Miesten hedelmällisyys: näin optimoit sitä oikeilla valinnoilla

30.11.2017 | PUR toimitus

Naisten hedelmällisyys ja keinot sen tukemiseksi saavat perinteisesti enemmän huomioarvoa mediassa ja lääketieteessä kuin sama aihe miehen asemasta. Miesten hedelmällisyys on kuitenkin lähes yhtä tärkeää hedelmöitykseen ja raskauteen valmistautuessa, joten onneksi aihe on alkanut herättää keskustelua.

Iso-Britannian terveysviranomaisten (NHS) mukaan joka viidennessä tapauksessa lapsettomuuden takana on siittiöiden alhainen määrä. Toisten arvioiden mukaan jopa 40% lapsettomuustapauksista liittyy tavalla tai toisella mieheen. Onneksi on kuitenkin mielenkiintoista tutkimusnäyttöä siitä, miten tietyt ravintoaineet voivat parantaa miehen hedelmällisyyttä.

Hedelmällisyyttä kannattaa lähestyä ja ajatella molempia sukupuolia koskevana asiana. Onhan hedelmöittyminen, ja vanhemmuus yleisemmin, niin sanotusti kahden kauppa. Siittiöiden tiheyden ja määrän tulee olla riittävä, ja siemennestettä tarpeeksi. Siemenneste tuo ravinteita ja energiaa siittiöille sekä liikuttaa niitä. Siittiöiden ulkomuodon ja rakenteen (morfologia) puolestaan on oltava hyvä, jotta ne voivat uida oikealla tavalla, nopeasti ja oikeaan suuntaan. Ne eivät saa olla yhteen tarttuneita (agglutinaatio).

5 tärkeää ravintoainetta miehen hedelmällisyyden optimointiin: 

 1. Sinkki

Sinkki edistää normaalia hedelmällisyyttä ja lisääntymistä, sekä normaalin testosteronitason ylläpitoa veressä (2). Sinkin puutos on yhdistetty siemennesteen määrän laskuun sekä siittiöiden ulkomuodon ja rakenteen muutoksiin. Sinkin määrän voimakas lasku miehen veren seerumissa on puolestaan yhdistetty alhaiseen siittiöiden määrään (4). Pariskuntien kannattaa tarkistuttaa yhdessä sinkkitasonsa, sillä naisillakin toisinaan ilmenee puutoksia testeissä.

Ruokia, jotka sisältävät sinkkiä: vihannekset, pähkinät ja siemenet, liha ja kala (erityisesti merenelävät). Suosittelemme myös korkealaatuista sinkkilisää, esim. Wild Nutritionin Food-Grown sinkkiä (Zinc Plus).

 1. Seleeni

Seleeni osallistuu normaaliin siittiöidenmuodostukseen (6) ja sillä saattaa olla vaikutusta siittiöiden liikkumisen parantamiseen sekä ulkomuotoon ja rakenteeseen. Tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä siemennesteen tiiviyden ja korkeiden seleenitasojen välillä. Kehittyviä siittiöitä pitäisi suojata hapettumisvaurioilta kolme kuukautta kestävän kypsymisjakson aikana.

Ruokia, jotka sisältävät seleeniä: vihannekset, pähkinät ja siemenet (erityisesti parapähkinät, joissa havaittu korkeita pitoisuuksia), liha ja kala. Helppo tapa varmistaa seleenin saanti, on ottaa käyttöön Wild Nutritionin Food-Grown seleeni (Selenium Plus). Huom! Tutkimukset ovat osoittaneet, että maaperän sisältämän seleenin määrä on laskenut viimeisinä vuosikymmeninä, jonka vuoksi seleeninsaanti ravinnon kautta on romahtanut viimeisen 20 vuoden ajan. On siis tärkeää huolehtia riittävästä seleeninsaannista joko lisäämällä seleenirikkaita ruokia ruokavalioon, tai tarvittaessa ravintolisänä.

 1. Arginiini

Aminohappona tunnetun arginiinin vaikutuksista siittiöiden kuntoon löytyy tutkimustietoa. Arginiini osallistuu siittiöiden rakenteen muodostukseen, mikä on tärkeää niiden liikkuvuuden kannalta (13). Tämä tärkeä yhteys ei kuitenkaan toistaiseksi ole EU:n elintarvikkeita valvovan viranomaisen, EFSAn, hyväksymä terveysväittämä.

Ruokia, jotka sisältävät arginiinia: merenelävät, liha, maitotuotteet ja pähkinät (kuten cashew). Vasikanmaksan sanotaan sisältävän lihoista eniten arginiinia.

