Detox-kuurilla lisää virtaa ja elinvoimaa

8.4.2014 | PUR toimitus

Talven taituttua kevääseen elimistön puhdistuskuuri on jälleen noussut ajankohtaiseksi aiheeksi. Lehdet vilisevät juttuja erilaisista detox- ja kevennysohjelmista. Netistäkin löytyy informaatiota pilvin pimein, mutta lukemisen päätteeksi lukija saattaa yhä kokea olevansa ymmällään puhdistuksesta kaikkine muotoinensa. Detox, puolipaasto, mehupaasto, pätkäpaasto – kuinka ne poikkeavat toisistaan ja mitä suosia? Me PURin toimituksessa päätimme ottaa selvää ja kokeilla yhtä, nimittäin 5 päivän ”mehupaastoa” PURin smoothieilla (lainaukset koska smoothieissa on mehuista poiketen kuitua). Mehupaastoblogia odotellessa, tässä informaatiota detoxista.

Paasto vs detox

Detox, mehupaasto, vesipaasto, puolipaasto, pätkäpaasto… nimet ja yksityiskohdat poikkeavat mutta kyse on kaikissa elimistön puhdistuksesta, jolla autetaan kehoa pääsemään irti epäpuhtauksista ja toksineista. Kun elimistöön kertyy enemmän haitta-aineita kuin se pystyy niitä poistamaan, sen toiminta hidastuu. Tämä ilmenee usein väsymyksenä, turvotuksena, aineenvaihdunnan hitautena ja iho-oireina. Puhdistuksen tavoitteena on niin sanotusti ”resetoida” elimistö, jotta se toimisi taas optimaalisesti. Puhdistuksen seurauksena olo kevenee, mieli virkistyy ja ruoansulatus ja aineenvaihdunta vilkastuvat.

Paasto tarkoittaa vapaaehtoista pidättäytymistä kiinteästä ruoasta määrätyksi ajaksi. Paastoja on vaativuusasteiltaan vesipaastosta, neste-, puoli-, ja pätkäpaastoihin. Vaikka paasto auttaa kehoa poistamaan toksiineja ja toimii monelle, se ei välttämättä ole kaikkien juttu.

Itselle sopivinta puhdistusmuotoa valitessa on hyvä miettiä omia motiiveja ja elämäntilannetta. Noin viikon mittainen paasto on oiva tapa hidastaa elämää ja pysähtyä kuuntelemaan kehon ääntä. Paasto toimii hyvin itsekurin kohottajana, ja luo tietä terveellisimmille elämäntavoille.

Paasto ei välttämättä sovi aikoina, jolloin pitää noudattaa kiireistä aikataulua ja rauhoittumiseen ei ole aikaa. Paasto ei myöskään ole ensisijainen valinta jos tavoitteena on painonpudotus, sillä paaston aikana hävinneet kilot tulevat nopeasti takaisin.

On hyvä muistaa se että minkä tahansa puhdistusmuodon valitsetkin, pienilläkin muutoksilla kuten runsaammalla kasvisten syönnillä ja veden juonilla, tai vähentämällä viljoja ruokavaliosta, voi saada paljon aikaan.

Detoksifikaatio – Elimistön puhdistus

Elimistön puhdistuksella eli detoksifikaatiolla on vahvat juuret useiden kansojen terveysopissa.  Sitä on käytetty pitkään mm. ayurvedisessa ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä Amerikan intiaanien keskuudessa. Tänä päivänä detoksifikaatio on yksi luontaislääkinnän peruspilareista.

Se, että detox nousee ajankohtaiseksi nimenomaan keväisin, liittyy ajatteluun vuodenaikojen suhteesta elimistömme toimintoihin.  Elimistömme alkaa keväällä valmistautua uuteen vuodenaikaan pyrkien vapauttamaan kehosta talven aikana kertyneet kuona-aineet ja myrkyt.

On hyvä muistaa, että detoksifikaatio on ensisijaisesti sitä mitä elimistömme tekee luonnostaan. Kehomme poistaa toksiineja ja epäpuhtauksia kehostamme jatkuvasti mm. hengityksen, hien ja virtsan kautta.

Nykypäivänä altistamme itsemme yhä kasvavalle määrälle erilaisia toksiineja. Jos vieraiden aineiden määrä ylittää elimistön kyvyn eliminoida ja poistaa niitä, kuona-aineet kertyvät sisäelimiin ja elimistön toiminta hidastuu. Puhdistuksen kannalta keskeiset elimet, kuten maksa, munuaiset, suolisto, keuhkot ja iho joutuvat erityiselle koetukselle.

Funktionaalisen lääketieteen mukaan monilla sairauksilla on juuret ruoansulatuskanavan tai maksan puutteellisessa myrkynpoistossa. Tutkimustulokset yhdistävätkin elimistön puutteellisen myrkynpoiston sairauksiin kuten syöpä, Parkinsonin tauti, fibromyalgia, krooninen väsymysoireyhtymä ja tietyt tulehdus- ja autoimmuunisairaudet.

Tämän nojalla ei liene liioittelua väittää, että yksi tärkeimmistä asioista joita voit tehdä terveytesi eteen on detoksifioida säännöllisesti.

Mitä toksiinit ovat?

Toksiini on yhdiste, jolla on haitallinen vaikutus solun toimintaan tai rakenteeseen. Elimistön käsiteltäväksi tulevien toksiinien määrä on viime vuosikymmeninä lisääntynyt roimasti johtuen ympäristön, ruokavalion ja elintapojemme muutoksista.

