8 luonnollista keinoa taistella työuupumusta vastaan

6.11.2016 | PUR toimitus

kynttilanvalo-valmistaa-mielen-nukkumaanPoltatko kynttilää molemmista päistä? Mikäli voimat alkavat olla vähissä ja työuupumus alkaa painaa päälle, nämä holistiset ideat voivat auttaa sinua löytämään lisää puhtia kaiken keskelle. Työuupumuksen merkit on syytä aina ottaa vakavasti, sillä vaikka se ei itsessään ole sairaus, liittyy siihen riski sairastua esimerkiksi masennukseen tai unihäiriöihin. Nopeisiin ja hetkellisiin energianlisääjiin on helppo tarttua: lisää kahvia, lisää hiilihydraattipitoista naposteltavaa… Mitä jos sen sijaan kiinnittäisitkin huomiota luonnollisiin tapoihin nostaa energiatasoja ja parantaa jaksamista? Ayurvediset keinot, ravinto ja muutama muu yllättävä apukeino – tässä siis 8 luonnollista tapaa taistella työuupumusta vastaan!

1. Rentoudu yrttien avulla

Kun aivosi käyvät kierroksilla koko pitkän päivän, on tärkeää auttaa niitä myös rauhoittumaan. Rauhoittavat teet kuten kamomilla ja minttu voivat saada mielen tyyntymään kiireiden jälkeen. Ashwaghanda puolestaan on adaptogeeninen yrtti, joka yhdistetään usein stressin lievittämiseen, erityisesti silloin, kun stressin liittyy hermostuneisuutta tai turhautuneisuutta. Kärsimyskukka voi auttaa rauhouttamaan päänsisäisen hälinän ja vähentämään yliaktiivisuutta. Päivän päätteeksi (tai miksei myös heti aamulla!) on hyvä opetella päästämään höyryt ulos ja saada kehosi taas oikeanlaiseen tilaan.

yrttitee-rauhoittaa

2. Jätä kahvi

Myöhemmin päivällä kahvi saattaa antaa väsymyksen keskellä lisää kaivattua potkua, mutta se saattaa myös häiritä kehon omaa luonnollista rytmiä. Saatatkin pahimmassa tapauksessa uhrata seuraavan yön unesi kahvikupillisen tähden. Kokeile kahvin sijaan mustaa tai vielä mieluummin vihreää teetä, mikäli kaipaat iltapäivällä piristävää kofeiinipotkua. Mikäli et halua kuitenkaan kahvista luopua, kokeile lisätä kuppiisi myös laventelia. Laventeli on luonnon oma relaksantti, minkä vuoksi pieni määrä sitä saattaa auttaa sinua lievittämään vahvan kupillisen jälkeistä hermostuneisuuden tunnetta.

3. Pysähdy ja tuoksuttele rosmariinia

Tarvitsetko lisää potkua luonnosta? Suosi luonnollisia keinoja ja välipaloja. Rosmariini on fantastinen muistin kannalta, joten siemaile esimerkiksi rosmariiniteetä silloin, kun muistin pitää olla terävänä. Voit myös lisätä työpöydällesi eteerisen öljyn, joka auttaa muistiasi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi ennen tärkeää palaveria. Iltapäivisin iskevään väsymykseen kannattaa kokeilla ehdottomasti myös raakasuklaata, joka piristää ihanan luonnollisesti ilman sokerihumalaa.

4. Muista ryhti

Helpommin sanottu kuin tehty. Työhön uppoutuessa usein unohtuu ergonomisuus, jolloin niska, ranteet ja selkä helposti rasittuvat. Toisinaan kannattaa kokeilla työskennellä myös seisten, mikäli työpöytä on säädettävissä tai seisoen työskentely on muuten mahdollista. Mikäli ei, kiinnitä jatkossa erityistä huomiota työasentoon ja korjaa ryhti aina, kun huomaat lysähtävän kohti tietokonetta.

5. Anna silmiesi levätä

Päivän aikana silmät ovat kovalla rasituksella: kun et katso tietokonetta, tuijotat kännykän näyttöä ja toisin päin – silmäsi eivät saa hetkeäkään rauhaa. 20 minuutin välein anna katseesi vaeltaa (esimerkiksi toimiston toiseen seinään ja takaisin) ja anna silmillesi hetki lepoa näytöistä. Noudata 20/20 peukkusääntöä: 20 minuuttia näytön äärellä, jonka jälkeen aina 20 sekuntia lepoa. Ilta kohti mennessä voit säätää myös näyttösi kirkkautta ja sävyä keltaisemmaksi, jolloin näyttöjen sinertävä kirkas loiste ei häiritse niin voimakkaasti unen saantia.

luonto-rauhoittaa

6. Mene sinne, missä on vihreää

Se voi olla joko puilla reunustettu katu toimistosi ulkopuolella, mutta toki on parempi, jos sinulla on mahdollisuus päästä oikeasti luontoon liikkumaan. Luonto on yksi parhaista vastalääkkeistä burnouttia vastaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa luontoon katsominen tekee meistä parempia ongelman ratkaisijoita sekä luovempia. Totuus siis on, että aivosi toimivat paremmin ja terävämmin luonnossa. Tämän lisäksi viettäessäsi aikaa luonnossa ja hengittäessäsi raikasta ilmaa energiatasosi nousevat. Käytä luonnon tarjoamat keitaat hyväksesi ja suuntaa luonnon keskelle aina, kun mahdollista.

7. Sammuta valot

Suurin osa meistä käyttää erilaisia elektroniikkalaitteita (esim. puhelinta, televisioita, tablettia jne.) vielä juuri ennen nukkumaan menoa, mikä saattaa häiritä unen saantia. Sen sijaan kannattaa kokeilla olla esimerkiksi ihan vain kynttilän valossa vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa. Sen toteuttaminen saattaa olla haastavaa, mutta se kannattaa.

8. Löydä omaa aikaa

Raskaan työtaakan alla näidenkin kohtien noudattaminen saattaa tuntua vaikealta. Siksi kaikkein tärkein kohta onkin tämä viimeinen: anna aikaa itsellesi. Se voi olla meditointi- tai joogaharjoitus, kylpyläkäynti tai pitkä vaellus. Tärkeintä on, että annat itsellesi aikaa olla vain hiljaa ja kuunnella omia tarpeitasi. Se on parasta mitä voit tehdä muiden ihmissuhteidesi tai työminäsi eteen. Merkitse omaa aikaa valmiiksi kalenteriin ja tee siitä tapa, joka on yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muukin tapaaminen.


Lähde: The Chalkboard Mag