Näin syöt ihon hyvinvoivaksi

12.3.2017 | PUR toimitus

Ruoka vaikuttaa ihon hyvinvointiin

Talviaikaan monet meistä kärsivät kuivasta ja kutiavasta ihosta. Talven vaihtelevat sääolosuhteet, radikaalitkin lämpötilojen muutokset sekä sisätilojen keskuslämmitys laittavat ihon koville. Kuinka pitää iho hehkuvana, kuinka suojella sitä sekä hoitaa ongelma-alueita?

Vapaat radikaalit ovat ihomme haastaja numero yksi. Ympäristö sekä luonnolliset kehomme toiminnot luovat ns. hallittavissa olevaa hapettumistuhoa ihollamme, mutta kun tämä yhdistetään auringon aiheuttamiin vaurioihin, saasteille altistumiseen, tupakointiin, alkoholin kulutukseen sekä paljon sokeria sisältävään ruokavalion, ei vauriot enää olekaan ihan niin vain kehon hallittavissa.

Ota antioksidantit avuksesi taistelussa hapettumisvaurioita vastaan. Lisää ruokavalioosi hedelmiä ja vihanneksia – näitä luonnon omia herkkuja tulisi syödä vähintään 5 annosta päivässä. Syömällä värikkäästi vihreitä, punaisia, oransseja, keltaisia ja violetteja hedelmiä ja vihanneksia, saat kattavimman antioksidanttisuojan, sillä juuri hedelmien ja vihannesten värit tekevät niistä erityisen antioksidanttipitoisia. Kasvien väriaineiden ja muiden niiden sisältämien fytokemikaalien lisäksi ihon hyvinvointia tukeviin antioksidantteihin kuuluvat C- ja E-vitamiini, seleeni ja sinkki.

marjat ovat hyvä superfoodi ihon hyvinvoinnille

Voidakseen hyvin, iho, hiukset ja kynnet tarvitsevat myös runsaasti mineraaleja. Mineraalirikasta ruokaa on mm. rasvaton liha, kala, kananmunat, jyvät, maitotuotteet, pähkinät ja siemenet.

Erityisesti rautaa ja sinkkiä tarvitaan ihon, hiusten ja kynsien kasvuun. Rauta kuljettaa happea vereen ravitakseen ja lisätäkseen kasvua, sinkkiä puolestaan tarvitaan proteiinien tueksi kasvuun. Myös pii, jota saa kasvisten lisäksi erityisesti täysjyvästä, on tärkeä mineraali hiuksille, kynsille ja iholle, sillä sitä tarvitaan sidekudosten muodostumiseen.

Kuiva iho

Ihon ja hiusten kunto on riippuvainen tärkeistä omega-3 – ja omega-6 –rasvahapoista. Ne mm. parantavat solukalvon joustavuutta ja vähentävät tulehdusta. Sameat ja elottomat hiukset ja iho voivat olla merkki siitä, että sinun on syytä syödä enemmän rasvahappoja: tuoreita pähkinöitä, siemeniä sekä rasvaista kalaa kuten lohta, sardiineja ja makrilleja. Hyviä öljyisiä kastikkeita salaatille ovat kylmäpuristettu saksanpähkinäöljy, pellavaöljy ja oliiviöljy. Näitä öljyjä voit levittää myös suoraan ihon kuiviin kohtiin.

Monipuolinen ruokavalio on myös ihon hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää.

Helokki- ja mustaherukansiemenöljy ovat parhaita lähteitä gammalinoleenihapolle (GLA). Kyseessä on rasvahappo, joka on tärkeä ihon ja hiusten karvatuppien terveydelle ja joka voi kosteuttaa ihoa sisältäpäin. GLA on tärkeä ihon terveiden solukalvojen muodostamisessa ja se auttaa vähentämään kutiamista ja kuivuutta.

