Onko detox-kuurista hyötyä?
19.4.2017 | PUR toimitus
Viime aikoina on keskusteltu detox-kuurien ja paastojen puolesta sekä väitelty kiivasti niitä vastaan. Myös meillä on asiasta sanottavaa.
Munuaiset ja maksa huolehtivat elimistön puhdistuksesta. Siksi Alfred Vogeli totesi aikoinaan, että ”maksan hoito on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä”. Nykyään maksan toiminnan tehostaminen on yksi funktionaalisen lääketieteen hoitokeinoista. Jos maksa ei toimi tehokkaasti, eivät myrkylliset aineet pääse poistumaan kehosta. Maksan toimintaa kuuluu kaksi vaihetta eli faasia. Ensimmäisessä faasissa maksa ”esipesee” haitalliset aineet, mihin tarvitaan antioksidantteja ja vitamiineja. Toisessa faasissa maksa tekee myrkyistä harmittomia, mihin tarvitaan aminohappoja ja vitamiineja. Sen jälkeen ”jäte” poistuu elimistöstä sappirakon tuottaman nesteen ja virtsarakon erittämän virtsan avulla sekä suoliston kautta. Tämän kaksivaiheisen järjestelmän tulee olla kunnossa, jotta elimistön puhdistuminen voi tapahtua kunnolla. Mikäli näin ei ole, jää elimistöön aineenvaihdunnassa syntyviä haitallisia aineita. Aineenvaihdunnan jätettä voi olla suolistossa jopa useita kiloja, minkä vuoksi elimistön puhdistumisen tehostaminen on tärkeää. Koska useimmat elimistöön päässeet myrkylliset aineet ovat rasvaliukoisia, vaaditaan niiden eliminoimiseen virtsasta toksiinien muuttaminen vesiliukoisiksi. Tämä tapahtuu entsyymi P-450 avulla.
Mitä kuona-aineita elimistöömme kertyy?
Teollistumisen ja tehotuotannon myötä kehomme on kuormittuneempi kuin koskaan aiemmin. Samoista syistä ravinto ei myöskään ole niin ravintorikasta, että saisimme siitä riittävästi ravintoaineita kehon optimaaliseen toimintaan. Joidenkin arvioiden mukaan ympäristössämme esiintyy noin 20 000 erilaista kemikaalia ja muuta vierasta ainetta, joita ovat esimerkiksi saasteet, ympäristömyrkyt, lääke- ja nautintoaineet. Elintarvikkeiden valmistuksessa sallitaan yli 300 erilaista lisäainetta. Luomuruoassa sallittujen lisäaineiden määrä on 48. Voit siis itse vaikuttaa merkittävästi omilla päivittäisillä valinnoillasi siihen, miten paljon kuormitat elimistöäsi haitallisilla aineilla. Naisten on myös hyvä huomioida käyttämänsä kosmetiikan laatu. On laskettu, että säännöllisesti huulipunaa käyttävä nainen syö keskimäärin kuusi kiloa huulipunaa elämänsä aikana!
Ympäristön lisäksi myös ravinnosta ja aineenvaihdunnasta kertyy elimistöömme monia kuona-aineita, joita ovat muun muassa virtsahappo, säilöntä- ja lisäaineet, lääkejäämät, elohopea (jota on esimerkiksi amalgaamipaikoissa), nautintoaineet ja suoliston haitallisten bakteereiden toksiinit. Elimistön tulisi päästä näistä kaikista aineista eroon, jotta immuunijärjestelmämme ja muut suojamekanismimme pysyisivät toimintakykyisinä. Kuona-aineet vaikeuttavat solujen ja elinten toimintaa aiheuttaen erilaisia oireita ja pitkään jatkuessaan sairauksia. Paasto ja elimistön puhdistaminen ovat näiden mahdollisten oireiden ehkäisyä ja siten ennaltaehkäisevää.
Lääketiede ja ravitsemusterapia nojaavat tutkimustietoihin, mutta kaikkea ei ole vielä ehditty, pystytty tai haluttu tutkia. Ravitsemuksen tuomista hyödyistä on kuitenkin jo paljon kokemusperäistä tietoa.
Mitä paastossa tapahtuu?
