Jooga edistää faskioiden ja vagushermon toimintaa

26.2.2024 | Maria Varon

Miten jooga palauttaa kehon energiatasapainon

Nykypäivän kiireinen elämänrytmi laittaa mielen ja kehon laukkaamaan eri tahtiin. Jatkuvat aistiärsykkeet ja informaatiotulva saavat ajatukset helposti harhailemaan ja keskittymiskyky järkkyy. Tällöin aivot joutuvat käyttämään tavanomaista enemmän energiaa, että pystymme suorittamaan erilaisia tehtäviä loppuun saakka. Jos tähän lisätään pitkä paikallaanolo esimerkiksi istuma- tai seisomatyössä, kehon energiataso laskee mutta silti mieli laukkaa täysillä vielä työpäivän jälkeenkin erilaisten askareiden viidakossa. Jos tällainen energian epätasapaino kehon ja mielen välillä jatkuu kauan, päädymme stressitilaan, jossa keho alkaa oireilla erilaisten vaivojen muodossa. Selkä-, lantio- ja niskakivut, hengitystie- ja iho-oireet, migreeni, verenpaineen nousu, masennus ynnä muut vaivat alkavat ilmoitella itsestään. Yksi ratkaisu kehon ja mielen koherenssin palauttamiseen on aktivoida vagushermoa ja faskioita joogan avulla!

Jooga palauttaa kehon energiatasapainon edistämällä faskioiden ja vagushermon toimintaa

Kun koemme stressiä jatkuvan informaatiotulvan tai esimerkiksi työasian kiireellisyyden vuoksi, sympaattinen hermosto käynnistää helposti taistele tai pakene -tilan ja alkaa kiihdyttää sydämen lyöntitiheyttä sekä nostaa verenpainetta. Myös lihakset jännittyvät ja hengityksen rytmi nopeutuu. Jos kuitenkaan todelliselle taistelulle tai pakenemiselle ei ole tarvetta, vagushermon tehtävänä on tässä tilanteessa hillitä elimistön reaktiota ja tuoda keho takaisin levollisempaan tilaan. Kun meillä on riittävästi palautumisen hetkiä päivittäin ja kehon energia pääsee virtaamaan vapaasti aivojen ja muun kehon välillä, vagushermo pystyy toimimaan oikein. Jos taas stressikuorma ja kehon jännitys on liiallista, eikä kehon ja mielen energiatasapaino pysy kunnossa, myös vagushermon toiminta saattaa häiriintyä. Se ei joko pysty jarruttamaan taistele tai pakene -tilaa, jolloin hermosto on jatkuvasti ylivirittynyt, tai sitten jarrut menevät täysin pohjaan ja päädytään jähmettymisen tilaan, jolloin taas hermosto on alivirittynyt.

jooga aktivoi vagushermoa

Useissa vagushermoa käsittelevissä tutkimuksissa on huomattu, että erilaiset joogatekniikat ovat hyvä keino parantaa vagushermon säätelykykyä. Kun hermosto on ylivirittynyt, tällöin rauhalliset liikkeet ja hengitysharjoitukset tuovat nopean avun ja laskevat kierroksia. Jos taas keho on alivirittynyt, aktivoivampi hengitys ja liike ovat paikallaan. Joogatekniikoita vaihtelemalla voidaan siis tuoda juuri sopivaa stimulaatiota hermostolle tilanteesta riippuen. Joogan etuna on myös se, että pitkät ojennukset ja erilaiset hengitystekniikat vaikuttavat suoraan kaikkia elimiä ympäroivään faskiaverkostoon, avaten energian virtauksen kehossa. Kun esimerkiksi laajalti yleistynyt istuma- ja seisomatyö saa etureidet, selän lihakset ja niihin liittyvän faskian kireäksi, myös pallean alue kiristyy, jolloin hengitys jää helposti liian pinnalliseksi. Joogassa reisiin, rintakehään, selkärankaan ja pallean alueeseen kohdistuu avaavia liikkeitä ja näin faskioiden joustavuus paranee sekä hengitys syvenee. Joustavammat faskiat auttavat myös vagushermoa ja hormonitoimintaa toimimaan paremmin, jolloin elimistön stressinsäätely helpottuu.

Vagushermon toimintaa ja hyvinvointia edistäviä itsehoitotuotteita

Made by Zen diffuuserit ja eteeristen öljyjen sekoitukset

Eteeriset öljyt auttavat stimuloimaan vagushermoa ja aktivoimaan lepohermostoa limbisen järjestelmän kautta. Esimerkiksi ruusu, laventeli, kamomilla, santelipuu ja neroli ovat hyvin rauhoittavia. Made by Zen -sarjalta löydät kauniit diffuuserit ja valmiit öljysekoitukset rentouttaviin hetkiin.

Gemstone yoni kivet ja sauvat

Vagushermo on pitkä hermo, joka on yhteydessä lantionpohjaan sekä kohdunkaulaan. Nautinnollinen seksi ja orgasmi auttavat tutkitusti rentouttamaan hermostoa ja parantamaan kehon energiatasapainoa. Gemstone yoni kivet ja sauvat ovat helppo tapa aktivoida vagushermoa ja edistää lantionpohjan terveyttä.

orgasmi aktivoi vagushermoa

Living Nutrition tuotteet

Erilaiset adaptogeenit ja nootroopit auttavat säätelemään kehomme vireystilaa ja parantavat hermoston kykyä käsitellä stressitilanteita. Living Nutritionilta löydät useita vaihtoehtoja tilanteestasi riippuen hermoston tueksi.

Kiitollisuuspäiväkirja

Mielen ja kehon tasapainottamisessa voi turvautua myös positiivisen psykologian voimaan. Kiitollisuuspäiväkirja muistuttaa löytämään jokaisesta päivästä jotain positiivista ja parantaa mielialaa, jolloin myös keho pääsee levollisempaan palautumisen tilaan.

Lue lisää: Kiitollisuus – avain onneen?

Tule myös kuuntelemaan Maria Varonin luento Vagushermo ja kehomme sisäinen viisaus 2.3. klo 10-11 Joogafestareilla.

Mitä ovat vagushermo ja faskiat?

Vagus – eli kiertäjähermo on hermopari, jonka haarat kulkevat selkäytimen molemmin puolin hermottaen kaikkia sisäelimiä ja keräten informaatiota muun muassa erilaisten hermopäätteiden ja faskioiden kautta. Vagushermo toimii edestakaisena viestinviejänä aivojen, sisäelinten ja suoliston välillä ja auttaa säätelemään näin elimistömme tasapainoa.

Faskia on sidekudosverkosto, joka on liittyneenä kaikkiin lihaksiin, luihin, hermoihin, verisuoniin ja sisäelimiin, kuten sydämeen, keuhkoihin, aivoihin ja selkäytimeen. Faskiaverkosto ympäröi kaikkia elimiämme ja kuljettaa muun muassa hormoneita. Faskiaverkoston joustavuus vaikuttaa lihasten, sisäelinten sekä vagushermon kykyyn toimia oikein.

Lue lisää vagushermosta: Vagushermo – fyysinen väylä luovuuteen, iloon ja hyvään oloon