Varo väärennöksiä! Näin tunnistat aidon manuka-hunajan
5.11.2024 | Laura Eskola
Tämän hunajan nimi tulee Manuka-pensaasta (Leptospermum Scoparium), jonka valkoisten kukkien nektaria mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassa ja se kuuluu tea tree ryhmään.
Hunajaa on käytetty yli 5000 vuotta, Manukaa vasta 1800-luvulta lähtien
Hunajaa on arvostettu sen monikäyttöisyyden ja luonnollisuuden vuoksi eri kulttuureissa ympäri maailmaa jo tuhansia vuosia. Historialliset merkinnät osoittavat, että ihmiset ovat hyödyntäneet hunajaa ainakin 5000 vuoden ajan, varhaisimpia todisteita hunajan käytöstä löytyy itseasiassa yli 15 000 vuotta vanhoista espanjalaisista luolamaalauksista.
Manuka-hunaja on uudempi löydös: Uudessa-Seelannissa maan alkuperäiskansa maorit olivat kyllä vuosisatojen ajan käyttäneet paikallisen manuka-pensaan lehtiä hyödyksi. Kun eurooppalaiset uudisasukkaat saapuivat 1800-luvulla Uuteen-Seelantiin, he toivat mukanaan myös tarhamehiläiset (Apis mellifera), jotka alkoivat pölyttää paikallisia kasveja, mukaan lukien manuka-pensasta. Tästä pölytyksestä syntyi hunaja, josta tuli aikanaan tunnettu nimellä manuka-hunaja. Erityisen suosittua siitä tuli kuitenkin vasta 1900-luvun loppupuolella.
Manuka-hunajan nousu kansainväliseen suosioon alkoi vasta 1980-luvulla biokemisti Peter Molanin tutkimustyön myötä. Molan kiinnitti huomion hunajan ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, jotka erosivat merkittävästi monista muista hunajalajeista. Hänen tutkimuksensa myötä tiedeyhteisö ja kuluttajat kiinnostuivat manuka-hunajasta ja alkoivat tarkastella sitä erityisenä hunajalajina. Nykyään manuka-hunaja on arvostettu ja kysytty tuote ympäri maailmaa.
Miten tunnistaa aito manukahunaja – ja miksi se on niin kallista?
Manuka-pensaiden rajoittunut esiintyminen (Uusi-Seelanti ja tietyt alueet Australiassa), Manuka-pensaan lyhyt kukintoaika (6 viikkoa) ja työläs keruu tekevät Manuka-hunajasta arvokasta – erittäin otollisen kohteen väärennöksille. Asiaan havahduttiin 2010-luvulla, jolloin esim. Iso-Britanniassa tehtiin laajoja takaisinvetoja kauppojen hyllyltä ja kuluttajien luottamus kärsi.
Manuka hunaja on luonnon kultaa.
Uuden-Seelannin Maa- ja metsätalousministeriö laati vuonna 2017 tieteellisen määritelmän Manuka-hunajalle sekä tarkat säädökset vientiin tarkoitetulle Manukalle, joiden avulla aidon manuka-hunajan voi tunnistaa. Näillä toimilla pyritään suojelemaan sekä kuluttajia että aitoa manuka-hunajaa Uuden-Seelannin tärkeänä luonnontuotteena.
Nämä säädökset ovat voimassa edelleen:
- Purkissa tulee olla Maa- ja metsätalousministeriön sertifikaatti (saniaisen lehti) sekä lisenssinumero
- Sisällön tulee olla testattu Maa- ja metsätalousministeriön hyväksymässä laboratoriossa
- Hunajasta pitää löytyä viisi ominaisuutta (4 yhdistettä: Fenyylimaitohappo, metoksiasetofenoni, metoksibentsoehappo ja hydroksifenyylimaitohappo + 1 DNA-markkeri Manuka-siitepölystä)
- Testien perusteella voidaan myös määrittää onko hunaja yksikukkaista vai monikukkaista
Manuka hunajan eri luokitusjärjestelmiä
Uuden-Seelannin Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt useamman eri luokitusjärjestelmän: Wedderspoonin K-Factorin ja MGO (kertoo metyyliglyoksaalin tason) sekä UMF.
K-Factorin ja MGOn erot
K-Factor kertoo onko kyseessä yksikukkainen (eli pääosa siitepölystä josta hunaja on tuotettu, tulee Manuka-pensaasta – KF16) vai monikukkainen (merkittävä määrä siitepölystä on peräisin Manuka pensaasta – KF12).
MGO kertoo metyyliglyoksaalin tason. Vaikka Manuka-hunajalla on useita vaikutusmekanismeja, metyyglyoksaali on yksi tärkeimpiä.
MGO 400+ tarkoittaa että hunajassa on vähintään 400mg metyyliglyoksaalia kilogrammaa kohden. Mitä korkeampi metyyliglyoksaalin taso, sitä voimakkaammat vaikutukset.
