Homeopaattinen hoito siitepölyallergioissa

7.4.2014 | PUR toimitus

Kevään allergiakausi on jo virallisesti meneillään, ja siitepölyallergikoille se tarkoittaa viimeistään tässä vaiheessa nenäsuihkeiden ja allergialääkkeiden kaivamista esiin ja käyttöön. Tiedossa on  jatkuvaa niiskutusta ja mitä moninaisempia oireita, lähinnä hengitysteissä. Siitä mitä tarkalleen elimistössämme allergiareaktiossa tapahtuu ja miksi elimistömme on silloin ”hälytystilassa”, on lisää blogissamme täällä. Homeopaattisesta näkökulmasta katsottuna sairaudessa on kyse terveyttämme ylläpitävän elinvoiman häiriöstä, ns. energeettisestä epätasapainosta,
joka ilmenee erilaisina oireina (esim. allergiaoireet ) fyysisellä, henkisellä, ja myös tunnetasollakin. Homeopaattisen hoidon tavoite on palauttaa tämä häiriintynyt energia tasapainoon. Tähän tarvitaan homeopaattista lääkettä, toista energiaa. Homeopaattiset lääkeaineet on energisoitu tietyllä potensointimenetelmällä (tästä lisää www.homeopaatit.fi). Valitsemalla homeopaattinen aine, joka parhaiten vastaa henkilön kokemia oireita näillä kaikilla tasoilla voidaan tasapaino saavuttaa ja saada oireet häviämään. Terveen, harmonisesti värähtelevän elinvoimamme ei ole tarvetta oireilla.

Homeopatialla voit itsekin turvallisesti helpottaa akuutteja allergiaoireita

Homeopaattiset lääkkeet ovat pääosin peräisin luonnosta esim. kasveista ja mineraaleista. Ne ovat voimakkaasti laimennettuja eivätkä siksi aiheuta allergisia reaktioita eikä niillä ole sivuvaikutuksia. Homeopaattisia lääkkeitä voi tarvittaessa käyttää tavallisen lääkityksen rinnalla ja ne sopivat kaikenikäisille. Olivatpa oireet millaisia tahansa, niitä voidaan lievittää homeopatialla. Homeopaattisista valmisteista löytyy useita siitepölyallergian oireisiin sopivia aineita, joita voi turvallisesti käyttää itsehoidossa.Homeopaattisilla nenäsumutteilla sekä yksittäisillä oireisiin sopivilla homeopaattisilla aineilla voidaan ”täsmähoitaa” erilaisia allergiaoireita. Mm. Dr. Reckewegin Histaminum comp-nenäsumutteella voidaan helpottaa nuhan oireita, tukkoisuutta, aivastelua ja kutinaa. Dr.Reckewegin Pulsatilla-nenäsumute sopii tilanteeseen, jossa oireet keskittyvät nenän ja poskionteloiden alueelle: tukkoisuutta, paineen tunnetta poskionteloissa, nenänjuuressa sekä nuhaan, jossa erite on paksua ja keltaisenvihreää. Weledan Heuschnupfenspray hoitaa ja suojaa nenän limakalvoja allergeeneilta. Dr.Reckewegin homeopaattiset Cineraria-silmätipat tuovat helpotusta kuiviin silmiin sekä sopivat monenlaisten silmäoireiden hoitoon.

Oireiden ”täsmähoitoa” homeopaattisilla akuuttiaineilla

Oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Tyypillisten nenä- ja silmäoireiden lisäksi myös erilaiset ihottumat ja astmaoireet voivat pahentua siitepölyaikana, ja mm. väsymys on monille tuttu olotila. Jo pelkästään allergiaoireet aiheuttavat sitä puhumattakaan erilaisista antihistamiinilääkkeistä,  joihin on monen turvauduttava. Usein lääkityksistäkin huolimatta oireet vain kiusaavat. Pieni lämpöilykään ei ole harvinaista. Eipä siis ihmekään, että sitä luulee helposti kärsivänsä flunssasta vaikka kyse onkin allergiaoireista.Homeopaattinen lääkehoito perustuu ns. samankaltaisuuden periaatteeseen ”samankaltainen parantaa samankaltaisen” : aineet,  jotka terveessä ihmisessä voivat aiheuttaa sairauden oireita, voivat homeopaattisina lääkkeinä parantaa vastaavia oireita sairaassa ihmisessä.  ”Sillä lähtee, millä tulikin” näin suomalaisittain sanoen!

Alla muutamia yleisimpiä siitepölyallergiaan käytettyjä aineita oirekuvineen, joihin vertaamalla omia oireitasi voit löytää itsellesi sopivan aineen:

Allium cepa: kuin sipulia kuorisi! Kun oireet keskittyvät nenään. Voimakas aivastelu. Runsas mieto kyynelvuoto, (vrt. Euphrasia, vastakohta) silmien polttelu ja valoherkkyys. Nenän polttelurunsas kirvelevä vesinuha, aiheuttaa ärsytystä sieraimiin ja nenänalusen iholle. Kurkun karheus ja käheys, limainen yskänärsytys. Otsapäänsärky. Oireet usein toispuoleiset, pahemmat vasemmalla puolella (silmät, nenä) tai alkavat vasemmalta ja siirtyvät oikealle puolelle. Oireet yltyvät illalla ja lämpimissä sisätiloissa, helpottavat ulkoilmassa. Punasipulista tehty homeopaattinen lääkeaine Allium cepa on yleisin ja tunnetuin homeopaattinen aine, joka auttaa suurinta osaa siitepölyallergioista kärsiviä.

