Näin hoidat ihoa ja kynsiä sisäisesti

16.5.2021 | Annamari Seilola

Kaunis ja kuultava iho, vahvat kynnet ja pitkät hiukset syntyvät terveellisistä ruokailutottumuksista ja terveestä kehosta. Ihon epäpuhtaudet puolestaan saattavat viestiä huonossa kunnossa olevasta suolistosta tai vaikkapa maksan laiskasta toiminnasta. Kauneus todella tulee sisältä päin.

Ruoka sisältää paljon ravinteita, jotka tukevat ihon hyvinvointia. Ruokia kuten mm. avokadoa, hunajaa ja oliiveja käytetään myös ulkoisessa ihonhoidossa sekä kosmetiikkatuotteissa. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtä tiettyä superfoodia, joka saisi ihosi hehkumaan ja kyntesi kasvamaan – kyse on kokonaisuudesta. Lautasesi tulisi täyttyä puhtaasta, kotitekoisesta ravinnosta. Valitse lähellä tuotettua, luomua ja kausituotteita. Näin kehosi saa tarvitsemansa vitamiinit ja mineraalit.

Tässä blogissa jaan tärkeimmät ravintoaineet ihon ja kynsien hyvinvoinnin kannalta.

  1. Laadukas proteiini, etenkin kollageeni tukee niin ihon kuin kynsienkin hyvinvointia. Kollageeni on sidekudosproteiini, joka koostuu aminohapoista. Sitä esiintyy runsaissa määrin kehossa mm. kudoksissa ja näin myös ihokudoksessa. Iän myötä kollageenin tuotanto vähenee ja iho menettää elastisuutensa. Myös tupakointi ja liiallinen sokerin määrä ruokavaliossa haittaavat kollageenin tuotantoa.Nauti laadukasta proteiinia n. 1g per painokiloa kohden vuorokaudessa. Joka aterialla tulisi olla proteiinia joko eläinperäisessä tai kasviperäisessä muodossa. Hyviä eläinproteiinin lähteitä ovat kananmunat, villilohi, ruoholla ruokitun naudan liha ja riista. Kasviperäisistä proteiinin lähteistä mainioita ovat mm. mustapavut, härkäpavut, pähkinät, tofu, kvinoa ja tattari. Luuliemet ovat hyvä tapa lisätä kollageenin määrää ruokavaliossa. Näitä ei enää tarvitse keitellä välttämättä itse vaan saat näitä PUR-kaupasta valmiina.Voit ottaa käyttöön myös laadukkaan kollageenijauheen. Lisää sitä mm. smoothien tai keittojen ja patojen joukkoon.
  2. Omega 3-rasvahapot kosteuttavat ihoa ja kynsiä sisältä päin. Nauti rasvaista kalaa 3-4 annosta viikossa. Valitse pienempiä kalalajeja, jotka sisältävät vähemmän raskasmetalleja. Itse suosin kotimaisia järvikaloja sekä turskaa. Villilohi on hyvä valinta silloin kun sitä on saatavilla. Saat omegoita myös kasviperäisistä lähteistä kuten merilevästä, chiansiemenistä sekä muista siemenistä ja pähkinöistä.Omega 3-rasvahappojen tehtävänä on myös hillitä tulehdusta kehossa, joka saattaa olla mm. aknen taustalla. Omega 3-rasvahapot tulisi saada pääsääntöisesti ruokavaliosta, mutta voit ottaa käyttöön myös hyvän kalaöljyvalmisteen.wiley's finest kalaöljyt
  3. Hapatetut ruuat tukevat suolistobakteeristoa ja sitä kautta ihon hyvinvointia. Lisää joka aterialle 1-2 rkl hapankaalia tai omaa suosikkiani kimchia. Kombucha -juoma on hyvä valinta illanistujaisiin ja turkkilaisesta jugurtista marjojen kera saat maistuvan välipalan tai jälkiruoan.Myös prebioottiset ruuat tukevat suoliston hyvinvointia sillä ne toimivat ns. hyvien bakteereiden ravintona. Prebioottisia ruokia ovat mm. omena, purjo, keittobanaani, sipuli ja valkosipuli. Nauti valkosipuli raakana vaikka raastamalla kynsi tai kaksi valmiin aterian joukkoon.
