Auta kehoasi puhdistumaan joka päivä

4.1.2017 | PUR toimitus

Vuoden alku on perinteisesti uuden alun ja puhdistumisen aikaa. Erilaisista detoxeista ja kuureista löytyy ohjeita ja tietoa netistä ja kirjakaupasta runsaasti – olemmepa mekin kirjoittaneet aiheesta pariin otteeseen. Yleensä detoxit ja paastot ovat rajatun ajan sisällä toteutettavia puhdistuksia, joilla on oma paikkansa silloin kun keho tarvitsee todellista puhdistautumista myrkyistä, kuonasta ja epäterveellisen ravinnon ja elämäntavan jäljistä. Niillä on myös kehon soluja parantava ja eheyttävä vaikutus.

Tiesitkö kuitenkin, että elimistömme on suunniteltu puhdistamaan itse itseään ihan joka päivä? Maksa suodattaa ja muuttaa myrkkyjä haitattomaan muotoon jatkuvasti ja munuaiset tukevat kehon puhdistustoimintaa suodattaen nesteestä vielä haitallisia aineita pois virtsan mukana. Nestekierto- (lymfa)järjestelmämme kehossa pitää kokonaisvaltaisesti huolta kehomme puhtaudesta.

Detoxiin ja paastoon kannattaa aina varata sellainen ajanjakso, jolloin tiedossa ei ole paljoa stressiä tai hektistä elämänmenoa. Kiireisellä nykyihmisellä tämä voi olla haasteellista ja vaatiikin usein jopa erityiselle puhdistumislomalle lähtemistä, irrottautumista normaalin arjeen sykkeestä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tällaiseen hiljentymiseen, voit auttaa kehosi luonnollisia puhdistumisjärjestelmiä toimimaan optimaalisemmin ihan joka päivä. Lue alta, miten se tehdään.

detox-PUR-kauppa

Kehosi on suunniteltu puhdistumaan luonnollisesti joka päivä.

Syö puhdasta ruokaa

Lisäaineet, myrkyt ja kemikaalit kuormittavat kehoamme päivittäin syömämme ruuan mukana: hedelmiä ja kasveja ruiskutetaan jo pellolta lähtien tuohlaismyrkyillä ja säilöntäaineilla, ruuista, mausteista ja kastikkeista löytyy paljon lisäaineita ja keittiössäkin käyttämämme kodin puhdistusaineet lisäävät altistusta kemikaalikuormitukselle. Lisäksi esimerkiksi säilykkeet sisältävät säilykepurkeista irronneita ainesosia ja muovipakkaukset voivat sisältää hormonitoimintaamme häiritseviä aineita. Kaikki nämä päivittäin saamamme aineet ovat keholle turhia ja puhdistumisjärjestelmiä kuormittavia ja ne varastoituvat myös kehoomme aiheuttaen pitkällä aikavälillä mahdollisia ongelmia.

Suosi mahdollisimman puhdasta, lähellä tuotettua luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa, jonka puhtaudesta voit olla varma – säästät näin omaa kehoasi sekä ympäristöäsi. Osta kalat, lihat ja kasvikset irtotiskistä kun voit, jolloin vältät turhat muovi- ja metallipakkaukset. Älä lämmitä ruokia mikrossa muovipakkauksissa. Jos juot paljon kahvia, vaihda luomukahviin, jonka viljelyssä ei ole käytetty myrkkyjä. Kun teet tämän merkittävän muutoksen ruokatottumuksissasi, säästät keholta suuren myrkky- ja lisäainekuorman.

detox-PUR-kauppa

Kiinnitä huomiota vihannesten puhtauteen.

Lisää puhdistavia ruoka-aineita lautasellesi

Ruokasi olkoon lääkkeesi, sanoi Hippokrates aikanaan. Kasvikunnasta löytyy jokapäiväiseen ruokaamme voimakkaasti terapeuttisia ja puhdistavia ruoka-aineita, jotka auttava kehoamme toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla sekä aktivoivat puhdistusprosesseja. Sisällytä ruokavalioosi esimerkiksi näitä ruoka-aineita:

Artisokka on maksan puhdistusta sekä rasvan pilkkoutumista edistävä ruoka-aine. Voit käyttää artisokkaa kokonaisena vihanneksena tai artisokkauutteena.

Chlorella ja spiruliina levät ovat ansiokkaasti lunastaneet paikkansa puhdistuskuurien kuninkaina: ne sitovat itseensä myrkkyjä ja raskasmetalleja kehosta ja kuljettavat ne pois. Sen lisäksi ne sisältävät mojovan määrän vitamiineja ja hivenaineita sekä proteiinia kehon tueksi. Voit nauttia leväjauheita osana päivittäistä ruokavaliotasi tai kun haluat lisätukea puhdistumiselle.

Punajuuri sisältää betalaiini-nimistä yhdistettä, joka on tulehdusta ja sienien kasvua estävää sekä auttaa mm. maksan solujen tervehtymistä ja korjaantumista.

Sitruuna on antitulehduksellinen, viruksia ja bakteereja vastaan taisteleva hedelmä, joka lisää kehon puhdistumista sekä aineenvaihduntaa.

