Hyvinvoinnin keulakasvot: Virpi Raipala-Cormier

22.11.2016 | PUR toimitus

Hyvinvoinnin keulakasvot -juttusarja jatkuu jälleen! Tällä kertaa keulakasvona toimii agronomi ja Frantsilan Luomuyrttitilan toinen perustaja Virpi Raipala-Cormier. Virpin ja hänen miehensä intohimona ovat terveys ja yrtit ja 35 vuodessa he ovatkin kehittäneet jotain suurta näiden parissa: Frantsilan korkealaatuiset luomuyrttituotteet sekä luontaishoidolliset kokonaisuudet ja -koulutukset tunnetaan tänä päivänä jo Japanissa asti! Virpi paljastaakin meille nyt muun muassa mielikasvinsa ja -mausteensa sekä hyvän terveytensä salaisuudet.

Virpi-Raipala-Cormier

Kolme mielikasviani

NOKKONEN – voimakasvi. Käytän nokkosta päivittäin yrttiteessä ja ruoanlaitossa – varsinkin muhennoksiin, salaatteihin tai puuroon sekoitettuna. Vuonna 2014 suomalaisen superruoka- tunnustuksen saanut Frantsilan Aurinkovoima –yrttiviherjauhetta  on ollut helppo ja nopea käyttää. Veriarvoni ovat pysyneet myös hyvänä kun olen käyttänyt Frantsilan Nokkostippoja, jossa nokkosen sisältämä rauta imeytyy helposti ja sitä kautta antaa myös puhtia. Kokeile myös Nokkonen -kukkatippoja, jotka tuovat elinvoimaa uupuneille.

nokkonen-2

Itselläni ei ole allergioita, mutta nokkonen on suuri apu monelle ihoallergikolle ja astmaatikolle. Lisäksi se on erinomainen aineenvaihdunnan tuki ja sen sisältämien asetyylikoliiniaineiden kautta se tukee myös muistia ja aivoja. Monet nivelongelmaa, kihtiä tai reumaa sairastavat ovat saaneet siitä apua.

Hiustenhoidossa nokkonen on ollut myös erinomainen, sillä se elvyttää hiuspohjan veren kiertoa niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä. Huuhtele hiukset nokkosyrttihaudukkeella pesun ja hoitoaineen jälkeen, se vahvistaa hiuksia ja hoitaa hiuspohjaa.

SIANKÄRSÄMÖ – vaivojen tuhattaituri – on ollut Suomen kansan arvostama ykköskasvi. Se on yleisesti vahvistava kuten nokkonenkin. Erityisesti siankärsämö on ruoansulatuksen kautta toimiva. Itse käytän siankärsämöä flunssan ehkäisyssä ja yskän hoidossa – tietenkin Frantsilan tuotteiden kautta. Siankärsämön kukat nostavat valkosolujen aktiviteettia esim. yrttiteenä tai -uutteena ja sitä kautta se on erityisen hyvä immuniteettiä kohottava kuten auringonhattu eli kaunopunahattukin.

Siankärsämö on myös tutkittu ja hyväksi havaittu kasvi ihokudoksen parantamisessa ja se ehkäisee verenvuotoa kuten monille tuttu ratamo. Käytän siankärsämö uutetta haavojen hoidossa suoraan iholle – se desinfioi ja nopeuttaa haavan paranemista.

siankarsamo_pelto-4

Hyvin yllättävää on myös se, että viime tutkimuksissa siankärsämön on todettu olevan hyväksi ryppyjen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä ulkoisesti käytettynä. Jo ennen Frantsilan olemassa oloa valmistin 11 yrtin salvaa, jossa siankärsämöllä on merkittävä rooli erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Siankärsämön ihoa hoitavan ominaisuuden vuoksi se on yksi raaka-aine, jota löytyy myös Frantsilan Midsummer Rose –luonnonkosmetiikkasarjan tehovoiteesta ja yrttisavinaamiosta.  Käytän sitä myös hammastahnassamme.

VOIKUKKAmaksan puhdistaja

Voikukan lehdet ovat hyvä lisä mm. vihersalaatissa – moni käyttää sitä myös vihersmootheissa. Kun pidän kursseja yrteistä ja kasvilääkinnästä, niin mottona onkin ”käytä kesäisin päivittäin 5 voikukan lehteä”. Lisään voikukan lehtiä aina salaattiin ja talvisin nautin Frantsilan Aurinkovoima- yrttiviherjauhetta, jossa voikukan lehdet ovat yhtenä raaka-aineosana. Voikukan lehdet sisältävät 20 kertaa enemmän A-vitamiinin esiasteita kuin porkkana, joten sillä on suuri antioksdanttivaikutus.

dsc06983

Nykyään korostetaan paljon maksan merkitystä kehon puhdistamisen tukena. Maailmassa on niin paljon saasteita niin ravinnossa, vedessä kuin ilmassa jolloin maksa joutuu myös ne kuten kaikki lääkkeetkin poistamaan kehosta. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä voikukkaa, niin lehtiä kuin juuria, arvostetaan ”poistyöntävänä” kasvina, jolloin se on erinomainen tuki, kun haluaa tehdä puhdistuskuuria eli detox-hoitoja. Itse juon päivässä paljon yrttiteetä – noin 1l / päivä – aloitan sen hauduttamisen heti kun herään ja juon pitkin päivää. Joskus juon loput vasta seuraavana päivänä, jolloin olen laittanut sen jääkaappiin yöksi. Mieliteeni on Frantsilan Puhdas puro.