Euphrasia:  kun oireet keskittyvät silmiin. Runsas kirvelevä kyynelvuoto, (vrt. Allium cepa, vastakohta) vetinen tai paksu. Silmien kirvely, polttelu ja hiekan tunne silmissä. Räpyteltävä silmiä. Luomien kirvely, kutina ja turvotus, umpeen muurautumista aamulla. Kurkun kutina. Oireet pahenevat ulkona tuulessa ja iltaisin. Silmien huuhtelu haalealla vedellä helpottaa oireita. Sopii kaikenlaisiin silmätulehduksiin, myös allergisiin astmaoireisiin.

Apis: Turvonneet tai punoittavat silmäluomet. Silmän sidekalvon punoitus ja turvotus. Polttavat ja pistävät kivut. Kuumat kyyneleet. Allergiset iho-oireet, joissa punoitusta, polttelua ja turvotusta. ”Kuin ampiaisenpiston jäljltä”. ”Nokkosrokko” eli urticaria. Oireita pahentaa lämpö, helpottaa kylmä.

Arsenicum album:  Vetinen ihoa ärsyttävä nuha, silti nenä tukossa. Polttoa nenässä, kurkussa, silmissä, luomien reunassa, rinnassa jne. Polttavat eritteet nenästä ja silmistä.  Olo polttavista oireista huolimatta viluinen ja todella uupunut. Oireet pahimmillaan keskiyön jälkeen, esim. astmaoireet, yskä ja hengitysongelmat. Oireita pahentaa kylmä ja kostea ilma, helpottaa lämpö ja lämpimät juomat. Tyypillistä oireiden yhteydessä on tuskainen levottomuus.

Arum triphyllum: Itsepintainen pistelevä ja nipistelevä tunne tai kutina syvällä sieraimissa. Kova nuha, erite kirvelevä ja ihoa ärsyttävä.  (vrt. Allium cepa, Arsenicum) Vasen puoli tukossa. Käheyttä. Aivastelua erityisesti öisin. Huulet kuivat ja halkeilevat.

Gelsemium: Voimakas väsymys allergiaoireiden yhteydessä, koko keho tuntuu raskaalta. Silmäluomet raskaat. Aamuaivastelut ja nenän kutinaa. Vetinen, kitkerää nuha, ”kuin lämmintä vettä”. Silti tukkoinen olo nenässä. Olo flunssainen, vilu ja nihkeä kuumuus vaihtelee.  Oireita pahentaa lämmin kostea ilma, auringonpaiste ja liikkuminen. Lepo helpottaa.

Histaminum: Harkitse tätä ainetta, kun/jos mikään muista aineista ei tunnu sopivan oireisiisi tai tunnu helpottavan. Histamiinista tehty homeopaattinen aine.

Natrum Muriaticum: Runsas vetinen nuha – kuin ”munanvalkuaista” – kuivuu pian ja nenä muuttuu tukkoiseksi. Kiemurteleva kutina nenässä.  Silmät vetiset ja vuotavat. Polttelevat silmäluomen reunat. Päänsärkyä aamuisin. Oireet pahemmat ulkona, auringonpaisteessa, paremmat sisällä lämpimässä. Suun kuivuutta.

Nux-vomica: Ärtyisyyttä, kireyttä allergiaoireiden yhteydessä. Uuvuttava aivastelu, silmät ja nenänseutu ärtyneet. Kasvojen kuumotusta. Nenä tukossa erityisesti öisin, olo ulkoilmassa helpompi. Ärsyttävä kutina syvällä kurkunpäässä ja henkitorvessa, joka pistää yskimään. Olo viluinen.

Pulsatilla: Nenän ja poskionteloiden tukkoisuus ja paineen tunne, usein toispuolinen. Korvat ”lukossa”.  Nenän ja silmien eritteet paksuja ja keltavihreitä. Silmien punoitusta, kutinaa ja rähmimistä. Silmäluomet muurautuneet umpeen. Olo surkea ja kyynelehtivä, paranee huomiosta ja lohduttelusta. Oireet pahemmat lämpimissä sisätiloissa, paremmat raittiissa ilmassa.

Sabadilla: Itsepintainen aivastelu. Kutina nenässä ja kitalaessa. Tukkoisuus, hengittäminen nenän kautta hankalaa. Kirkas nuha(vuoto), joka muuttuu paksummaksi. Poskionteloiden särky. Kasvojen kuumotus. Kyynelvuotoa ulkona. Punaiset silmäluomet. Voimakkaat tuoksut, heinät ja kylmä ilma pahentavat oireita. Olo on viluinen, oireita helpottaa lämpimät juomat ja ruuat. Myös apua ”heinäastmaan”.

Sanguinaria: Kesäkuun ”ruusunuha”, kaikki tuoksut jopa niiden ajattelukin pahentavat oireita. Polttavaa kuivuutta nenässä ja kurkussa. Käheyttä rinnassa, astmaoireita. Nuhaa. Kämmenten ja jalkapohjien polttelua.

Jos tunnistit oireesi näistä oirekuvista, voit kokeilla edellä mainittuja aineita itsehoitona. Homeopaattimme neuvovat sinua annostelussa ja auttavat valitsemaan sopivan valmisteen.

Pitkäkestoisempiin tuloksiin ja tarkempiin lääkeainevalintoihin päästään kuitenkin homeopaatin hoidossa, jossa potilas huomioidaan kokonaisuutena ja hoidetaan taipumusta allergioihin ns. rakennehoidolla. Siitepölyallergioissa tämän tulisi tapahtua mieluiten jo talvella, jolloin elimistöä ehditään vahvistamaan tulevaa kevättä varten.

Homeopaattinen hoito voi auttaa siitepölyaikaan.

Lähde: Stuart Bennett / StockSnap.io