Lisävirtaa levästä

15.11.2016 | PUR toimitus

Oletko kokeillut lisätä erilaisia leviä ruokavalioosi? Vihreistä kasveista löytyvillä fytoravinteilla ja lehtivihreällä eli klorofyllilla on merkittävä rooli terveellisemmän elämän tukemisessa – ne edesauttavat ehkäisemään sairauksia ja lisäävät solujemme elinvoimaa. Perinteiset vihreät kasvikset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat jo monen ruokavalion perusosasia. Levät tuovat tiiviissä muodossa hyvän ja täydentävän lisän ravintoomme ja siksi suosittelemmekin syömään niitä enemmän! Mitä tummempi sävy vihreässä kasvissa on, sitä enemmän siinä on ihmiselle tärkeää lehtivihreää – levien tummanvihreästä väristä ei voi siis erehtyä: kyseessä on todellinen merien ja järvien tarjoama superruoka! Levien sisältämän lehtivihreän uskotaan vaikuttavan suotuisasti myös mielenterveyteen, joten se sopii erinomaisesti myös kaamosajan lisäravinteeksi.

Levät ovat täynnä ravinteita

Levät jaotellaan karkeasti merileviin sekä makeanveden leviin. Merileviä ovat esimerkiksi arame, agar-agar, dulce ja nori. Merilevät sisältävät runsaasti jodia, magnesiumia, kalsiumia ja rautaa, B-vitamiineja, C-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiastetta betakaroteenia. Merilevät ovat tutuimpia aasialaisessa keittiössä, kuten esimerkiksi sushissa, mutta niitä voi käyttää helposti ja yksinkertaisesti myös itse lisäämällä niitä keittoihin, salaatteihin ja patoihin. Merilevien sisältämä jodi on tärkeä ravinne kilpirauhaselle. Voit siis lisätä luontaisesti jodin saantiasi nauttimalla erilaisia merileviä ja niistä valmistettuja lisäravinteita, kuten merileväkapseleita.

Makeanveden leviä ovat spirulina ja chlorella, jotka eivät juurikaan sisällä jodia. Niiden lehtivihreä-pitoisuus on kuitenkin korkea, ja esimerkiksi spirulina sisältää myös paljon hyvin imeytyvää proteiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Spirulinan tumman sinivihreä väri johtuu fykosyaniini nimisestä polypeptidistä, jonka on todettu vaikuttavan luuytimen tyvisoluihin ja tehostavan veren muodostusta. Kiinalaisten tiedemiesten mukaan fykosyaniini säätelisi myös veren valkosolutuotantoa ja jopa silloinkin kun luuytimen tyvisolut ovat tuhoutuneet esimerkiksi kemikaalien tai säteilyn vaikutuksesta. (1)

Chlorellaa taas käytetään paljon kehon puhdistukseen ja raskasmetallien eliminoimiseen elimistöstä. Se sisältää runsaasti rautaa, B12-vitamiinia ja kuitua.

Levät ovat erinomainen lisä täydentämään ravinteiden ja proteiinin saantia hyvin imeytyvässä ja tehokkaassa muodossa, myös urheilijoille. Näin pimeänä kaamosaikana merilevät tuovat rikkaalla B-vitamiinipitoisuudellaan tervetullutta lisäenergiaa ja jaksamista monelle.

Merilevät - PUR-kauppa

Levät tukevat kehon terveyttä ja tasapainoa

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi levillä on myös antioksidanttisia, antifungaalisia eli sieniä tappavia sekä anti-inflammatorisia eli tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Levät ovat siis todellisia tehopakkauksia kaikille, jotka haluavat tukea terveyttään luonnollisesti ja tehokkaasti. Eräät tutkimukset ovat myös osoittaneet, että merilevä saattaa auttaa estrogeenin sääntelyssä, mikä saattaa lievittää PMS-oireita ja mahdollisesti vähentää rintasyövän riskiä (2). Ruskean merilevän kuten kelpin sisältämä ainesosa alginaatti taas voi vahvistaa suolen limakalvoja, hidastaa ruoansulatusta ja rasvan pilkkoutumista sekä saada ruoan vapauttamaan energiaa hitaammin. Siksi esimerkiksi kelp sopii  hyvinlaihduttajan tueksi.

