Hyvinvoinnin keulakasvot: Kulhotaiturin 5 lempiainesta
27.3.2017 | PUR toimitus
Anni Kravi on helsinkiläinen ruokaohjeiden kehittäjä, stailisti ja DATE+KALE-terveysruokayrityksen perustaja, jonka mielestä ruoan tulee olla tuoretta, yksinkertaista ja sesongin aineksista valmistettua. Säkenöivän kauniista ja yksityiskohtaisista kulhoannoksistaan kuuluisa Kravi paljastaa meille 5 suosikkiainestaan.
”Olen jo pitkään syönyt ruokani lähes ainoastaan kulhoista. Smoothie-kulhot ja raakapuurot tulivat lähtemättömäksi osaksi ruokavaliotani joitakin vuosia sitten somen myötä. Ihailin värikkäitä, kauniin näköisiä aamupalakulhoja ja päätin alkaa kokeilla erilaisia reseptejä myös itse. Minulle on aina ollut tärkeää myös ruuan visuaalisuus ja nautin kaikenlaisesta tarkkuutta vaativasta ’näpertelystä’ – siispä päätin alkaa kehitellä myös kulhoruuistani ’taidetta’. Tämän innostuksen myötä on tähän mennessä syntynyt mm. Instagram-tili, kirja ja ravintola. Aamupalakulhojen jälkeen tulivat tietenkin kaikenlaiset muutkin kulhot: suolaiset puurot, buddha-kulhot, makro-kulhot ja niin edelleen. Kulhoruuat kootaan yleensä komponenteista: jotakin täysjyvää, proteiinin lähde, runsaasti kasviksia sateenkaaren väreissä sekä erilaisia ekstroja oman mielen mukaan; vaikkapa merilevää, kimchiä tai avokadoa. Parasta kulhoruuissa on monipuolisuus – raaka-aineita ja komponentteja yhdistelemällä voi luoda rajattomasti erilaisia yhdistelmiä. Vain oma mielikuvitus on rajana. Alla muutamia lempiaineksiani kulhoruokiin.”
Luomulehtikaali
”En tiedä mikä lehtikaalissa varsinaisesti viehättää – se nyt vaan on niin paljon parempaa kuin mikään muu vihersaalaatti tai kasvis. Lehtikaalissa on runsaasti rautaa, kalsiumia ja vitamiineja, minkä takia se tietysti myös todella suotavaa syötävää. Syön lehtikaalia usein raakana ja kastikkeeseen hierottuna tai vaihtoehtoisesti pikaisesti ryöpättynä. Lehtikaalia on kiva myös blendata smoothiekulhon joukkoon tai siitä voi tehdä pestoa.”
Foodinin vaalea tahini
”Seesaminsiemenistä valmistettu tahna eli tahini on koostumukseltaan ihanan kermaista ja sopii yhtä lailla niin makeisiin kuin suolaisiinkin ruokiin. Valutan tahinia marjaisen raakapuuron päälle tai teen siitä dippi- tai salaatinkastiketta. Suosikkini on helppokäyttöisyytensä takia foodinin vaalea, suolaton tahini. Joskus käytän vaihtelun vuoksi foodinin mustaa tahinia, jossa on hieman voimakkaampi maku ja jännempi väri.”
Clearspringin umeboshi-maustekastike ja tumma riisimisotahna
”Japanilaisista umebosh-luumuista ja merisuolasta valmistettu maustekastike on täydellinen pari kahdelle aiemmalle lempiraaka-aineelleni; lehtikaalille ja tahinille. Maistoin säilöttyjä umeboshi-luumuja ensi kertaa Tokioon matkustaessani ja rakastuin niihin täysin. Helsingistä umeboshi-luumuja saa aasialaisista kaupoista, mutta ne ovat usein valitettavan täynnä lisäaineita. Clearspringin maustekastike on ihana, luomulaatuinen vaihtoehto kokonaisten luumujen tilalle. Happamat umeboshi-luumut alkalisoivat ja puhdistavat kehoa sekä parantavat ruuansulatusta. Niitä on jopa käytetty lukuisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin kautta aikojen, muun muassa hoitamaan väsymystä ja puhdistamaan verta.
Fermentoiduista soijapavuista sekä tummasta riisistä ja sienirihmastosta valmistettu misotahna toimii paitsi tyypilliseen tapaansa keitossa tai liemessä, maustamaan esimerkiksi kvinoaa tai papuja. Misotahna tuo ruokiin umamia makua. Misotahnassa on antioksidantteja sekä fermentoinnin takia runsaasti suolistolle hyödyllisiä probiootteja – ja se onkin yksi terveellisimmistä soijatuotteista.”
Rasilaisen punajuurihapankaali
”Syön hapankaalia päivittäin. Ehdoton suosikkini on Rasilaisen kauniin pinkki hapankaali, jossa ei ole (mielestäni) turhia ’sattumia’ eli porkkananpaloja tai sipulia kuten monissa muissa hapankaaleissa. Olen ilokseni huomannut, että probiootti- ja fermentointi-innostuksen myötä hapankaalistakin on tulossa ihan uudella tavalla trendikästä ja sitä on hyvin saatavilla lähes joka marketista. Säilytän avatun hapankaalirasiani aina tiiviisti suljetussa lasipurkissa, jotta vältyn sen valkosipuliselta leuhahdukselta aina jääkaapin oven avatessani.”
Palkuaisen lupiinitempe
”Tyypillisesti tempe valmistetaan soijapavuista, mutta valitsen kotona mieluummin kotimaisen valmistajan tempen, jonka koostumus vastaa lähes täysin soijasta valmistettua siskoaan. Lupiinitempe eli lupiinin siemenistä ja sienirihmastosta fermentoimalla valmistettu kasviproteiinin lähde on ehdoton suosikkini. Paistan tempen usein tamari-soijakastikkeen ja kookosöljyn tai vaihtoehtoisesti kurkuman, kuminan ja kookoksen kanssa uunissa rapeaksi. Tempe toimii täydellisesti salaattikulhoissa tai vaikkapa DATE + KALE:stakin saatavien vihreiden savojinkaaliwrapien sisällä.”
Anni Kravin koukuttava uutuuskirja ”Hyvää Kaunista” (WSOY, 2017) saatavilla PUR myymälöistä ja verkkokaupasta.