Paasto on yksilöllinen kokemus, jonka vaikutuksia on tutkittu tieteellisesti ja havaittu kehon kemiassa laboratoriotesteillä mitattavia muutoksia. Paaston vaikutukset tuntuvat myös aivokemiassa, mielialassa ja ajatuksissa, koska keho ja mieli toimivat yhteistyössä. Paasto muun muassa parantaa solujen aineenvaihduntaa, normalisoi haitallisia veriarvoja (kuten kolesteroli- ja rasva-arvoja) sekä tehostaa munuaisten toimintaa vähentäen erittyvän virtsan määrää ja lisäten virtsahapon, happamien fosfaattien, orgaanisten happojen, kuona-aineiden ja toksiinien poistumista. Lisäksi paastosta hyötyvät sydän ja verisuonisto, sillä paasto pienentää kolesteroli- ja amyloidikertymiä, mikä puolestaan parantaa verenkiertoa ja sydämen työskentelytehoa. Suolistolle paasto on täydellisen levon aikaa.
Paaston parantava vaikutus perustuu sidekudosten puhdistumiseen, verenkierron ja rauhastoiminnan paranemiseen ja kudosten ”nuortumiseen”. Näistä jälkimmäinen perustuu siihen, että paasto tehostaa uusien solujen muodostumista, mikä muun muassa parantaa ihon kuntoa. Näiden lisäksi paasto elvyttää entsyymitoimintaan ja tehostaa neurohormonaalista toimintaa parantaen hermoston säätelykykyä, mikä vaikuttaa side- ja nivelkudoksiin sekä elimistön vastuskykyyn.
Nämä ruoka-aineet tukevat maksan toimintaa
Vehnänoras – erittäin ravintorikas vehnänoras valittiin vuonna 2014 vuoden rohdoskasviksi. Sen sisältämä klorofylli eli lehtivihreä auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja myrkyistä. Lisäksi klorofylli torjuu bakteereja sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Vehnänoras tehostaa valkosolujen muodostusta ja vaikuttaa edullisesti vastustuskykyyn sekä happo-emästasapainoon. Vehnänorasta käytetään myös ruoansulatusongelmiin, ummetukseen ja suoliston puhdistukseen sekä tukemaan painonpudotusta. Vehnänoras on antibakteerinen, se tasapainottaa suolistoflooraa ja neutraloi haitallisia aineita sekä puhdistaa maksaa.
Chlorella – kasvikunnan paras tunnettu klorofyllin eli lehtivihreän lähde on chlorella, jota käytetään puhdistamaan kehoa ja poistamaan raskasmetalleja elimistöstä. Myös muut vihreät kasvikset sisältävä klorofylliä.
Spiruliina – sen sisältämän fykosyaniini on todettu auttavan maksan soluja suojautumaan vapaita radikaaleja vastaan ja tukevan solujen puhdistumisprosessissa.
Valkosipuli – sen sisältämä allisiini on antibakteerinen ja hoitava aine. Lisäksi valkosipulissa on pieni määrä antioksidantti seleeniä, joka myös tukee maksan toimintaa.
Kurkumiini –maksan toimintaa aktivoiva ravintoaine.
Maarianohdake – vuoden 2017 rohdoskasviksi valitun maarianohdakkeen vaikuttava aine on sibyliini, joka tehostaa maksan toimintaa ja nopeuttaa kuona-aineiden poistumista.
Punajuuri ja porkkana – niiden sisältämät falavonoidit ja berakarotiinit tukevat maksan toimintaa.
Avokado – sen sisältämä glutationi auttaa maksan puhdistumisessa.
Omena – sen sisältämä pektiini eliminoi suolistossa olevia myrkkyjä.
Sitruuna – sen mehu tehostaa maksan toimintaa. Purista sitruunaa esimerkiksi veteen ja nauti aamulla tyhjään vatsaan.
Lisäksi puhdistuskuurin aikana on hyvä nauttia runsaasti vettä, jotta liikkeelle lähteneet kuona-aineet poistuvat kehosta. Kun valitset puhdistumista tukevia yrttejä tai muita tuotteita, pyri suosimaan luomua.
Teksti: Eijaliisa Koivu, diplomi ravintoterapeutti
Lähde: Fischer, Krista et al 2014. Biomarker profiling by nuclear magnetic resonance spectroscopy for the prediction of all-cause mortality: An observational study of 17 345 persons.