Vaihdevuodet ja seksuaalisuus
7.11.2022 | PUR toimitus
7 asiaa, jotka on hyvä tiedostaa
Seksuaalisuus kehittyy läpi elämän. Kasvamme ja opimme tuntemaan itsemme paremmin. Uusien elämänvaiheiden myötä löydämme kehomme aina uudelleen: murrosikä, raskaus, synnytys ja postpartum, vaihdevuodet…
Nämä elämänvaiheet voivat muokata kokemustamme nautinnosta ja seksistä, ja monista näistä elämänvaiheista – puhumattakaan seksistä näissä elämänvaiheissa – ei puhuta tarpeeksi, jotta tietäisimme mitä odottaa.
1. Opi tuntemaan hormonit
Nautinnon kokeminen on perinteisesti jäänyt sivuhuomiolle seksuaalikasvatuksessa, samoin hormonitoiminnan muutokset biologian tunneilla. Saamme niukasti tietoa siitä, miten hormonit vaikuttavat terveyteemme – onpa kyse sitten päivittäisestä tai kuukausitasolla tapahtuvasta vaihtelusta tai läpi elämän tapahtuvasta muutoksesta.
Naiset oppivat hormonitoiminnasta, kuukautiskierrosta ja menopaussista usein haasteiden kautta. Mutta hormonitoiminnan ei tarvitse tarkoittaa pelkkiä ongelmia. Kuuntelemalla kehoamme ja ymmärtämällä hormonien vaikutuksen fyysiseen ja psyykkiseen oloon ja tunteisiin, sekä tiedostamalla kuinka voimme toimia yhdessä hormonien kanssa, ei niitä vastaan, on olennainen osa itsensä löytämistä ja itsetuntemusta.
Tarvitaan laajaa ajattelutavan muutosta, jotta vaihdevuosia aletaan arvostamaan ja niistä keskustellaan avoimesti ilman pelkoa ja häpeää. Voisimmeko ajan kanssa oppia näkemään vaihdevuodet jopa hormonaalisena uudelleen syntymisenä, juhlistamisen arvoisena merkkipäivänä naisen elämässä?
2. Menopaussin oikea määritelmä
Etymologisesti menopaussi eli vaihdevuodet tarkoittaa kuukautisten loppumista. Tämä viittaa aikaan jolloin munasarjat lopettavat estrogeenin ja progesteronin tuotannon. Kun nainen kokee menopaussin, hän lakkaa ovuloimasta ja estrogeenin tuotanto hiipuu, joskaan ei täysin lakkaa.
Estrogeeni ei ole vain sukuhormoni lisääntymistä ja kuukautisvuotoa varten. Tämä hormoni säätelee useita kehon toimintoja kuten luumassan ja kollageenin muodostumista, solujen nesteytystä sekä aineenvaihduntaa. Estrogeeni jopa vaikuttaa aivojemme tunteita säätelevään osaan.
3. Termit tutuiksi
Termiä vaihdevuodet tai menopaussi käytetään laajalti, vaikka tämä on vain yksi osa naisen hormonitoimintaan liittyvää siirtymää:
- Perimenopaussi on useita vuosia kestävä ajanjakso ennen menopaussia ja viimeisiä kuukautisia. Suomessa puhutaan myös esivaihdevuosista ja premenopaussista, joilla yleisesti viitataan samaan asiaan. Perimenopaussin alkaminen vaihtelee hieman maittain, ja Suomessa se alkaa keskimäärin 45 vuoden iässä.
- Vaikka suomen kielen vaihdevuodet viittaavat pidempään aikaan, on englannin kielestä johdettu menopaussi hyvinkin lyhyt ajanjakso. Tarkalleen ottaen kyseessä on se päivä, jolloin viimeisistä kuukautisista on kulunut 12 kuukautta.
- Postmenopaussi on jakso naisen elämässä, kun ovulaatio on lakannut. Vaihdevuosiin liittyvät muutokset tasoittuvat ja asettuvat ajan myötä.
4. Perimenopaussin merkitys
Perimenopaussia kutsutaan toisinaan toiseksi murrosiäksi. Monet oireet ovat samankaltaisia kuin murrosiässä, koska ovulaatiomme ei ole säännöllistä ja estrogeenin taso saattaa olla korkeammalla kuin progesteroni eli keltarauhashormoni. Molempiin elämänvaiheisiin voi liittyä mielialan vaihtelua, runsasta vuotoa ja rintojen arkuutta.
Kuten yllä opimme, menopaussi on teknisesti ottaen yhden päivän tapahtuma ja usein olemme huonosti valmistautuneita niihin muutoksista, joita tapahtuu ennen menopaussia. Perimenopaussiin liittyvät muutokset alkavat kun naisella on edelleen kuukautiskierto ja oireet voivat alkaa jo 30+ vuotiaana. Muutoksia ovat muun muassa runsaat vuodot, lyhyempi kierto, rintojen arkuus, univaikeudet, lisääntyneet kuukautiskivut, yöhikuilu ja kuumat aallot, mielialan vaihtelut, päänsärky, painonnousu. Muutokset alkavat yleensä hyvinkin huomaamattomasti.
