Energiaa päivään ayurvedisilla aamurutiineilla

12.5.2021 | Rosi Sotkasiira

Ayurvedassa päivärytmi rakentuu mukaillen luonnon rytmejä. Ayurvedisen aikakäsityksen mukaan suositellaan heräämistä auringonnousun aikaan, jolloin myös luonto ja päiväsaikaan aktiiviset metsän eläimet alkavat heräillä.

Herätessäsi aamun valjetessa viimeistään kuudelta, ilma on raikas ja ympäristö rauhallinen. Aamun ensimmäiset tunnit kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan hiljentymiseen ja itsensä kuunteluun. Ayurvedisten aamurutiinien avulla saat päivääsi hyvän energian startin, luoden samalla hyvinvointia ja harmoniaa, niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Ayurvedinen aamun aloitus

Ayurvedan mukaan oikeanlainen valmistautuminen on avain menestykseen, mikä pätee myös päivän kulkuun. Aamut luovat perustan tulevalle päivälle ja vaikuttavat olennaisesti myös päivän energiaan. Suosittelen sinua aloittamaan jokaisen päivän lempeydellä itsestäsi huolehtien. Ennen kuin nouset sängystä, viritä itsesi kiitollisuuden taajuudelle. Mitä hyvää tässä päivässä on? Mistä voit tuntea kiitollisuutta juuri nyt?

Mielen aktivoimisen jälkeen, petaa sänky ja päästä kotiisi raikasta ulkoilmaa avaamalla ikkunat. Päivittäinen kodin tuulettaminen aamuin illoin sekä sängyn petaaminen aamulla ensimmäiseksi ovat tärkeä osa vastua, joka on ayurvedan tavoin yksi veda -tieteiden muodoista. Vastun periaatteiden tavoitteena on poistaa tilasta negatiivista energiaa ja vapauttaa samalla tilaa uudelle positiiviselle energialle.

kiitollisuus harjoitus

Kielen puhdistaminen

Ayurvedan mukaan yön aikana kehossa käynnistyy puhdistusprosessi, jonka seurauksena ama eli kuona-aineiden muodostama haitallinen aines lähtee puhdistumaan kehosta. Yön aikana kielen päälle nousee usein vaalea tai harmahtava peite, joka on merkki puhdistuneesta amasta. Tästä syystä kielen puhdistaminen aamulla ensimmäiseksi on tärkeää, jotta haitalliset kuona-aineet eivät huuhtoudu takaisin elimistöön häiritisemään esimerkiksi ruuansulatuksen toimintaa ruokailun tai veden juonnin yhteydessä.

Käytä kielen puhdistamiseen kielenkaavinta puhdistamalla kielen pintaa juuresta kohti kärkeä suuntautuvin liikkein. Huuhtele lopuksi suu ja kielenkaavin haalealla vedellä.

Ruuansulatuksen tulen herättely

Yöllä nukkuessasi myös ruoansulatuksesi nukkuu. Ayurvedan mukaan aktivointi tarvitsee aina lämpöä, joten keitä vesi aamun ensimmäistä vesilasillista varten. Juo aamulla tyhjään vatsaan vähintään kolme desilitraa mahdollisimman kuumaa vettä mahdollisimman nopeasti. Näin ruoansulatus ja aineenvaihdunta käynnistyy sekä paine mahdollistaa kuona-aineiden perusteellisemman puhdistumisen ulosteen mukana.

Kun tavoitteenasi on ylläpitää ruuansulatuksen sujuvaa toimintaa, suosittelen nauttimaan myös muut päivän vesilasilliset lämpimänä, sillä kylmä vesi heikentää ruuansulatuksen normaalia toimintaa.

