Rakkaus on aaltoliike – Miten kultivoin rakkautta joogaharjoituksessa?

26.8.2020 | Anna-Mari Pentikäinen

Mitä rakkaus on? Usein siitä puhutaan tunteena, mutta silloin unohtuu helposti, että rakkautta voi itse päättää vaalia omassa elämässään. Miten kultivoin rakkautta joogaharjoituksessa?

Kun päättää suhtautua rakkauteen tekona, harjoituksena, voi tehdä tietoisen päätöksen vaalia sitä päivittäin. Rakkaus lisää merkityksellisyyden tunnetta elämässä ja tutkimusten mukaan se taas lisää onnellisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Jos taas pitää rakkautta tunteena, siitä tulee ohimenevä hetki.

Rakkaus asuu aidoissa kohtaamisissa

Mielestäni rakkaus on ennen kaikkea tekoja ja valintoja kohdata aidosti – päätös hyväksyä toinen keskeneräisenä, inhimillisenä. Myös rakkautta tutkinut ja siitä kirjan kirjoittanut sosiologi ja kouluttaja Keiju Vihreäsalo muistuttaa, että rakkaus voi syventyä vain kohtaamalla itsensä ja toisen. Vain kohtaamisten hetkinä me tulemme ihmisiksi – oli kyse sitten itsen tai muiden kohtaamisista.

Vihreäsalo muistuttaa kirjassaan myös siitä, että rakkaus ei ole staattinen tila vaan syvenevä liike, joka tapahtuu jatkuvana mukavuusalueen ylittämisenä. Se on kuin syvemmälle virtaava aaltoliike. Mukavuusalueen ulkopuolella tunnemme joskus kipua, tai ainakin epämukavia tuntemuksia. Se on normaalia ja kuuluu inhimmilliseen elämään – myös rakkauden kanssa.

Rohkea rakastaa

Mielestäni paras tähän mennessä kohtaamani määritelmä rakkaudelle tulee häpeän tutkijalta ja kirjailijalta, Brené Brownilta, ja se alleviivaa rohkeutta olla autenttinen ja haavoittuva.

Hän on sitä mieltä, että kultivoimme rakkautta silloin kun uskallamme olla haavoittuvaisia ja juuri sellaisia kuin olemme. Kultivoimme rakkautta silloin, kun kunnioitamme aidoista kohtaamisista syntynyttä yhteyttä luottamuksella, ystävyydellä ja välittämisellä. Rakkaus ei ole jotain, mitä voimme antaa ja vastaanottaa, vaan se on jotain, jota kasvatamme ja vaalimme. Se on kahden ihmisen välillä oleva yhteys, jota voi kultivoida vasta silloin kun se asuu molemmissa – voimme rakastaa toista vain niin paljon kuin rakastamme itseämme.

Mitä jos käännämme määritelmän rakkaudesta koskemaan myös rakkautta omaa itseä kohti; miten se voi muuttaa arkea ja suhdetta omaan itseen?

Kuva: Heini Pekkala

Kultivoi rakkautta joogaharjoituksessa

Usealle meistä lempeys ja myötätunto toista kohtaan on paljon helpompaa, kuin armollisuus suhteessa omaan itseen. Alla vinkkejä kuinka harjoittaa ja vahvistaa myötätuntoa joogaharjoituksessa.

  • Ole tutkimusmatkalla. Mielestäni joogaharjoitus on aina ennen kaikkea tutkimusmatka omassa kehossa.
  • Päästä irti suorittamisesta. Muistuta itseäsi tutkimusmatkailijan asenteesta; ole utelias.
  • Havainnoi – älä analysoi. Yritä päästää irti tunteiden ja tuntemusten arvostelusta, tuomitsemisesta ja luokittelemisesta hyväksyttyihin ja ei hyväksyttyihin tunteisiin, ja sen sijaan päätä olla rehellinen ja hyväksyä kaikki mitä harjoitus tuo eteesi tänään.
  • Liiku hitaasti. Hidas liike antaa sinulle paremmin aikaa olla läsnä kehon tuntemuksille. Minne liikkeen aalto vie sinut tänään?
  • Älä pakota. Älä puske itseäsi ääriasentoihin vaan kunnioita kehoasi ja ole armollinen. Jos kehosi kutsuu sinua tänään vain lepäämään lapsen lepoasennossa, päätä hyväksyä se. Keskeneräisyys riittää.
  • Lopeta vertailu. Joogassa ei ole kyse siitä miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu.
  • Aseta intentio. Päätä, että aina kun nouset joogamatolle, olet kohtaamassa parasta ystävääsi – omaa kehoasi.

Anna-Mari Pentikäinen on helsinkiläinen joogaopettaja joka rakastaa merta, liikettä, musiikkia ja aitoja kohtaamisia.

Sydämellinen hetki – hyvän yön yinjooga