 1. Omega-3 

Omega-3-rasvahappojen runsas saanti on yhdistetty hyväkuntoisiin siittiöihin – erityisesti niiden ulkomuotoon, määrään ja tiheyteen (15, 16). Hiirikokeissa on selvitetty miten DHA:n (mm. kalassa runsaasti esiintyvä omega-3-rasvahappo) puute saattaa aiheuttaa siittiöissä pyöreää muotoa sen sijaan, että ne olisivat niille tyypillisesti ja uimiselle edullisesti pitkänmallisia (17).

Tapoja lisätä omega-3-rasvahappojen saantia: Nauti vähintään kaksi annosta rasvaista kalaa viikossa (lohi, nieriä, sardiini, anjovis).  Suosittelemme myös lisäämään omega-3-rasvahappojen saantia Wild Nutritionin Pure strength Omega 3 -tuotteella.  Tuote yhdistää omega-3:n ja tarkoin valitut ravintoaineet, jotka parantavat kehon kykyä imeyttää omega-3-rasvahapot, suunnata ne sinne missä niille on tarvetta ja ottaa ne tehokkaasti käyttöönsä.

 1. Koentsyymi Q10

Koentsyymi Q10:ä löytyy siittiöiden keskiöstä, jossa sitä tarvitaan liikkumiseen vaadittavan energian tuotannossa (18), vaikka tälle ei olekaan Euroopan Unionin elintarviketurvallisuutta valvovan viranomaisen, EFSAn, hyväksymää terveysväittämää. Toinen tutkimus on vahvistanut, että 3 kuukautta kestävä koentsyymi Q10 lisän nauttiminen saattaa parantaa siittiöiden ulkomuotoa ja liikkuvuutta hedelmättömissä miehissä (19).

Ruokia, jotka sisältävät koentsyymi Q10:ä: liha, rasvaiset kalat, pinaatti, parsakaali, kukkakaali ja raa’at maapähkinät

Vinkkejä yleiseen elämäntyyliin

 1. Huomioi heti:

 • Vältä liikaa lämpöä kivesten läheisyydessä (ei kuumia kylpyjä, ei säännöllistä soutamista tai saunomista jne). Siittiöiden tuotanto vaatii tietyn lämpötilan (20) ainakin 3 kuukauden ajan, jonka aikana siittiöt kypsyvät.
 • Tupakoinnin lopettamista suositellaan ja tutkimukset osoittavat, että alkoholin käyttöä tulisi rajoittaa.
 • Suosi monipuolista ja värikästä, runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sisältävää antioksidanttirikasta ruokaa. Tämän lisäksi hyvien rasvojen suosiminen on tärkeää, joten syö rasvaista kalaa kaksi kertaa viikossa.
 1. Ympäristön estrogeenit

 • Miesten tulisi tiedostaa, että estrogeenihormonin pääsyä elimistöön kannattaa rajoittaa, jotta mieshormonien tasapaino säilyy.
 • Vähennä hormonihäiritsijöiden määrää, mm. vaihtamalla hanavesi suodatettuun veteen (hankkimalla hormoneja suodattava vesifiltteri).
 • Älä koskaan lämmitä tai valmista ruokaa muoviastioissa, tai käytä muovisia välineitä ruoanlaitossa. Suosi ruostumatonta terästä tai puuta. Älä juo auringonvaloon jääneen vesipullon sisältämää vettä.
 • Vältä soijatuotteiden säännöllistä syömistä.
 • Konsultoi ravinto- tai fytoterapeuttia, joka voi suunnitella kanssasi kevyen kehon puhdistusohjelman tukemaan ulkoisten estrogeenien poistumista elimistöstä.
 1. Lisäravinteet

 • Hanki erityisesti miehen hedelmällisyyttä parantamaan suunniteltu lisäravinne, kuten esimerkiksi Wild Nutritionin tutkimuksiin pohjautuva Food-Grown Fertility for Men (annos 2 kapselia päivässä).
 • Pariskunnat voivat ottaa käyttöön naisille suunnatun Fertility for Women, miehille suunnatun Fertility for Men sekä molempien yhteiseen käyttöön Pure Strength Omega 3.

Juttuun numeroin merkityt referenssit saatavilla Wild Nutritionilta osoitteesta: enquiries@wildnutrition.com

Alkuperäinen artikkeli: https://www.wildnutrition.com/blogs/our-blog/male-fertility-lifestyle-tips-to-optimise-conception