7 ravintolisää ravinnosta – Teemu Syrjälä
13.11.2017 | PUR toimitus
1900-luvulla kehitetty sanonta ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” voitaisiin tänä päivänä muotoilla sanonnaksi ”5–10 luomuomenaa päivässä pitää ehkä lääkärin loitolla”. Se mikä oli ennen, ei päde enää. Syy siihen on maanviljelyssä, erityisesti tehoviljelyssä, käytetyn maaperän köyhtyminen, minkä seurauksena ruokamme sisältämien ravinteiden määrä on vähentynyt. Niin kuin usein käy, tässäkin asiassa haasteet luovat uusia mahdollisuuksia. Samalla kun ruokamme sisältämät ravintoaineet ovat vähentyneet, on markkinoille tullut satoja erilaisia ravintolisiä. Ovatko ne tarpeellisia ja missä tilanteessa ravintolisiä yleensä tarvitaan? Kerron seuraavaksi mitkä ravintolisät löytyvät omasta kaapistani. Muistathan kuitenkin tätä lukiessasi, että parhaat ravintoaineiden lähteet ovat aina puhtaat ja luonnonmukaiset ruoka-aineet, joita on käsitelty mahdollisimman vähän. Jos ruokavaliosi ei koostu niistä, ei ravitsemuksen perusta ole kunnossa eikä mikään ravintolisä juuri hyödytä.
1. D-vitamiini
Meille suomalaisille luultavasti tärkein ravintolisä on D-vitamiini. Niin kuin moni jo asian ymmärtää, kyseessä ei ole pelkästään vitamiini, vaan hormoneiden esirakennusaine. Hormonitoiminta vaikuttaa lähes kaikkiin elintoimintoihimme. D-vitamiini vaikuttaa suoraan vastustuskykyymme ja sitä kautta ehkäisevästi kymmeniin sairauksiin. Lisäksi sitä tarvitaan muun muassa kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiinin puute näkyy monesti luiden haurastumisina.
Vastavaikuttaja: A-vitamiini. Jos haluat maksimoida D-vitamiini saannin, nauti nämä kaksi vitamiinia erillään.
Kuinka ottaa: Aurinko, jonka paisteesta D-vitamiini luonnollisesti muodostuu, on tehokkaimmillaan aamupäivällä ja päivällä, mikä olisi hyvä aika ottaa kyseinen vitamiini. Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen aine, tulee se ottaa aina yhdessä rasvan kanssa eli mieluiten aterian yhteydessä.
Paras lähde: Kesällä aurinko, nautittuna kohtuudella keskipäivällä. Muina vuodenaikoina kannattaa käyttää D-vitamiinilisää.
2. Kalaöljyt
Heti alkuun on sanottava, että kaikki kalaöljyt eivät ole yhtä laadukkaita. Osa kalaöljyvalmisteista on esimerkiksi tehty kalojen jäännöksistä. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että todella moni voisi hyötyä kalaöljyjen säännöllisestä käytöstä, sillä monilla on puutosta omega-3-rasvahapoista. Kalaöljyt ennalta ehkäisevät ja jopa vähentävät tulehduksia, minkä lisäksi niillä on positiivinen vaikutus hermoston toimintaan. Kalanmaksaöljy on yksi käytetyimmistä kalaöljyvalmisteista. Kasvissyöjät turvautuvat sen sijaan krilliöljyihin, phytoplanktoneihin ja muihin mikroskooppisen pieniin eliöihin. On myös hyvä muistaa, että kasviksista löytyvä omega-3-rasvahappo on eri muotoa kuin kaloissa oleva. Elimistön täytyy muuntaa kasviksista, kuten pellavansiemenistä, saadut omega-3-rasvahapot sellaiseksi, että ne pystytään hyödyntämään. Muutosprosessi on haasteellinen ja vain muutama prosentti nautitusta aineesta saadaan EPA- ja DHA-muotoon, mitkä siis löytyvät valmiina kaloista.
