Tietotyöläisen bulletproof-kahvi

5.4.2022 | Sanna Hiltunen

Päivien käydessä valoisammaksi, yöunet saattavat jäädä lyhyeksi. Myös kevätallergiat, työstressi, opintojen viimeiset metrit ja maailman ahdistava tilanne voivat kaikki vaikuttaa vetää energiakäyrät mataliksi. Kevään myötä moni meistä kaipaa ajoittain hieman lisäbuustia päivään, erityisesti työpäiviin.

Jokin virkistävä ja aivoja aktivoiva herkkujuoma saattaa helpottaa – kiinnostuitko? Niin mekin! Siksi pyysimmekin jälleen ravintoneuvoja Sanna Hiltusta taikomaan PURin ystäville tietotyöläisille suunnitellun herkkujuoman, jolla sinunkin päiväsi saa uutta nostetta.

Tällä kertaa Sanna käytti reseptissä adaptogeeneja. Adaptogeenillä tarkoitetaan vahvistavaa yrttiä, joka tasapainottaa yleistä vastustuskykyä eri stressitekijöitä vastaan. Näiden yrttien vaikutusalueisiin luetaan sekä henkinen, psykologinen, fysiologinen ja biologinen stressinsieto- ja sopeutumiskyky. Kaikilla adaptogeenisillä yrteillä on erilainen kemiallinen koostumus ja niinpä niiden vaikutuspisteet solutasolla ovat osittain erilaiset. Yhteistä adaptogeeniyrteille on kuitenkin se, että ne normalisoivat elimistön omia yleisiä sopeutumismekanismeja.

aivobuusteri juoma purkauppa

Ketogeeninen rasvakahvi pitää aivot virkeänä

Bulletproof-kahvi ja rasvakahvi ovat tunnettuja termejä erityisesti ketogeenisen ruokavalion ja pätkäpaastoilun yhteydessä. Alunperin idea on napattu eri vuoristokasojen perinteistä; esimerkiksi Tiibetissä teen juokkoon sekoitetaan jakin voita. Kahvin tai teen joukkoon lisätty rasva lisää merkittävästi energiaa ja toisaalta hidastaa kofeiinin imeytymistä, jolloin vältytään kahvitärinöiltä. Se pitää myös nälän loitolla ja tarjoaa tasaista energiaa useamman tunnin ajan. Viime vuosien aikana Bulletproof-kahvi on tullut tutuksi sosiaalisessa mediassa ja siitä löytyy useita eri versioita ja reseptejä. Tämä Sannan luoma Bulletproof-kahvi sisältää kahta todella huikeaa adaptogeeniä: macaa ja lion’s manea.

Maca antaa fyysistä voimaa ja rohkeutta työhön tai urheiluun. Living Nutrition Maca valmiste sisältää fermentoitua macaa. Maca sisältää laajan kirjon aktiivisia yhdisteitä ja antioksidantteja, jotka tukevat kehon energiatasoja ja sekä naisten että miesten hormonitasapainoa. Living Nutrition fermentoi ravintoaineet ja tuottaa elävän yhdistelmän ravintoaineita, jotka elimistö pystyy hyödyntämään paremmin.

Lion’s mane eli siiliorakasjauhetta taas kerrotaan olevan mielialaa kohottavia ja keskittymiskykyä parantavia vaikutuksia. Tässä reseptissä paistattelee Mushrooms4Life tuoteperheen Lion’s mane jauhe. Siiliorakas onkin täydellinen kumppani opiskelujen tai keskittymistä vaativan työn tueksi. Tämän tuoteperheen taustalla on biokemisti ja kiinalaisen lääketieteen huippuasiantuntija Martin Powell. Tuotteet ovat erinomaisesti biohyödynnettäviä ja sisältävät maksimaalisen määrän ravinteita.

Lue myös vinkit siitä, miten adaptogeenit voivat olla avuksi stressin lievityksessä.

rasvakahvi resepti

Näin valmistat herkullisen bulletproof-kahvin

Alla olevalla reseptillä teet yhden annoksen herkullista bulletproof rasvakahvia.

RESEPTI

Valmista kahvi haluamallasi tavalla. Voit käyttää tavallista suodatinkahvia, Planet Paleon Keto kahvia tai valmistaa kahvin esimerkiksi pressopannulla. Kaada valmis kahvi ja reseptin muut ainesosat blenderiin. Sekoita ainesosat sekaisin täydellä teholla noin 30 sekunnin ajan, jotta kookosöljy kuohkeutuu ja tekee kahvista kermaisen. Kahvi on valmis nautittavaksi. NAM!

Tervehdi kevätväsymystä ja hymyssä suin tämän kahvijuoman kanssa!

Käy samalla lukemassa Sannan aiempi resepti kookos-parsakaalikeitto.

Reseptin on suunnitellut ja kirjoittanut ravintoneuvoja Sanna Hiltunen, @parantavaruoka -Instagramtilin inspiroiva ravitsemusasiantuntija.