Kesäiho kuntoon – 9 x viilentävä kauneusruoka

26.6.2020 | PUR toimitus

Kesäiho epäkunnossa?

Kesä ja etenkin kesähelteet pistävät ihon koetukselle. Kun lämpö ärsyttää ihoa, saattaa siihen nousta näppylöitä tai ihottumaa. Taistelussa epäpuhtauksia vastaan ravinto on tärkeämmässä roolissa kuin se mitä iholle levittää. Miten pitää huolta kesäihosta ravinnon avulla? Tässä 9 viilentävää kauneusruokaa, joilla voit saada ihosi ja itsesi hehkumaan! Ja mikä parasta, osa saattaa itse asiassa jo löytyäkin jääkaapistasi.

Vesimeloni

Tämä kesäajan suosikki viilentää takuuvarmasti, eikä siihen vuodenaikoihin perustuvan ayurvedisen opin mukaan kannattaisi oikeastaan muulloin kuin kesällä koskeakaan. Vesimeloni sisältää myös paljon lykopeeniä ja muita antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja ja tehostavat solujen aineenvaihduntaa. Saadaksesi hedelmän ravinteet parhaiten talteen, vesimeloni kannattaa nauttia omana erillisenä välipalana mieluummin kuin samaan aikaan muun ruoan kanssa.

Piparminttu

Piparminttu paitsi virkistää, myös rentouttaa kehoa. Rentoutuessa stressihormonit vähenevät, mikä puolestaan on hyväksi ihollesi. Stressi nimittäin saattaa aiheuttaa aknea ja ihon ennenaikaista vanhenemista.  Minttu saattaa auttaa vähentämään myös androgeenejä, jotka saattavat lisätä ihon rasvoittumista ja aknea. Mieti voisitko istuttaa oman mintun taimenen vaikka parvekkeellesi tai puutarhaan?

 

Punaiset viinirypäleet

Viinirypäleet ovat viilentäviä ainoastaan silloin, kun ne ovat makeita. Esimerkiksi vihreät viinirypäleet eivät toimi samalla tavalla kuin punaiset. Happamat, suolaiset ja kirpeät ruoat ovat enemmänkin kehoa lämmittäviä. Punaiset viinirypäleet saattavat myös vähentää ilmaa vatsassa ja vähentää turvotusta.

Kurkku

Virkistävät kurkkuviipaleet eivät ole vain koristeena kasvonaamiossa. Kurkku on ihoa rauhoittava ja se sisältää paljon vitamiineja, sokereita sekä kivennäis- ja hivenaineita, etenkin kaliumia, joka virkistää ihon aineenvaihduntaa. Kurkku myös virkistää, kirkastaa ja supistaa ihohuokosia. Vesimelonin tavoin myös kurkku on kosteuttava ruoka. Kurkun sisältämällä piidioksidilla on lisäksi ikääntymistä hidastavia ominaisuuksia.

Kurkuma

Kurkuma on tehokas tulehduksen ehkäisijä ja lievittäjä. Se voi auttaa kaikenlaisten tulehdusten hillitsemisessä – olipa kyse sitten aknen puhkeamisesta tai pitkillä lenkillä vaivaavista polvi- ja nivelkivuista. Kurkuma on myös antioksidanttinen ja se neutralisoi soluja ikäännyttäviä ja heikentäviä vapaita radikaaleja kehossa.

Kookosvesi

Kookosvesi on viilentävä, tasapainottava ja sen elektrolyyttitaso on sama kuin kehon, minkä vuoksi se onkin erinomainen janojuoma kesällä hikoillessa. Kookosvesi sisältää myös runsain mitoin mineraaleja ja sen uskotaan olevan ”ikuisen nuoruuden lähde” sen sisältämien ikääntymistä hidastavien kasvihormonien ansiosta.

Korianteri

Korianteri on maukas lisä ruoanlaittoon, mutta sillä on myös puhdistava ja viilentävä vaikutus. Siksi se onkin yksi ihosi parhaimmista ystävistä kesällä. Korianteri poistaa kehosta raskasmetalleja ja myrkkyjä ja sisältää antioksidantteja ja C-vitamiinia.

fenkoli kauneusruoka

Fenkoli

Monet mausteet lämmittävät kehoa luontaisesti, mutta fenkoli viilentää sitä. Se sisältää erityisen paljon C-vitamiinia, kuitua ja kaliumia sekä jonkin verran myös kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Fenkoli on luonnollinen diureetti eli se poistaa kehosta ylimääräistä nestettä. Se auttaa siis vähentämään turvotusta ja helpottaa haitallisten aineiden poistumista kehosta.

Nokkostee

Teetä kesällä? Ei ehkä kuulosta kovin raikastavalta, mutta se ihan oikeasti viilentää. Kupillinen tai pari lämmintä juomaa kiihdyttää hikoilua, mikä viilentää oloa. Nokkonen puolestaan luonnostaan jäähdyttää kehoa ja auttaa maksaa puhdistautumaan. Kokeile vaikka!

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 2.7.2018.

Lähde: wellandgood.com