On arvioitu, että jopa 400 kosmetiikassa, puhdistusaineissa, sisustusmateriaaleissa, hyönteismyrkyissä ja homeissa piilevää myrkyllistä kemikaalia kiertää keskiverto suomalaiskodissa. Kun ajatellaan, että vietämme keskimäärin 80-90% ajasta sisätiloissa, on vaikeaa välttää altistumista merkittävän kokoiselle ”kemikaalipommille”. Muita toksiineja, joille altistumme ovat teollisuudesta peräisin olevat raskasmetallit, pakokaasut, hyönteismyrkyt, tupakansavu ja hammastäytteet.

Myös perinteinen länsimaalainen ruokavalio johon kuuluu prosessoitu ruoka, runsas lihan, alkoholin ja suolan käyttö, valkoinen sokeri, säilöntäaineet ja transrasvat, kuormittavat elimistöämme.

Toksiineja syntyy myös elimistössä luonnollisena osana aineenvaihduntaa ja elimistöllä on useita tapoja eliminoida näitä. Mikäli näitä sisäsyntyisiä eli endogeenisia toksiineja syystä tai toisesta ei käsitellä tehokkaasti, eli elimistön tarvittavat prosessit eivät toimi optimitavalla, tämä voi kasvattaa toksiinikuormaa.

2015-05-Life-of-Pix-free-stock-photos-water-fall-memorial-leeroy

Lähde: Leeroy / Life of Pix

Milloin ja miten käyttää detoxia?

Lähes kaikilla meillä on aihetta ajoittaiseen kehon puhdistukseen (yleinen suositus on kerran vuodessa). Toiset tarvitsevat kuitenkin puhdistusta useammin kuin toiset elintavoista, asuinpaikasta (ilmansaasteiden määrä) ja liikunnan määrästä riippuen. Jos syöt muutenkin terveellisesti, käytät luonnonkosmetiikkaa ja luonnollisia puhdistusaineita, urheilet ja tunnet olosi terveeksi ja energiseksi, laajamittaiselle puhdistukselle ei välttämättä ole tarvetta. Jos puolestaan vastasit yllä oleviin seikkoihin kieltävästi, tai kärsit oireista jotka voivat olla merkki elimistön kuormittuneisuudesta kuten jatkuva väsymys, hidas aineenvaihdunta, turvonnut vatsa, allergiat ja iho-oireet, voi säännöllisestä ja huolella toteutetusta puhdistuskuurista hyvinkin olla apua sinulle.

Koska detoxin tavoitteina on vähentää elimistön kuonaantumista ja altistumista toksiineille ja tukea elimistön omia puhdistustoimintoja, detoksin aikana:

  • vähennetään kemikaalien määrää ja vältetään kuonaantumista lisääviä aineita kuten sokeria, valkoista vehnää ja muita raffinoituja hiilihydraatteja, runsasta suolan ja lihan käyttöä, kovia rasvoja, eineksiä ja virvokkeita, tupakkaa, alkoholia, kahvia ja muita stimulantteja;
  • suositaan emäksisiä, vitamiini-, antioksidantti- ja muita suoja-ainepitoisia ruokia – luomulaatuisia tuoreita raaka-aineita kuten kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä siemeniä, pähkinöitä ja kalaa.
  • suositaan suolen toimintaa edistäviä kuitupitoisia ruoka-aineita.

Kehon puhdistustyötä tuetaan syömällä kevyesti ja juomalla runsaasti vettä. Veden rooli on tärkeä: se puhdistaa kehoa, poistaa nesteitä ja ehkäisee ummetusta. Puhdistuskuurin aikana kannattaa myös välttää ruokavaliossa yleisiä allergeeneja kuten vehnä- ja maitotuotteita ja huolehtia elimistön tarvitsemien ravinteiden saannista. Puhdistusta voi lisäksi tukea erilaisilla puhdistusta edesauttavilla yrteillä, tai niistä valmistetuilla yrttiteillä tai ravintolisillä. Puhdistusta tukevia kasveja ovat mm. vehnänoras, chlorella- ja spiruliinalevät, tulsin siemen, aloe vera ja voikukka. Yrttien avulla puhdistuskuuria voidaan myös kohdistaa tiettyyn puhdistuksen kannalta keskeiseen elimeen.

  • Maksaa puhdistavia yrttejä ovat mm. kohta maahan työntyvät voikukan juuret, takiaisen juuret, lakritsan juuri ja maarianohdake.
  • Suolistoa puhdistavat mm. kamomillan, siankärsämön ja puna-apilan kukat.
  • Munuaisten kautta tapahtuvaa puhdistusta on mahdollista tukea mm. koivun, nokkosen, persiljan ja voikukan lehdillä, kultapiiskulla, peltokorteella ja siankärsämöllä.

Muista liikkua runsaasti puhdistuksen aikana, erityisen hyvää tekee raikas ulkoilma. Parhaan mahdollisen hyödyn saamiseksi voit tukea sisäistä puhdistusta myös muilla detoksifikaatiomenetelmillä kuten hieronnalla, saunalla, hengitystekniikoilla, ja rentoutumisharjoituksilla.

Detox-kuurin ansioiksi luetaan usein:

  • vireämpi mieli ja energisempi ja elinvoimaisempi olo
  • parantunut unenlaatu ja väsymyksen ja stressin väheneminen
  • parantunut keskittymiskyky
  • lihas- ja nivelkipujen lievitys
  • kiiltävä tukka ja kaunis iho
  • turvotuksen väheneminen
  • terveellisemmät elämäntavat (mm. roskaruoan himo laantuu)