5. Vaihdevuosioireet
Jokainen meistä on erilainen ja myös perimenopaussi- ja vaihdevuosioireet ovat hyvin yksilöllisiä. Toinen tuskin huomaa muutoksia, toisen oireet taas voivat olla hyvinkin tukalia.
Estrogeenin vähenemiseen liittyviä muutoksia kehossa ja mielessä:
- Mielialan vaihtelut: ärtyneisyys, ahdistus, libidon lasku
- Fyysiset muutokset: lihaksen surkastuminen ja rasvan lisääntyminen, vaginan limakalvojen kuivuus, virtsan karkailu
- Fyysiset kuormittajat: unettomuus, kuumat aallot, yöhikoilu, päänsärky
6. Menopaussin vaikutus nautinnon kokemukseen
Hormonitoiminnan muutokset voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen, mutta samaan aikaan on tärkeää huomioida että monet asiat vaikuttavat seksiin ja nautintoon. Iso osa naisen elämästä on vaihdevuosien jälkeistä ajanjaksoa, ja nautinto kuuluu elämään. Löydämme oman seksuaalisuutemme uudelleen ja uudelleen – vaihdevuodet on vain yksi monista ajanjaksoista jolloin nainen tekee tämän.
On hyvä muistaa tämä näkökulma ja oppia ymmärtämään paremmin kehoamme, jotta voimme luoda aina uusia mahdollisuuksia nauttia seksistä ja seksuaalisuudesta.
Mitkä siis ovat tärkeimmät asiat liittyen seksuaaliseen hyvinvointiin vaihdevuosi-iässä?
Lantionpohjan terveys
Lantionpohja muodostuu lihasryhmästä jotka pitävät paikoillaan tärkeitä elimiä rakkoa, suolta, ja kohtua. Lantionpohjan lihakset myös tukevat seksuaalisia toimintoja. Estrogeenimuutokset voivat aiheuttaa näiden lihasten surkastumista. Lihakset pienenevät ja sen myötä myös verenvirtaus ja hermoyhteydet alueelle heikkenevät. Tämä voi heikentää häpyhuulten ja klitoriksen turpoamista ja kosteutumista sekä heikentää vaginan supistelua orgasmin aikana.
Kostuminen ja verenvirtaus
Jos emätin ei kostu riittävästi, siitä voi aiheutua epämukavuutta ja yhdyntäkipuja. Heikentynyt verenvirtaus alapään kudoksille voi myös tehdä niistä herkempiä hankaukselle ja aiheuttaa tukaluutta.
Uutta halua etsimässä
Libido ja seksuaalinen halu ei käy yhdellä ja samalla vaihteella läpi elämän. Biologiset ja hormonaaliset muutokset joita menopaussiin liittyy vaikuttavat haluun, mutta niin myös psyykkiset ja ympäristötekijät. Ahdistuneisuus, stressi, oireiden kanssa painiminen, mahdollinen lääkintä — muitakin tekijöitä kuin hormonaalisia syitä kannattaa pohtia, jos huomaat muutoksia seksuaaliseen haluun.
7. Tapoja sopeutua menopaussiin ja postmenopaussiin
Vaihdevuosiin liittyy paljon muutoksia, joihin meidän jokaisen keho ja mieli sopeutuvat eri tavoin. Tärkeintä on hyväksyä ja sopeutua uuteen elämänvaiheeseen – seksuaalinen nautinto ja sen löytäminen on mahdollista nyt ja tulevaisuudessa.
Joskus seksuaalisuudesta nauttiminen on jopa helpompaa vaihdevuosien jälkeen kuin aiemmin. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä paremmin tunnemme itsemme, myös seksuaalisesti. Mitä paremmin tiedämme mistä nautimme, sitä enemmän meillä on itsevarmuutta pistää se toteen.
Tässä on muutama vinkki kasvattamaan seksuaalista nautintoa vaihdevuosissa ja sen jälkeen:
- Liukuvoide: korvaa luontainen kostuminen luonnollisista raaka-aineista tehdyllä liukuvoiteella. Se tuo lisää pehmeyttä, liukua ja yleisiä hyvän olon tuntemuksia!
- Ulkoinen stimulaatio: klitoriksen ulkoinen stimuloiminen yhdynnän aikana ei vain lisää kostumista mutta myös orgasmien määrää
- Sooloseksi: Sooloaika on äärettömän tärkeää itsensä löytämiselle, ja auttaa laukaisemaan stressiä
- Päästä aistit valloilleen: Voimme herätellä seksuaalista minäämme muillakin tavoin kuin pelkällä fyysisellä stimulaatiolla. Kokeile hierontaöljyä, ääntä, tuoksuja…
- Älä anna kivun voittaa: vagina rekisteröi sekä positiiviset että negatiiviset kokemukset. Jos hyväksyy tukaluuden, se voi vähentää halua. Muista siis käyttää liukuvoidetta!
- Lantianpohjan lihasten huolto: Tue nautinnon anatomiaa ymmärtämällä miten vaihevuodet vaikuttavat lantionpohjan lihaksiin ja ota käyttöön erilaiset lantionpohjaharjoitukset.
Alkuperäinen artikkeli Smile Makers, Menopause & Sex life