Tilli lisää maksalle tärkeän antioksidantin, glutationin, muodostumista. Glutationi tarttuu vapaisiin radikaaleihin tehden ne toimintakyvyttömiksi. Tilliä saa läpi vuoden tuoreena yrttinä, ja se sopii perinteisesti kalan kanssa mutta myös moniin kastikkeisiin, keitto- ja pataruokiin sekä smoothieihin.

Varsiselleri on mm. mehustajan lempikasvis, sillä se poistaa kehosta nestettä ja kuona-aineita tehokkaasti ja sisältää paljon vitamiineja ja hivenaineita. Nauti myös vihanneslautasella ja dippaa vaikkapa hummukseen tai kermaviiliin.

Voikukka lisää nesteen poistumista kehosta ja auttaa näin puhdistamaan kehoa. Nauti voikukkaa kesäisin puhtailta alueilta kerättynä esimerkiksi salaatissa ja muina vuodenaikoina uutteena tai kuivattuna jauheena.

Vihreä tee sisältää teelaaduista eniten antioksidantteja ja auttaa myös ylimääräisen nesteen poistamisessa kehosta aktivoiden aineenvaihduntaa. Nauti päivässä 1-2 kuppia vihreää teetä.

Valkosipuli aktivoi maksaa tuottamaan entsyymejä, jotka poistavat myrkkyjen jäämiä kehosta. Se on samalla hyvin tulehdusta lievittävä ja antibakteerinen ruoka-aine.

Juo paljon vettä

Tämä perusohje on kaiken perusta: kehostamme on noin 70% vettä, joten nestetasapainon ylläpito on tärkeää. Kehomme myös puhdistuu runsaan veden avulla. Aloita aamusi parilla lasillisella kädenlämpöistä vettä, jolloin se imeytyy parhaiten. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista tuoreen sitruunan mehua ja ripaus merisuolaa. Saat aamun nesteytyksen hoidettua tehokkaasti tällä niksillä. Nauti vettä aterioiden välissä niin että päivän mittaan juomasi määrä on koosta riippuen 2-3 litraa. Jos sinulla on vedensuodatinkannu, käytä sitä parantaaksesi veden puhtautta.

detox-PUR-kauppa

Mausta vetesi puhdistavilla hedelmillä, marjoilla tai vaikkapa kurkulla.

Harrasta liikuntaa ja venyttele

Liikunta laittaa kehomme käyntiin: sydämen syke nousee, hengitys tehostuu, verenkierto lisääntyy ja hien eritys lisääntyy. Kaikki tämä edesauttaa kehoa kierrättämään nesteitä ja kuona-aineita puhdistettavaksi kehostamme sekä tuo ravintoaineita helpommin solujemme käyttöön. Hien mukana erittyy kuona-aineita, samoin kuin keuhkojemme kautta hengitettäessä. Liikunta aktivoi myös suolen toimintaa, joka on tärkeää päivittäisessä puhdistumisessa. Jos kärsit ummetuksesta, kannattaa lisätä vaikkapa päivittäinen reipas kävelylenkki raittiissa ilmassa ohjelmaan, joka voi helposti tuoda vauhtia suolen liikkeisiin. Ummetus vähentää kehon kykyä puhdistautua tehokkaasti.

Myös venyttely on tärkeää: se avaa lihaksia ja niitä ympäröiviä kudoksia auttaen nestekiertoamme toimimaan entistä paremmin. Venyttely ja jooga sekä erilaiset hierontaterapiat avaavat tukkeutuneita kudoksiamme ja auttavat niihin kerääntyneiden kuona-aineiden poistumista kehosta.

Muista hengitys

Unohdamme kiireessä ja stressissä usein hengittää tarpeeksi syvään ja kunnolla. Hengityksemme voi olla pinnallista ja nopeaa. Pysähdy aika-ajoin tiedostamaan oman hengityksesi rytmi ja syvyys. Poistamme keuhkojemme kautta hiilidioksidia, mutta myös joitakin haitallisia aineita. On hyvä myös muistaa, että kun hengitämme sisään happea, elimistömme solut saavat paremmin tarvitsemiaan ravintoaineita. Tämäkin auttaa kehoa toimimaan optimaalisesti ja poistamaan kehostamme haitallisia aineita – joka päivä.

Kuivaharjaa ihoasi

Kuivaharjaus ennen suihkua poistaa ihon pinnalta kuollutta solukkoa ja aktivoi pintaverenkiertoa. Iho on suurin elimemme, ja sen kautta poistamme myös paljon erilaisia tarpeettomia aineita. Saatatkin huomata muutoksia ihossasi epäterveellisten elämäntapojen tai ruokavalion yhteydessä. Kuivaharjaus aktivoi ihon jätteenpoistoaktiviteetin ja uudistaa ihon pintaa ja lymfakiertoa, jolloin se toimii entistä tehokkaammin. Suosi luonnonharjaksista tehtyä kuivaharjaa.

Vältä alkoholia ja tupakointia

Jokainen tietää, että alkoholi ja tupakointi lisäävät merkittävästi kehon myrkytystilaa sekä maksan kuormitusta. Pyri välttämään tupakointia kokonaan sekä nauttimaan alkoholia hallitusti ja kohtuudella. Kun nautit esimerkiksi viinejä, valitse puhdas, luonnomukaisesti tuotettu viini.

Lähteitä: Womens Health Magazine