Siitepölykausi – valmistaudu luonnollisin keinoin

15.3.2014 | PUR toimitus

Valo! Lintujen liverrys ja luonnon herääminen! Kevät on pienten ihmeiden aikaa, mutta monelle kevään tulo merkitsee myös jokavuotista piinaa; siitepölykausi tuo mukanaan tukkoisuutta, kutisevia silmiä ja hengitysoireita. Lohtua allergikoille tuskin tuo tieto että tästä keväästä on tulossa ennätyksellinen siitepölykausi. Etenkin koivun ennustetaan tänä vuonna kukkivan runsaasti, ja leuto alkukevät varhaistaa ja näin ollen myös pidentää kukinta-aikaa.

Lääketieteen perinteisillä konsteilla kuten antihistamiineilla on siitepölyallergioiden hoidossa  asianmukainen paikkansa, mutta lääkkeet eivät tehoa kaikille, tulevat toisinaan sivuoireiden kanssa, ja mikä olennaisinta, eivät vastaa kysymykseen miksi allergiaoireista ylipäätään kärsitään.

Siitepölyallergiassa kehon immuunijärjestelmä tunnistaa tietyn kasvin siitepölyn ja reagoi siihen kuin viholliseen, käynnistäen elimistössä agressiivisen puolustusreaktion. Monimutkainen prossessi yksinkertaistettuna: elimistössä syttyy “sota”. Elimistössä vapautuu kemiallisia välittäjäaineita kuten histamiinia, aiheuttaen sileän lihaksiston supistumista, lisääntynyttä eritystä, turvotusta ja muita kudosreaktioita. Kudokseen syntyy tulehdusreaktio (inflamaatio), joka ilmenee nenän tukkoisuutena, liman erityksenä, kutinana hengitysteissä, yskänä ja silmien punoituksena ja turvotuksena.

Mistä sitten johtuu elimistön liiallinen reaktio allergeeneihin? Usein se viittaa siihen kehon puolustusjärjestelmä ei toimi optimaalisesti vaan sitä rasittaa esimerkiksi elimistöön kertyneet kuona-aineet ja myrkyt. Jos kuonaa kertyy kehoon enemmän kuin keho pystyy sitä poistamaan, elimistö ei pysty toimimaan optimaalisella tavalla ja syntyy ongelmia, jotka voivat ilmetä esimerkiksi allergiana. (Tämän vuoksi säännöllisellä puhdistuksella on olennainen rooli myös allergiaoireiden vähentämisessä. Aiheesta blogissa lisää täällä.)

Allergoiden luonnonmukaisessa hoidossa peruslähtökohtana on nostaa kehon puolustusvalmiutta ennen kuin se menee ns. “sotamoodiin”. Olennaista on etenkin immuunitoiminnan tukeminen ja vahvistaminen, joka tapahtuu ennenkaikkea oikeanlaisella ravinnolla.

Ravitsemukselliselta kantilta allergian hoidossa on kyse pitkälti samoista perusperiaatteista kuin terveellisessä ruokavaliossa ylipäätään. Eli kertauksen vuoksi: ruokavalioon olisi syytä lisätä runsaasti kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – think rainbow colours! Hyvät rasvat ja riittävä proteiinin saanti on tärkeää. Valkoinen sokeri ja valkoinen vehnä kannattaa karsia minimiin tai mieluummin kokonaan pois. Myös teolliset valmisteet ja lisäaineet kannattaa eliminoida ruokavaliosta.

Koska suolistomme on niin keskeisessä roolissa immuunipuolustuksessa, on sen hyvästä kunnosta ja säännöllisestä toiminnasta huolehtiminen tärkeää. Lisätietoa aiheesta helmikuun blogikirjoituksesta ’Satsaa suolistoon – ravintoneuvojan vinkit’.

Myös riittävä vitamiinien ja muiden ravinteiden saanti on tärkeää. Ruokavalio on ravinteiden paras lähde ja tarvittaessa apuna voi käyttää lisäravinteita. Siitepölyallergian ennaltaehkäisyssä tärkeitä ovat D-, B-ryhmän vitamiinit, C-, A-, ja E-vitamiini (astma on tutkimusten mukaan yhdistetty D-vitamiinin puutokseen, joten astmaatikkojen on hyvä mittauttaa D-vitamiiniarvot). Myös mineraalit sinkki ja magnesium ovat avainasemassa.