A-vitamiini on terveelle iholle välttämätön ja sen puute saattaa johtaa ihon hilseilyyn, ihottumaan ja akneen. A-vitamiinilisästa voi olla näiden iho-ongelmien hoitamisessa apua ja niiden lääkinnälliset hoitomenetelmät monesti perustuvatkin A-vitamiiniin. E- ja C-vitamiini auttavat hillitsemään tulehdusta iholla.

Vaihdevuosien jälkeen

Ihon kimmoisuuden säilyttämiseksi on tärkeää minimoida hapettumisen aiheuttamia vaurioita. Hapettuminen kovettaa ihoa ja tekee siitä elottoman ja ryppyisen. Ihon ravitseminen sisältäpäin, niin ruoan kuin ravintolisienkin avulla, toimii, koska ravinteet tavoittavat solut sisältäpäin sieltä, missä iho kasvaa ja uusiutuu. Vain hyvin harvat ulkoiset tuotteet ja hoidot pääsevät vaikuttamaan näin syvällä ihossa. Sen vuoksi ravinto onkin ensimmäinen ja tärkein keino parantaaksesi ihon kuntoa. Ja mikä on hyvää iholle, on hyvää koko keholle ja yleisesti terveydelle!

UV-valolle altistuminen saattaa synnyttää immuunivasteen, joka aiheuttaa ihon palamisen auringossa. Tämä immuunivaste aktivoi immuunisoluja suojaamaan auringolta, mutta sivutuotteena ne tuottavat tulehdusta, mikä voi erityisesti pitkään jatkuessaan olla entistä haitallisempaa ihon tärkeille proteiineille, elastiinille ja kollageenille, sekä laukaista ns. ”ristisidontaprosessin” joka kovettaa ja nahistaa ihoa. Antioksidantit voivat vähentää proteiinien ”ristisidontaa”. Antioksidanttiravintolisä rannikkomännyn kuoriuutteen (pycnogenol) tulehduksen vastaiset ominaisuudet auttavat vähentämään tämän immuunivasteen sivuvaikutusten tuhoja. Kollageenin puutosta voi paikata myös ravintolisillä kuten Planet Paleon kollageenijauheella.

Menopaussin aikana estrogeeni-hormonin tuotanto muuttuu ja myös tämä saattaa vaikuttaa ihon kimmoisuuteen.

Näppyinen iho

Ravinneköyhä ruokavalio voi pahentaa akneen taipuvaisen ihon oireita. Siksi kannattaakin panostaa terveelliseen, täysravintoa ja erityisesti vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä sisältävään ruokavalioon, jossa on paljon antioksidanttipitoisia vitamiineja ja mineraaleja. Rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja siemenistä saa runsaasti tärkeitä rasvahappoja, joilla on tulehduksen vastaisia vaikutuksia. Näppylät ja akne ovat merkkejä tulehduksesta, jolloin nämä ruoka-aineet saattavat helpottaa oireita. Myös sinkin puute on hyvin yleistä aknesta tai finneistä kärsivillä. Sinkin onkin todettu olevan hyödyllinen aknen hillinnässä. Erään tutkimuksen mukaan sinkkihoito toimi yhtä tehokkaasti kuin antiobiootit.  Tulokset eivät kuitenkaan ole nähtävissä heti vaan noin 12 viikon viiveellä. Akne on myös yhdistetty Candida Albicans –hiivan liikakasvuun suolistossa. Probioottien ja antifungaalisten luonnonlääkkeiden kuten oreganoöljyn, greipinsiemenuutteen ja kapryylihapon avulla voidaan usein helpottaa tilannetta.

Aika on erinomainen parantaja, myös kun kyse on ihosta. Iho uusiutuu jatkuvasti – aina 6 viikon sykleissä – minkä vuoksi sen vointiin on mahdollista vaikuttaa hyvinkin konkreettisesti. Tekemällä nämä muutokset ruokavalioosi ja ravintolisiin voit päästää sisäinen hehkusi valloilleen!


Lähde: Wild Nutrition