Vagushermo – fyysinen väylä luovuuteen, iloon ja hyvään oloon

5.1.2020 | PUR toimitus

Joko olet tutustunut vagushermoon?

Vagushermo eli kiertäjähermo on tärkein osa parasympaattista hermostoa, sillä se vaikuttaa laajalti erilaisiin elimistön toimintoihin säädellen muun muassa mielialaa, immuunivastetta, ruoansulatusta, hengitystä ja sydämen sykettä. Vagushermo toimii kaksisuuntaisena viestinvälittäjänä aivojen ja ruoansulatuskanavan sekä aivojen ja sisäelinten välillä. Vagushermo on tärkeä osa niin sanottua aivo-suoli -akselia, joka linkittää aivojen emotionaaliset ja kognitiiviset osat suolistoon. Vagushermo vaikuttaa näin ollen muun muassa ravintoaineiden imeytymiseen ja ruokahaluun sekä nielemiseen, äänentuotantoon ja suoliston peristaltiikkaan.

Aivo-suoli -akselista on tullut tärkeä tutkimuskohde pyrittäessä selvittämään, mitä terapeuttisia keinoja olisi mahdollista hyödyntää ruoansulatuskanavan sairauksien ja mielenterveysongelmien hoidossa. Vagushermon rooli muun muassa kroonisen tulehduksellisen suolistosairauden (IBD), masennuksen ja posttraumaattisen stressioireyhtymän (PTSD) hoidossa kiinnostaa tutkijoita. Suolistolla on tärkeä rooli elimistön immuunisysteemin säätelyssä ja vagushermolla on immunomodulatorisia kykyjä. Näin ollen vagushermo näyttelee tärkeää roolia aivojen, suoliston ja tulehdusreaktion välillä. Vagushermon stimulointiin on kehitetty sähköimpulssia välittäviä laitteita mutta vagushermoa voidaan stimuloida myös esimerkiksi joogan ja meditaation sekä hypnoterapian avulla. Vagushermon stimuloinnilla on huomattu olevan hyötyä muun muassa ahdistuksen, suolistosairauksien ja tulehduksen hoidossa. Tutkijat ovatkin todenneet, että hermoston ja immuunisysteemin välillä on suora tulehdusta estävä linkki. 

Toisaalta tämä ei ole mitään uutta, sillä esimerkiksi ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä on jo kauan aikaa sitten kehitetty useita toimivia menetelmiä, joilla vagushermoon voidaan vaikuttaa.

Yksi erityisen mielenkiintoinen on ayurvedan näkökulma erilaisten makujen vaikutuksesta elimistöön. Maut, kuten makea, hapan, karvas, suolainen, kutistava ja tulinen vaikuttavat kehoomme eri tavoin. Tästä alkaa vähitellen olla myös länsimaista tieteellistä näyttöä, sillä erilaisten makujen tiedetään vapauttavan ruoansulatuskanavassa erilaisia peptidejä. Esimerkiksi karvas maku vähentää näläntunnetta, sillä se stimuloi greliini-hormonin eritystä ja vaikuttaa sen myötä vagushermoon. 

Mitkä muut asiat vaikuttavat vagushermon toimintaan? 

Suoliston mikrobiston epäillään olevan yksi avaintekijä, joka säätelee immuunipuolustusta ja hermostoa. Joidenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi probiooteilla, gluteenilla ja lääkkeillä, kuten antibiooteilla, on vaikutusta vagushermon aktiivisuuteen suoliston mikrobiomin kautta ja nämä vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Eräässä hiirillä tehdyssä tutkimuksessa Lactobacillus rhamnosus (strain JB-1) -probiootin säännöllinen antaminen alensi stressin seurauksena nousseita kortikosteroditasoja elimistössä ja vähensi ahdistukseen ja masennukseen viittaavaa käyttäytymistä. Myös ihmisillä nk. psykobiootit eli probiootit, joilla on tulehdusta estäviä vaikutuksia, voisivat olla hyödyllisiä psykiatristen ongelmien hoidossa, niiden masennusta ja ahdistusta lievittävien vaikutustensa vuoksi. Ihmistutkimuksissa on huomattu, että terveillä henkilöillä on erilainen suoliston mikrobisto verrattuna masentuneisiin henkilöihin. Kun masentuneen henkilön ulostetta on siirretty steriiliin hiireen, niin se on laukaissut myös hiirellä masennuksen kaltaisen käytöksen.   

