Tätä et tiennyt hunajasta!

14.3.2024 | Laura Eskola

9 mielenkiintoista faktaa hunajasta

Hunaja on paitsi suussa sulavan herkullista, myös äärettömän terveellistä. Hunaja on kautta aikojen ollut ihmisten suosikki makeutusaine, mutta sen monipuoliset terveysvaikutukset ovat tehneet siitä arvostetun raaka-aineen niin ruoanlaitossa kuin perinteisessä lääkinnässäkin. Tässä artikkelissa esittelemme yhdeksän mielenkiintoista faktaa hunajasta, jotka saavat sinut arvostamaan tätä luonnon kultaa entistäkin enemmän. Valmistaudu hämmästymään hunajan monipuolisista ominaisuuksista ja historiasta, jotka tekevät siitä yhden maailman mielenkiintoisimmista ruoka-aineista.

1. Hunaja on oikea terveyspommi

Hunaja sisältää hivenaineita, kuten kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia, sekä entsyymejä ja antioksidantteja, kuten flavonoideja ja polyfenoleita. Lisäksi hunaja sisältää pieniä määriä vitamiineja, esimerkiksi B-vitamiineja ja C-vitamiinia, sekä aminohappoja, kuten proliinia ja lysiiniä.

2. Hunaja ei vanhene koskaan

Arkeologit ovat löytäneet muinaisista hautakammioista hunajaa, joka on peräisin tuhansien vuosien takaa. Hunajaa onkin käytetty makeutusaineena jo yli 15 000 vuotta sitten. Faaraoiden hautakammioista löytynyt hunaja on lisäksi ollut täysin syömäkelpoista!

3. Hunaja on ihonhoidon ihmetuote

Ulkoisesti hunaja auttaa haavojen, palovammojen, ekseeman ja muiden ihoärsytysten parantumisessa. Antibakteerinen hunaja on tehokas apu herkän ja aknesta kärsivän ihon hoidossa. Se on myös ravitseva tehoaine ikääntyvälle iholle.

Lue täältä lisää hunajasta ihonhoidossa: Hunaja – ihonhoidon monitoimituote

hunaja aknen hoitoon

Hunaja on ihonhoidon monitoimituote.

4. Hunaja on maailman suurin ruokaväärennös

Manuka-hunajaa myydään jopa 10 kertaa enemmän, kuin sitä tuotetaan. Manukaa väärennetään laimentamalla vedellä, sokerilla, maissisiirapilla, sokerisiirapilla ja muilla halvoilla, keinotekoisilla makeutusaineilla, jotta tuotantokustannukset saadaan pienennettyä.

Väärennetty hunaja voi olla peräisin maista, joissa valvonta ei ole yhtä tiukkaa ja tuotantoprosessit ovat epäselviä. Lisäksi jotkut hunajaväärennökset voivat sisältää haitallisia aineita, kuten antibiootteja tai raskasmetalleja, jotka ovat vaarallisia terveydelle.

Valitettavasti hunajaväärennökset voivat olla vaikeita havaita ilman laboratoriotestejä, mutta tarkkailemalla hunajan alkuperää, tuottajaa ja laatumerkintöjä voi auttaa välttämään väärennettyä hunajaa. Wedderspoon Manuka-hunaja on todistetusti aitoa tavaraa.

5. Hunajaa ei kannata kuumentaa

Mehiläispesän luonnollinen lämpötila on 37 astetta. Tätä korkeammassa lämpötilassa hunajan entsyymit, vitamiinit ja antioksidantit tuhoutuvat, ja niiden terveysvaikutukset menevät hukkaan. Lisäksi liiallinen lämpötila voi muuttaa hunajan rakennetta ja makua.

Jos hunajaa halutaan käyttää ruoanlaitossa tai leivonnassa, on suositeltavaa lisätä se valmiiden tai kylmien ruokien joukkoon. Näin hunaja säilyttää mahdollisimman hyvin ravintoarvonsa ja herkullisen maun.

6. Älä käytä metallilusikkaa

Hunajaa ei suositella nautittavaksi metallilusikalla, koska metalli voi aiheuttaa kemiallisen reaktion hunajan kanssa ja muuttaa sen makua ja jopa vähentää sen ravintoarvoa. Lisäksi metallilusikka voi aiheuttaa hapettumista hunajassa, mikä voi vaikuttaa sen laatuun ja säilyvyyteen. Suosittelemme käyttämään puista lusikkaa tai hunajatikkua hunajan ottamiseen, sillä ne eivät reagoi hunajan kanssa samalla tavalla kuin metalli.

Käytä puulusikkaa tai hunajatikkua hunajan ottamiseen.

7. Hunaja symboloi rakkautta

Hunajaa on käytetty monien eri kulttuureiden hääseremonioissa symboloimaan makeaa ja onnellista elämää. Sitä pidetään myös rakkauden symbolina, mikä tekeekin siitä täydellisen lahjan rakkaallesi tai hääparille!

8. Hunaja auttaa painonhallinnassa

Hunajan makeus maistuu suussa herkemmin kuin sokerin makeus. Sitä ei siis tarvitse käyttää läheskään yhtä suurta määrää kuin valkoista sokeria. Hunajan ravintoarvo on myös korkeampi kuin puhdistetulla sokerilla. Se tarjoaa nopeasti imeytyvää energiaa, mikä auttaa tyydyttämään makeanhimon ja antaa energiaa.

Manuka hunaja

9. Hunaja ei maistu kissoille

Tiesitkö, että karhut voivat vaeltaa jopa kymmeniä kilometrejä vain löytääkseen herkullista hunajaa. Hunaja maistuu karhujen lisäksi monille nisäkkäille, esimerkiksi pesukarhut, oravat, muurahaiset ja linnut nauttivat hunajasta, jos ne pääsevät siihen käsiksi. Kissoille ei kuitenkaan kannata tarjota tätä herkkua. Kissoilta puuttuu makureseptorit, jotka maistavat hunajan. Kissojen elimistöstä puuttuu myös entsyymit, jotka voisivat hunajaa pilkkoa, joten se voi olla jopa vaarallista.