Chlorellapesto kalalle: herkullinen lisuke poistaa raskasmetalleja

8.1.2025 | Laura Eskola

Vaikka lohi on erinomainen omega-3-rasvahappojen, proteiinin ja D-vitamiinin lähde, siinä voi esiintyä raskasmetalleja, kuten elohopeaa ja kadmiumia, erityisesti viljellyssä kalassa. Raskasmetallit päätyvät lohen elimistöön ravintoketjun kautta ja voivat pitkäaikaisessa altistuksessa olla haitallisia myös ihmisen terveydelle. Ne kertyvät kehoon ja voivat häiritä tärkeiden elintoimintojen normaalia toimintaa. Esimerkiksi:

  1. Hermostovauriot: Elohopea ja lyijy voivat vahingoittaa keskushermostoa, mikä voi aiheuttaa muistihäiriöitä, keskittymisvaikeuksia ja muita neurologisia ongelmia.
  2. Munuaisten ja maksan toimintahäiriöt: Kadmium ja lyijy voivat vahingoittaa näitä elimiä, jotka ovat keskeisiä kehon puhdistuksessa ja aineenvaihdunnassa.
  3. Kehityshäiriöt: Raskaudenaikainen altistuminen raskasmetalleille, erityisesti elohopealle, voi haitata sikiön aivojen kehitystä.
  4. Syöpäriski: Pitkäaikainen altistuminen raskasmetalleille, kuten kadmiumille, on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.
  5. Immuunijärjestelmän häiriöt: Raskasmetallit voivat heikentää immuunipuolustusta ja lisätä alttiutta infektioille ja tulehduksille.

Pieni määrä raskasmetalleja on väistämätöntä ympäristön saastumisen vuoksi, mutta on tärkeää minimoida liiallista altistusta. Tämä ei tarkoita, että lohi tulisi jättää kokonaan pois ruokavaliosta, mutta sen nauttimisen rinnalla voi tukea elimistön kykyä poistaa näitä haitallisia aineita käyttämällä chlorellaa. Nappaa alta resepti herkulliselle pestolle, jonka voit levittää lohen päälle tai nauttia kylkiäisenä kalaruoan kanssa.

Chlorellaa kannattaa nauttia lohen kanssa, sillä se poistaa raskasmetalleja kehosta

Chlorellapesto kalalle: Täynnä makua ja apua keholle raskasmetallien käsittelyyn.

Herkullinen chlorellapesto kalalle

Kahden hengen annos

Tarvitset:

  • Noin 800 g lohta
  • 1,5 dl luomu cashewpähkinöitä liotettuna
  • 1,5 dl luomu parmesania
  • 1-2 tl Kikin luomu chlorellaa
  • ripaus laadukasta merisuolaa
  • 1-2 luomu valkosipulin kynttä
  • puolikkaan luomu sitruunan mehu
  • puoli desiä laadukasta luomu oliiviöljyä
  • ruukullinen luomu basilikaa
  • luomu kirsikkatomaatteja koristeeksi

Tee näin:

Liota cashew pähkinöitä muutama tunti tai yön yli vedessä. Valuta vesi pois ja lisää muut ainesosat. Sekoita kaikki ainesosat tehosekoittimella tasaiseksi pestoksi. Lorauta lisää oliiviöljyä jos pesto jää kuivaksi ja lisää suolaa maun mukaan. Levitä chlorellapesto lohen päälle, paista uunissa 200 asteessa noin 20minuuttia (riippuen lohen paksuudesta ja uunin tehosta).

Ja näin voit nauttia lohta ilman huolta raskasmetalleista! Tästä voit katsoa videon peston valmistuksesta.

Chlorellaa löytyy myös tabletteina, jos pesto ei maistu.

Reseptin loihti meille Rakkausruoka.