Mitä manuka sisältää?
Manukahunaja sisältää poikkeuksellisen määrän erilaisia yhdisteitä ja makro- sekä mikroravinteita, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen verrattuna tavalliseen hunajaan. Näihin yhdisteisiin kuuluvat muun muassa kasvi- ja mehiläisperäiset entsyymit, mineraalit, vitamiinit, aminohapot, kversetiini, kahvihappo, kampferoli, galangiini sekä erilaiset fenoliyhdisteet ja flavonoidit, kuten leptosiini, metyylisyringaatti ja fenyylimaitohappo. Näiden bioaktiivisten yhdisteiden ansiosta Manukahunajaa pidetään monipuolisena ja arvokkaana, ja sen laadusta ja aitoudesta kertovat myös aiemmin mainitut UMF- ja MGO-merkinnät, jotka auttavat kuluttajia tunnistamaan aidon Manuka-hunajan.
Lue lisää: Tätä et tiennyt hunajasta – 9 faktaa
Miten Manuka-hunajaa käytetään?
Manukahunajaa on perinteisesti käytetty haavojen hoidossa:
- Manuka hunaja pitää haavan riittävän kosteana
- Manukan korkea viskositeetti muodostaa suojaavan esteen infektioiden ehkäisemiseksi
- Manukalla on antibakteerisia ominaisuuksia haavan hoidossa
Huonosti paranevat haavat:
90 %:ssa kroonisista haavoista esiintyy bakteerien muodostama biofilmi, joka pyrkii leviämään ja pitkittämään haavan paranemista sekä luomaan tulehduksia. Manuka tuhoaa tehokkaasti biofilmiä, ilman että sillä on sytotoksista vaikutusta.
Manuka voi parantaa myös diabeteksen aiheuttamia haavoja.
Manuka hunaja voi auttaa rauhoittamaan palovammoja ja edistää ihon uudistumista.
Emättimen hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi:
Manukahunaja hävittää haitallisen emättimen hiivan sekä bakteerivaginoosin, lievittää kutinaa ja turvotusta, lievittää tulehdusta ja auttaa palauttamaan normaalin hormonaalisen ympäristön.
Manuka-hunaja ihonhoidossa
Manuka hunajaa käytetään myös laajasti ihonhoidossa.
- Aknen hoito: Manukan metyyliglyoksaali (MGO) -pitoisuus tekee siitä tehokkaan useita aknea aiheuttavia bakteereita, kuten S. epidermidis, S. aureus ja P. acnes, vastaan. Se auttaa vähentämään tulehdusta ja edistämään ihon paranemista.
- Psoriasis ja ekseema: Manukan anti-inflammatoriset ja kosteuttavat ominaisuudet voivat auttaa lievittämään psoriaasin ja ekseeman oireita, kuten kutinaa ja punoitusta. Se auttaa myös vahvistamaan ihon suojakerrosta.
- Arpien hoito: Manukan antibakteriset ja parantavat ominaisuudet edistävät arpikudoksen uusiutumista ja tekevät arvista vähemmän näkyviä. Se auttaa myös vähentämään arven punoitusta ja kutinaa.
- Antioksidanttinen kasvonaamio: Manukan antioksidantit suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta ja hidastavat ikääntymisen merkkejä. Hunaja toimii myös luonnollisena kosteuttajana ja auttaa kirkastamaan ihoa.
Lue lisää: Manuka-hunaja – ihonhoidon monitoimituote
Manuka-hunaja sisäisessä käytössä
Yksi parhaimmista syistä käyttää Manuka-hunajaa on yksinkertaisesti sen erittäin monipuolinen ravintosisältö – se voi täydentää ruokavaliotasi monella arvokkaalla tavalla. Manuka sisältää mm. aminohappoja, kalsiumia, kaliumia, kuparia, B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia ja sinkkiä. Manukan ravintoarvo on nelinkertainen tavalliseen hunajaan verrattuna.
Manuka hunaja on herkullinen ja monipuolinen elintarvike, jolla on runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia ja se tunnetaan ainutlaatuisesta, usein hieman voimakkaammasta maustaan verrattuna muihin hunajalajeihin. Manuka-hunajaa voidaan käyttää niin makeuttajana kuin myös erilaisten ruoka- ja juomatuotteiden valmistuksessa, sekä monenlaisien terveyshaasteiden selättämiseen.
Näin käytät manukaa
Manukan ominaisuudet säilyvät parhaiten, kun sitä ei kuumenneta. Nauti sitä siis mieluummin lusikallinen sellaisenaan tai lisää se kylmiin ruokiin tai viilentyneisiin juomiin. Kuumentaminen voi heikentää hunajan terveysvaikutuksia.
Tutustu uutuuksiin
Wedderspoon MGO 850+ Suomen vahvin manuka!
Lisäksi löydät meiltä nyt MGO 400+ 250g ja 500g, sekä uuden luomu manukan.