  4. Raudanpuute saattaa näkyä myös kuivana ihona ja kuivina, halkeilevina kynsinä. Raudanpuute on hyvin yleistä ja jää usein diagnosoimatta. Tiedetään, että eläinperäinen hemirauta imeytyy kasviperäistä rautaa paremmin. Kasvikset sisältävät myös paljon kalsiumia, joka heikentää raudan imeytymistä. Myös kahvin ja teen sisältämät polyfenolit heikentävät raudan imeytymistä. Punainen liha on hyvä raudan lähde, samoin riista. Valitse laadukasta ja luomuravintoa silloin kuin mahdollista. Voit kokeilla myös rautaa ravintolisänä, sekä nokkostippoja ja vihersmoothieita, jotka osana kokonaisuutta saattavat tukea kehon rautatasoja.
  5. C-vitamiini on tärkeä ravintoaine niin kollageenin muodostumisen kuin raudan imetymisen kannalta. Nauti runsaasti kotimaisia marjoja kuten metsämustikkaa, puolukkaa, tyrniä, mustaherukkaa ja vadelmia. Nämä sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Edellä mainitun lisäksi C-vitamiini on myös voimakas antioksidantti, joka saattaa lievittää iholla esiintyvää tulehdusta esim. aknen yhteydessä.
  6. Beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste tunnetaan ihon hyvinvointia tukevana ravintoaineena. A-vitamiinia saamme mm. lehtivihreästä sekä bataatista, porkkanoista ja paprikasta. A-vitamiini suojaa myös palamiselta auringossa. Eläinperäisistä A-vitamiinin lähteistä suosittelen luomumaksaa, rasvaista kalaa ja kananmunia.
  7. K2-vitamiini tukee kynsien hyvinvointia. Riittävä K2-vitamiinin saanti estää kynsien lohkeilun ja vahvistaa niitä. K-vitamiinia tarvitaan kalsiumin aineenvaihduntaan. Kalsium on tärkeä mineraali niin luuston kuin kynsienkin hyvinvoinnin kannalta. K-vitamiinia saadaan mm. tummanvihreistä vihanneksista, punajuuresta, kurkusta ja herneistä.
  8. Biotiini tunnetaan myös nimellä H-vitamiini. Biotiini on yksi B-ryhmän vitamiineista ja sen tiedetään tukevan ihon hyvinvointia. Biotiinia saamme kananmunista, pinaatista, kukkakaalista, pähkinöistä ja avokadosta.

Yllä olevien ravintoaineiden lisäksi suosittelen nauttimaan riittävästi puhdasta vettä päivittäin. Täytä iso lasikannu vedellä aamulla ja pidä se näkösällä. Näin muistat paremmin juoda vettä päivän aikana. Liiallista sokerin käyttöä tulisi myös välttää. Sokeri vahingoittaa suolistobakteeristoa ja lisää tulehdusta kehossa, tämä näkyy ihossa epäpuhtauksina. Voimme tukea ihon hyvinvointia tukemalla myös hormonitoimintaamme. Maksalla on tässä tärkeä rooli. Maksa toimii kehon puhdituslaitoksena; jos se toimii laiskasti, näkyy tämä ihon ja kynsien kunnossa. Maksan toimintaa tukee vesi, lehtivihreä, riittävä proteiinin saanti sekä Omega 3-rasvahapot. Lue tästä lisää maksan puhdistuksesta.

Voit ottaa käyttöösi myös hyvän ruokaperäisen vitamiinivalmisteen, joka täydentää terveellistä ruokavaliota. Oma suosikkini on Wild Nutritionin Skin, Hair & Nails -valmiste.

skin hair & nails valmiste