Hiljentyminen

Ayurvedisen aikakäsityksen mukaan kapha-aikaa vietetään aamuisin klo: 6-10, jolloin keskittymiskyky on huipussaan ja yön jälkeen mieli on virkeä ja kirkas. Aamu on siis mitä parasta aikaa meditoinnille, joogalle tai hiljentymiselle itsensä ääreen tutkailemaan omia tunteita ja tarpeita. Mikäli jooga tai meditaatio eivät kuulu vielä elämääsi, ota itsellesi aamuisin aikaa hiljentymiselle mahdollisuuksien mukaan, jolloin vain istut hiljaa uteliaasti itseäsi tutkaillen.

viiden minuutin päiväkirja

Aloita harjoitus etsimällä rauhallinen tila ja ottamalla ryhdikäs istuma-asento tuolilla tai lattialla. Sulje silmäsi ja ota muutama syvä hengitys sisään ja ulos, niin että tunnet hengityksen kulun vatsassa asti. Istu sen jälkeen hiljaa silmät suljettuina noin 5-15 minuuttia rauhassa, keskittymällä hengityksen kulkuun. Ota sen jälkeen kynä ja paperia sekä puhdista mieltäsi intuitiivisesti kirjoittamalla tai täyttämällä esimerkiksi The Five Minute Journal -kiitollisuuspäiväkirjaa.

Chyawanprash

Ayurvedassa suositellaan kevyttä aamiaista, koska kapha-aikana (klo: 6-10) ruuansulatuksen tuli ei ole vielä aktiivinen. Lounas puolestaan tulisi olla päivän suurin ateria, joka nautitaan pitta-aikana klo: 10-14 välillä, jolloin ruuansulatuksen tuli on aktiivisimmillaan. Nauti kevyen aamiaisen yhteydessä lämmintä juomaa, kuten lasillinen lämmintä vettä, johon olet sekoittanut lusikallisen herkullista Ayurveda Puran chyawanprash -tahnaa.

Chyawanprash, jota on tituleerattu myös “elämän eliksiiriksi”, valmistetaan perinteisellä ayurvedisella reseptillä hyödyntäen yli 35 erilaista yrttiä, hedelmää ja maustetta. Amla-marja on Chyawanprashin pääraaka-aine, joka on tehokas antioksidantti sekä yksi voimakkaimmista luonnollisista c-vitamiinin lähteistä. Chyawanprash maistuu herkulliselta ja se sopii mainiosti koko perheen käyttöön tukemaan kokonaisvaltaista elinvoimaa, vastustuskykyä ja jaksamista. Lisäksi myös ihosi ja vatsasi kiittävät päivittäisestä chyawanprash annoksesta!

chyawanprash yrtti-hedelmäseos

AyurGlow – Suomen ensimmäinen ayurveda podcast

Haluaisitko syventyä lisää ayurvedan teemoihin yhdessä asiantuntijoiden kanssa? AyurGlow on Suomen ensimmäinen ayurveda-podcast, jossa johdatamme sinut ayurvedan maailmaan modernilla tavalla yhdessä Eveliina Holmin kanssa.

AyurGlown keskiössä on ayurvedaan liittyvät teemat ravinnosta, hyvän olon saavuttamiseen sekä sisäisen harmonian ja hehkun löytämiseen. Podcastissa käymme intohimoisia keskusteluja lempiaiheestamme – ayurvedasta. Jaksoissa jaamme omakohtaisia kokemuksia sekä kokonaisvaltaisia vinkkejä hyvinvointiin, ihonhoitoon, joogaan ja helppoihin arjen rutiineihin.

Tällä viikolla ilmestyneessä 7. jaksossa aiheenamme on aika ja ayurvedinen vuorokausirytmi. Aamurutiinien lisäksi puhutaan myös muista arkirutiineista ja siitä, miten ne tulisi ajoittaa ayurvedisen kellon mukaan. Tässä jaksossa jaetaan myös paljon helppoja arjen vinkkejä jokapäiväiseen elämään.

AyurGlow podcastin löydät Spotifysta sekä Instagramista: @ayurglow. Lämpimästi tervetuloa mukaan hehkumaan meidän kanssa! Katso myös mitä ayurvedisia herkkuja PURin valikoimasta löytyy, tästä pääset ayurveda -kategoriaan.

ayurglow podcast