5 hyvää syytä liikkua

24.2.2021 | Daniela Salomaa

Monet innostuvat uuden vuoden alussa hyvinvoinnistaan ja päättävät aloittaa säännöllisen liikunnan.
Alkuinnostus voi kuitenkin lopahtaa syystä tai toisesta. Silloin on tärkeä pitää motivaatiota korkealla ja muistuttaa itseään liikunnan hyödyistä.

Sitä paitsi liikunta voi olla myös hauskaa! Ota ilo irti talviolosuhteista, koska nyt on mahdollista hiihtää, luistella tai vaikka nauttia retkestä jäitä pitkin.

Tässä hyviä syitä liikkua, jotka kannattaa pitää mielessä: 

1. LIHAKSET, LUUSTO JA YLEISKUNTO

Liikunta on hyödyksi kaikenikäisille, mutta varsinkin 45 ikävuoden jälkeen sen merkitys korostuu, sillä naisilla estrogeenitasojen madaltuessa lihasmassa alkaa huveta nopeammin. Estrogeenin laskun myötä luiden rakenne alkaa muuttua ja niiden tiheys laskee. Miehillä vastaavasti alkavat laskea testosteronitasot iän karttuessa.

Luustolle erityisen hyödyllistä on sellainen liikunta, joka aiheuttaa tärinää ja iskuja. Viimeistään tässä vaiheessa on tärkeä alkaa kiinnittää huomiota omaan liikkumiseen ja näin varmistaa myös myöhempien vuosien fyysinen kunto ja elämänlaatu.

5 hyvää syytä liikkua

2. LUONNOLLINEN APU VAIHDEVUOSIOIREISIIN

Liikunta auttaa tutkitusti myös vaihdevuosioireisiin. Aktiivisilla ja myönteisesti vaihdevuosiin asennoituvilla naisilla on todettu vähemmän vaihdevuosioireita kuin vähän liikkuvilla ja reilusti ylipainoisilla. Jos nainen ei ole tähän mennessä harrastanut liikuntaa niin viimeistään vaihdevuosissa se kannattaa aloittaa!

Erittäin kovatehoinen ja runsas liikunta voi kuitenkin vaikuttaa hormonitoimintaan negatiivisesti ja laskea estrogeenitasoja entisestään, mikä voi pahentaa vaihdevuosioireita. Tämä voi toisaalta olla hyödyllistakin vaihdevuosioireiden etenemisen kannalta, kun postmenopausalinen estrogeenitaso saavutetaan nopeammin. Jokainen voi löytää itselle optimaalisen liikuntamäärän ja tehon.

Joogasta on myös apua hormonitasapainon parantamiseksi.

3. ITSENSÄ HAASTAMINEN

Liikuntasuositus on vähintään 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa ja sen lisäksi 20 minuuttia lihaskuntoharjoitusta kahdesti viikossa. Mitä enemmän liikkuu, sitä isommat terveyshyödyt ovat. Ikä ei ole este ja jos olet aina miettinyt, että olisi kiva testata jotain lajia, nyt on hyvä aika.

Myös arki- ja hyötyliikunta on tärkeää ja siinä on hyvä ottaa tietoinen asenne, esim. käyttää rappusia tai mennä asioille kävellen. 

4. AIVOT JA MIELI

Liikunta tuo myös hyvän mielen ja ajatukset kirkastuvat. Joskus on hyvä lähteä kävelylle miettimään jotakin pulmaa ja luottaa siihen, että ratkaisu siihen löytyy kävelyn päätteeksi. Kävely luonnossa rauhoittaa hermostoa ja laskee stressihormoneita.

Liikunta myös aktivoi aivojen toimintaa ja on hyväksi muistille. Vähäinen liikunta on yhdistetty tutkimuksissa korkeampaan dementiariskiin. Liikunta aktivoi erityisesti aivojen hippokampusaluetta mikä edistää kognitiivisia toimintoja. Liikunta varsinkin aamulla luonnonvalossa auttaa nostamaan melatoniinin eritystä illalla mikä on edellytys paremman unen saavuttamiseksi.

5. SAIRAUKSIEN ENNALTAEHKÄISY JA HOITO

On runsaasti näyttöä, että liikunta ehkäisee kroonisten sairauksien kehittymistä ja auttaa vähentämään niiden riskiä, koska se alentaa painoa, verenpainetta ja kolesteroliarvoja. Liian vähäinen liikunta voi johtaa sydämen ja verenkiertoelimistön toiminnan heikkenemiseen sekä elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriintymiseen.

Liikunta tehostaa myös suoliston toimintaa ja auttaa normalisoimaan mikrobiomia, millä on todella paljon suotuisia vaikutuksia terveyteen.

Liikunta parantaa mielialaa

MUISTA OMAN KEHON KUUNTELEMINEN JA LEPO

Iän myötä on entistä tärkeämpi kuunnella omaa kehoa ja kuntoa. Esimerkiksi magnesium on monien käyttämä ja tuntema hivenaine, joka auttaa lihaksia palautumaan, vähentää lihaskramppeja ja auttaa rentoutumaan. Sen käyttöä suositellaan liikunnan jälkeen ja iltaisin ennen nukkumaan menoa.

Voit helpottaa palautumista rasituksesta myös Cordyceps nimisen lääkinnällisen sienen avulla. Tämä adaptogeeni lisää fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä ja vähentää väsymystä. Cordycepsin käytöstä hyötyvät erityisesti urheilijat, iäkkäät ja stressistä kärsivät.

Lihasrasituksen jälkeen tai liikunnassa tapahtuneen trauman jälkeen voi kokeilla Arnicaa, joka nopeuttaa palautumista ja vähentää mustelmia, esim. voiteena käytettynä.

Homeopaattinen Arnica on valmistettu Alpeilla kasvavasta Etelänarnikista (Arnica montana), jota on perinteisesti käytetty ulkoisesti rohtona hoitamaan mustelmia, turvotusta, ruhjevammoja, reuman oireita, hyönteisten pistoja ja palovammoja.

Voit ottaa pari raetta C30 Arnicaa liikunnan jälkeen ja tarvittaessa seuraavana päivänä. 

Nautinnollisia ja riemukkaita liikuntahetkiä! 

 

Daniela Salomaa

Hyvinvointivalmentaja

Diplomihomeopaatti

www.danielasalomaa.com