Sinikka Pakeman: Parempi mielenterveys ravinnon voimin
17.9.2015 | PUR toimitus
Mielenterveysongelmien tilastot ovat hälyttävää luettavaa ja on muistettava, että tilastoissa ei edes näy kaikki ongelmista kärsivät. On monia syitä miksi ihmiset eivät halua hakeutua lääkäriin. Yhä vieläkin mielenterveys ja mielenterveysongelmat ovat tabu, vaikka niistä toisaalta puhutaan jo hyvin avoimesti. Pelko monesti estää avun hakemista, tai kärsivä ei kykene enää välittämään itsestään.
Oli syy mikä hyvänsä, ongelma leviää globaalisesti hurjaa vauhtia ja sen aiheuttamat kulut ohittavat muutaman vuoden sisällä sydän- ja verisuonitautien aiheuttamat kustannukset.
Perinteinen ajatusmalli ongelmavyyhdin syistä on aivoperäinen, eli aivojen kemiallinen häiriötila, ja hoito on sen mukaista. Mielialalääkkeiden käyttö on lisääntynyt ja lisääntyy jatkuvasti nopeaa tahtia. Mitä mielialalääkkeet hoitavat – oireita vai syitä? Ovatko ne tarkoituksenmukaisia?
Perinteisen lääkityksen sivuvaikutukset voivat olla katastrofaalisia, varsinkin jos käytetään monia erilaisia lääkkeitä yhtäaikaa. Onko muita hoito keinoja?
Kokonaisvaltainen, integroitu lääketiede etenee jättiläisaskelin kaikilla foorumeilla mitä tulee terveyteen. Aivojen ja hermoston sairaudet ovat saaneet runsaasti huomiota viime aikoina, sillä monet uudet, positiiviset tutkimustulokset osoittavat, että huomio on ongelmien syiden selvittelyn kannalta usein väärässä paikassa. Syiden löytyminen onkin tärkein asia, jotta voidaan rakentaa onnistunut hoito. Uusi lähestymistapa on syntynyt, missä on sen kiintopiste mielenterveysongelmissa, kuten depressiossa? Onko se päässä vai suolistossa? Vai kenties molemmissa?
Jo useita vuosikymmeniä sitten monet asiantuntijat peräänkuuluttivat, että kuolema alkaa suolesta. Tämä hypoteesi tai käsitys ei ole uusi – vuosikymmeniä sitten puhuttiin autotoksikaatiosta ja sen aiheuttamista terveysongelmista, mukaanlukien mielenterveysongelmat. Miksi siihen sitten ei ole kiinnitetty enemmän huomiota aiemmin?
Miksi mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin teollistumisen myötä? Onko ravinto muuttunut ihmiselle sopimattomaksi? Entä muut kehityksen hedelmät – ovatko ne hyviä mielenterveydelle?
Miksi Hippocratesin neuvo: ”pidä ravintoa lääkkeenäsi ja lääkettä ravintonasi” pätee yhä kaikesta lääketieteellisestä kehityksestä huolimatta? Löytyykö apua mielenterveysongelmiin ravinnosta ja jos niin, niin millaisesta?
Ihmiselle sopimaton ravinto tuhoaa ruoansulatuskanavaa ja sen mikrobiomia monella tavalla. Kun mikrobiomin tasapaino järkkyy, koko keho, aivot mukaan lukien, kärsivät huonosta terveydestä. Mitkä ovat seuraukset?
Tieteelliset tutkimukset osoittavat yhä uudelleen, että terveellinen ravinto ja elämäntavat auttavat. Mitä parantavia vaikutuksia mielenterveysongelmiin löytyy monista tuoreista ruoka-aineista ja niistävalmistetuista aterioista?
Ihminen on valtavan monimuotoinen ja monimutkainen kokonaisuus, mutta mitään osia kehostamme ei voida eristää ja hoitaa erillisenä osastonaan, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen: ”terve mieli terveessä ruumiissa”, sanotaan. Mitä uusi lähestymistapa eli paradigma pitää sisällään?
Kirjoittaja Sinikka Pakeman on kliininen ravintoterapeutti, joka pitkän kansainvälisen kaupallisen uran jälkeen valmistui The Institute for Optimum Nutritionista, Lontoosta 1997. Siitä lähtien hän on pitänyt vastaanottoa Lontoossa ja Helsingissä sekä toiminut suosittuna kouluttajana, luennoitsijana ja kirjailijana. Tätä nykyä Sinikka asuu Ranskassa.