtiä ja nivelten liikkuvuutta. Hyviä liikkeitä ovat esimerkiksi askelkyykyt, punnerrukset ja lankku-asennot. Ne ovat tehokkaita, nivelystävällisiä ja helppo mahduttaa päivään tai tehdä vaikka kävelylenkin jälkeen.

Itsehoitovinkki: nuku tarpeeksi, vähintään kahdeksan tuntia yössä, sillä se pitää vireystilan korkeana ja lisää optimismia. Hyvin levänneet ihmiset ovat iloisempia.

60-vuotiaat

Mitä kannattaa seurata: osteoporoosin riskitekijöitä.

Mitä kannattaa syödä: ravinnerikkaita ruokia, jotka auttavat vähentämään mahdollista elimistön hiljaista tulehdustilaa sekä ruokia, jotka tehostavat ruoansulatusta.

Miten kannattaa liikkua: harrasta lajeja, jotka vahvistavat lihaksiasi ja parantavat aerobista kuntoasi. Vältä mahdolliset loukkaantumiset aloittamalla liikunnan harrastamisen aina lämmittelyllä. Hyviä aerobisia lajeja ovat esimerkiksi reipas kävely, uinti, melonta, ja pyöräily.

Itsehoitovinkki: vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Yhteys muihin ja sosiaalinen tukiverkosto ovat tärkeitä mielenterveyden ylläpidon kannalta.

70-vuotiaat ja vanhemmat

Mitä kannattaa seurata: dementian ja mahdollisten muiden muistisairauksien oireita.

Mitä kannattaa syödä: mielialaa nostattavia ruokia, jotka myös ehkäisevät sairauksia ja tukevat aivojen terveyttä. Tasapainota ruokavaliotasi sekoittamalla vähän proteiinia hyviin hiilihydraatteihin, kuten kaurapuuroon, ruskeaan riisiin ja kvinoaan.

Miten kannattaa liikkua: et ehkä enää kykene maratoneihin, mutta pidä silti itsesi kunnossa ja osteoporoosi poissa esimerkiksi tekemällä kävelylenkkejä, liikkeitä kehon omalla painolla ja venyttelemällä. Näin säilytät lihasmassaa ja vahvistat keskivartalon tukilihaksia, mikä on tärkeää kaatumisten ennaltaehkäisyssä. Muita hyviä lajeja ovat uinti, pyöräily ja puutarhan hoito.

Itsehoitovinkki: merkityksen tunne tuo iloa ja terveyttä. Aloita joka päivä muistuttamalla itseäsi siitä, mistä voit olla iloinen ja tee asioita, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.


Lähteet: 

Calling All Men: It’s Time To Make Wellness & Self-Care Your Own (Here’s Where To Start)

10 syytä miksi nainen käyttää miestä enemmän terveyspalveluja