Myös seuraavista ravinteista voi olla apua siitepölyallergian ennaltaehkäisyssä, kun siitepölykausi on käynnissä:

Pellavansiemenöljy (alfa-linoleenihappo) ja kalaöljy (EPA ja DHA) sisältävät Omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tulehdusta vähentäviä eli anti-inflammatorisia. Ne ovat myös tärkeitä limakalvojen ja solujen rakennusaineita. Monet tutkimustulokset viittaavatkin Omega-3-rasvahappojen pienentävän allergia-alttiutta.

Pycnogenol (rannikkomännynkuoriuute) estää tutkimusten mukaan tulehdusta vähentämällä histamiinin eritystä. Sitä on saatavilla ravintolisänä.

Kversetiini on bioflavonoidi, joka auttaa tasapainottamaan syöttösoluja ja hillitsee niiden histamiinin muodostusta. Sitrushedelmät, sipulit, omenat, persilja, tomaatit, parsakaali ja viini sisältävät runsaasti kversetiiniä. Allergioista kärsivät tarvitsevat kversetiiniä runsaampina annoksina, joten sen saanti kannattaa ottaa ravintolisinä. Bioteekin Alleriinassa kversetiini on yhdistetty kurkumiiniin, joka myös säätelee immuunijärjestelmän toimintaa.  Molemmat vaikuttavat aineet on tuotteessa hyvin imeytyvässä muodossa.

Nokkonen. Nokkosta pidentään luonnon antihistamiinina, sillä se käyttäytyy samaan tapaan kuin monet allergialääkkeet. Myös nokkosen teho perustuu sen kykyyn hillitä histamiinin muodostusta. Nokkonen sisältää runsaasti ravinto-aineita kuten kaliumia ja piitä, C-vitamiinia, flavonoideja ja karotenoideja. Allergisen ärsytyksen hillitsemisen lisäksi nokkonen rauhoittaa tulehdusta ja lievittää tulehduksen aiheuttamaa turvotusta. Tutkimus viittaa että nokkosta tulisi nauttia noin 300mg päivässä avun saamiseksi.

Vogelin nokkosta sisältävä Urticalcin tukee elimistön puolustuskykyä. Sitä voidaan käyttää siitepölyallergian lisäksi myös muihin allergisiin tiloihin.

Omat siitepölyallergeenit on hyvä käydä selvittämässä lääkärin vastaanotolla, mikäli allergiasta todella on vaivaa. Tämä kannattaa tehdä jo siksikin, että elimistön tukitoimet voidaan ajoittaa oikein. On myös järkevää selvittää ja hoitaa pois mahdolliset muut allergiat (esim tiettyjen ruoka-aineiden eliminaatio tarvittaessa), jotta immuunipuolustusta ei tule rasittaneeksi  lisää ja mahdolliset ristireaktiot voidaan välttää. Allergioita ja yliherkkyyksiä saa testattua esim. funktionaalisen lääketieteen lääkärin lähetteellä. PURista myös kotikäyttöiset ja luotettavat Food Detective ruokayliherkkyystestit.

Siedätyshoidosta voi keskustella lääkärin kanssa. Elimistöä voi siedättää allergiaoireisiin myös siedätyshunajalla tai muilla siitepölyvalmisteilla.

Nenäkannut. Siitypölyallergisten luottoapuväline on nenäkannu, jonka avulla sieraimet huuhdellaan suolavedellä limakalvojen puhdistamiseksi. Nenäkannuhuuhtelu on hyvä suorittaa kahdesti päivässä, etenkin aamuisin ja ulkoilun jälkeen, kun siitepölykausi on meneillään.

Ayurvedasta ja homeopatiasta löytyy myös apua allergiaan. Siitepölyallergian homeopaattiseeen hoitoon voit tutustua tarkemmin täällä.

Siitepölykausi on ikävää aikaa esimerkiksi koivun siitepölystä kärsiville.

Lähde: Leeroy / StockSnap.io