Kuinka ottaa: Henkilökohtaisesti suosin ilta-aikaa, mutta luultavasti saat hyödyt kalaöljyistä otit ne mihin aikaan tahansa. Itse olen kokenut ilta-ajan toimivaksi ja ajattelen, että silloin annan kalaöljyn muodossa elimistölle rakennuspalikoita, jotka voivat pienentää tulehduksia, palauttaa fyysisestä rasituksesta ja rakentaa uusia hermostoyhteyksiä.
Paras lähde: Villinä eläneet pienkalat, kuten muikku ja erityisesti särki sekä kaikki merenelävät. Kasvissyöjien kannattaa suosia pellavan- ja chia-siemeniä sekä merilevää.
3. Monivitamiinit
Ruoka-aineista puhuttaessa pinaatti on monivitamiinia parhaimmasta päästä, sillä siinä on tuhansia aktiivisia ainesosia. Jos kuitenkin koet, että tarvitset syömäsi ruoan lisäksi vitamiini- ja mineraalitankkausta, kannattaa valita monivitamiineja, jotka on tehty luonnollisista raaka-aineista. Tällöin varmistat sen, ettet saa mitään vitamiinia tai mineraalia liikaa, mikä voi vaikuttaa muiden vitamiinien ja mineraalien imeytymiseen.
Kuinka ottaa: Suurin osa vitamiineista piristää, joten nauti ne aamulla tai päivällä, jolloin ne eivät heikennä yöunesi laatua.
Paras lähde: Monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu päivittäin kasviksia, juureksia ja marjoja. Syö päivittäin kaikki sateenkaaren värit.
4. Magnesium
Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista. On arvioitu, että jopa 75 prosenttia länsimaalaisista ihmisistä kärsii sen puutoksesta. Magnesiumia tarvitaan moniin tärkeisiin elintoimintoihin ja myös D-vitamiinin imeytymiseen.
Kuinka ottaa: Magnesium kannattaa ottaa ravintolisänä ilta-aikaan sen rauhoittavien ominaisuuksien takia.
Paras lähde: Raakakaakao, kuivatut yrtit, siemenet, kuten seesamin-, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet, mantelit ja pähkinöistä cashew- ja parapähkinä. Myös lehtivihreä on erinomainen magnesiumin lähde.
3. Adaptogeeniset sienet
Adaptogeenisistä sienistä tunnetuin on pakurikääpä. Sieniä on käytetty tuhansia vuosia eri kulttuureissa ravintona, kuten kiinalaisessa lääketieteessä hoitona. Adaptogeenisillä sienillä voidaan esimerkiksi vahvistaa valkosolujen toimintaa.
Kuinka ottaa: Paras tapa hyödyntää sienten ominaisuudet, on yhdistää ne C-vitamiinipitoisten ruokien kanssa. Suurin vaikutus hyödyllisistä sienistä saadaan, kun ne nautitaan tyhjään vatsaan.
6. Kurkuma
Kurkumasta löydetty ainesosa kurkumiini on ollut viime aikoina julkisuudessa monien terveysvaikutustensa ansiosta.
Paras lähde: Mikäli kehossasi ei ole mitään vakavaa tulehdusta tai muuta tilannetta, suosittelen nauttimaan tuoretta, kokonaisena ostettua kurkumaa, jota saa lähes kaikista hyvin varustetuista ruokakaupoista. Mausta sillä ruokasi ja lisää joukkoon mustapippuria, mikä parantaa kurkuman imeytymistä.
7. Probiootit eli maitohappobakteerit
Hyvälaatuiset bakteerit vaikuttavat vastustuskykyymme, ravinteiden imeytymiseen ja niiden käytettävyyteen kehossamme.
Paras lähde: Itse tehty hapankaali.
Kuinka ottaa: Koska tarkoitus on ”vallata” suolisto hyvillä bakteereilla huonojen sijaan, kannattaa maitohappobakteerit aina nauttia tyhjään vatsaan.