Levillä on kehoa tasapainottava ja puhdistava vaikutus ja niitä sekoitetaan paljon myös erilaisiin viherjauheisiin tuomaan lisää ravinteikkuutta ja elinvoimaa käyttäjällensä. Merilevää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Aivan kuten maallakin kasvavissa vihanneksissa, etsi merilevää, joka on mahdollisimman vähän prosessoitu, kuivattu ilman lisä- tai säilöntäaineita ja kerätty puhtaista vesistä.

PUR-Kauppa - Merilevä

Levää on kätevä nauttia puristeena.

Kuinka nauttia merilevää enemmän?

Merilevää on monia eri laatuja, mutta ruuanlaitossa useimmin käytettyjä ovat rakkolevä, nori sekä dulse. Merilevällä on vahva, savuinen maku, joka sopii hyvin mm. tempehin kanssa, misokeittoon, salaatteihin, vihannespatoihin. Ehkä nämä terveelliset ainesosat yhdessä ovat syy siihen, miksi Okinawalla asuvat ihmiset elävät yli 100 vuotiaiksi ja miksi makrobioottista ruokavaliota noudattavilla on niin kiiltävät hiukset ja hehkuva iho. Kokeile ripotella omaan salaattiisi tai ruokaasi vaikkapa merilevärouhetta.

Merilevää voi ottaa myös lisäravinteen tapaisesti suoraan veden kanssa tai sekoittaa sitä smoothieihin. Sitä voi käyttää myös suolaisissa snack-tyyppisissä ruuissa ja dipeissä sekä salaatinkastikkeissa. Kokeile esimerkiksi PUR Kaupan korkealaatuisia KIKI Health Organic Spirulina -tabletteja tai puhdistavaa KIKI Health Chlorellaa.

Useimmille merilevän lisääminen ruokavalioon ei ole ongelma, mutta varmista asia ensin lääkäriltäsi – erityisesti jos sinulla on munuaisten tai kilpirauhasen kanssa ongelmaa, olet raskaana tai käytät tiettyjä reseptilääkkeitä. Jos et ole koskaan käyttänyt esimerkiksi spirulinaa tai chlorellaa, aloita käyttö hyvin pienistä määristä ja nosta asteittain määrää – nämä voimakkaat ja terapeuttisetkin levät voivat saada aikaan suurempina määrinä puhdistusreaktion, johon voi liittyä lieviä vatsaoireita ja huonovointisuutta.

Kokeile vaikka heti – Vihreä Clean & Green -mehu

green_clean_juice_kiki_health800

Clean & Green -vihermehu. Kuva: KIKI Health

Ainekset

  • 2 omenaa
  • 1 sellerinvarsi
  • 1/3 kurkkua
  • pieni kourallinen pinaatti
  • puolikas lime kuorittuna
  • 1,5 tl KIKI Health Nature’s Living Superfood– jauhetta (sisältää mm. spiruliinaa, dulce- ja kelp-levää sekä muita viherjauheita).

Tee näin: 

Mehusta kaikki ainekset paitsi Nature’s Living Superfood. Lisää spirulina-jauhe, mehu sekä halutessasi hieman jääpaloja tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Smoothie-kulho spirulinalla

spirulina_bowl_kiki_health

Smoothie-kulho spirulinalla. Kuva: KIKI Health

Lisää päälle esimerkiksi kookoshiutaleita, gojimarjoja sekä muita tuoreita marjoja. 

Reseptit: KIKI Health 

Lähteitä: MindBodyGreen, Voi Hyvin

(1) http://www.tohtori.fi/?page=5184117&id=0650788(2) http://nutritionfacts.org/2014/05/15/which-seaweed-to-help-prevent-breast-cancer/