Kun sopivia menetelmiä vagushermon stimulointiin ja masennuksen vähentämiseen on haettu, yhtenä hyvänä vaihtoehtona näyttäisi olevan jooga. Kontrolloiduissa tutkimuksissa on todennettu, että tietyt joogaharjoitukset vaikuttavat nimittäin suoraan vagushermoon ja parantavat autonomista säätelyä, kognitiivisia toimintoja, mielialaa sekä stressin sietokykyä. Ilmiön taustalla oleva neurofysiologinen mekanismi perustuu ehkä siihen, että joogahengitys stimuloi vagushermoa. Tutkittaessa Sudarshan Kriya Yoga (SKY) vaikutusta, huomattiin, että tämä hengitykseen perustuva meditatiivinen tekniikka stimuloi vagushermoa kohdistaen vaikutuksen suoraan autonomisiin prosesseihin, kuten sydämensykkeeseen, kognitiivisiin toimintoihin ja suoliston toimintaan. Jopa sellaiset henkilöt reagoivat joogaan positiivisesti, jotka eivät saaneet hyötyä masennuslääkkeistä. Heidän masennuksensa ja ahdistuksensa lievittyi merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään, kun he tekivät SKY-harjoituksia 8 viikon ajan.

Vagushermon stimulointi joogalla näyttäisi tutkimusten mukaan auttavan myös posttraumaattisesta stressioireyhtymästä kärsiviä sekä IBD potilaita. Vagushermon stimuloinnilla voidaan todennäköisesti vaikuttaa myös reumaan sekä muihin tulehduksellisiin sairauksiin, kuten atooppiseen ihottumaan ja rosaceaan. Voidaan sanoa, että vagushermon merkitys on ratkaiseva kaikissa tulehdukseen liittyvissä sairauksissa, paino-ongelmissa, psykiatrisissa ja stressiperäisissä sairauksissa. Yksilöidyllä ruokavaliolla ja vagushermon stimuloinnilla voitaisiin tehokkaasti lievittää laajaa kirjoa eri sairauksista. Kehossamme on n. 100 miljardia hermosolua, joten hermoston tasapainottaminen on yksi keskeisistä terveyden edistämisen keinoista. 

Vagushermon parhaaksi:

  • Vältä liiallista alkoholin, lääkkeiden, tupakan ja kahvin käyttöä
  • Tee hengitysharjoituksia tai joogaa 
  • Vältä liiallista työntekoa
  • Kun elämässä on stressaava tilanne käynnissä, voit kokeilla adaptogeeneja, kuten esimerkiksi reishiä tai pakuria
  • Jos joudut ottamaan antibiootteja, tasapainota suoliston flooraa probiooteilla
  • Tue hermoston toimintaa myös säännöllisellä vuorokausirytmillä

Olemme kaikki kuitenkin yksilöitä. Se mikä toimii toiselle ei aina toimi toiselle. Siinä mielessä olemme kuitenkin samanlaisia, että kun mieliala on hyvä ja yhteys aivojen ja muun kehon välillä toimii normaalisti, voimme saada yhteyden luovuuteemme ja kokea lapsenomaista innostusta – perhosia vatsanpohjassa – ja tällöin kuulemme myös sielumme viestejä paremmin.

Onneksi kaikki, mikä saa meidät tuntemaan kutkuttavia perhosia vatsanpohjassa stimuloi myös vagushermoa! Se voi olla sinun kohdallasi vaikkapa hyvä musiikki, tanssi, pulahdus avantoon, rakastelu, hieronta tai merkityksellinen keskustelu ystävän kanssa. <3

Lähteet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859128/