Mielimausteeni

Minulla on pieni maustetarha, joka on kooltaan vain 1,5m2, mutta olen saanut siihen sopimaan tärkeimmät keittiömausteeni. Maustetarhastani löytyy mm. ranskalaista rakuunaa, jota käytän mm. porkkanaruoissa ja raejuuston seassa pieneksi murskattuna. Sieltä löytyy myös mm. yrtti-iisoa, jonka toimme mieheni kanssa Suomeen uutuuskasvina 80-luvulla. Se maistuu anikselta ja lakritsilta. Tätä kuten sitruunamelissaa ja minttuja käytän monissa jälkiruoissa. Sitruunamelissaa käytän myös iltateenä, koska se on erinomainen rauhoittaja. Sitruunamelissaa viljelemme myös mm. Tuutu teetä, Unilintu yrttiuutetta sekä muutamia naisten tuotteita varten. Lisäksi maustetarhastani löytyy meiramia, kynteliä, timjamia ja salviaa.

ruokaa_nuotiolla

Tietenkin saan lisää maustekasveja viljelyksiltämme, joita sitten kuivaan talven varalle omaa ruoanlaittoani varten. Puutarhastani kerään myös saksankirveliä salaattia, jälkiruokia ja yrttiteitä varten ja papuruokien ehdottomasti ykkösmaustetta eli kuminaa. Lisäksi kasvihuoneestamme kerään rosmariinia ja basilikaa. Olen ollut jo 44 vuotta kasvissyöjä ja syön paljon papuruokia ja käytän niihin em. maustekasveja. Ne myös auttavat ruoansulatusta ja estävät ilmavaivoja. Maustekasvit vähentävät myös suolan tarvetta ja ovat voimakkaita antioksidantteja, joten ne auttavat voimaantumisessa.

Mieli eteeriset öljyni

Aromaterapeuttiset eteeriset öljyt ovat osa elämääni ja käytössäni päivittäin kehittämäni Midsummer Rose-luonnonkosmetiikkasarjan kautta. Mutta käytän niitä myös huoneilman raikastamiseen eteisessä, komeroissa ja wc-tiloissa. Pirskottelen niitä räsymatoille ja näin toivottelen vieraat tervetulleiksi.

Usein iltaisin otamme mieheni kanssa yhdessä yrttikylvyn, jossa käytän Frantsilan rentouttavaa, magnesiumsulfaattia sisältävää yrttikylpysuolaa. Kylpy sisältää mm. laventelia, vetiveria, muskatellisalviaa ja ylang ylangia. Kylpy on aina erinomainen lihasten rentouttaja – mieheni lukee jotain henkistä kirjaa ja minä saan rentoutua ja kuunnella.

Pidän tärkeänä myös sitä mitä laitan iholleni, jolloin ei ole yhdentekevää mitä voidetta, kylpyä tai öljyä käytän, koska eteeriset öljyt imeytyvät ihon kautta verenkiertoon. Tuoksut kulkeutuvat myös nenän kautta aivoihin ja vaikuttavat sitä kautta suoraan elimistöön ja mielialaan.

rosmariini-048_1

Yksittäisistä eteerisistä öljyistä mielituoksujani ovat rosmariini ja ruusu. Ruusua käytän päivittäin käyttämällä Frantsilan Ruusu-kasvoöljyä. Rose Body Butteria käytän alavatsan ja ristiluun alueen hoidossa lähinnä elvyttämään naisellista olemustani ja ennaltaehkäisemään kuumia aaltoja. Rosmariini on minulle tärkeä lihasjännityksiini. Käytän sitä hartioilleni, niskaani ja alaselkääni sekä polviongelmiini lähinnä Lohikäärmesalvan tai Ojan isännän muistolinimentin kautta.

100% eteerisiä öljyjä sekoitetaan aina perushierontaöljyyn tai voiteeseen. Sisäisesti niitä voi käyttää vain aromaterapeutin ohjauksessa. Eteeriset öljyt ovat ihania myös höyryhengityksessä – itse käytän eukalyptusta, timjamia ja minttua (Frantsilan Nuhanenä), jos olen nuhainen tai yskäinen.

virpi_ja_james

Virpi Raipala-Cormier ja hänen miehensä James Cormier.

Hyvän terveyteni salaisuuksia

Aamuisin nousen kuudelta, juon pari kupillista yrttiteetä ja teen noin ½ tuntia joogaliikkeitä. Olen jooga- ja meditaatio-opettaja, jolloin valitsen itselleni tarpeelliset asanat. Tämän jälkeen teen vielä pienen rentoutuksen ja meditaatiohetken. Sitten syön terveellisen, paljon marjoja sisältävän aamiaisen. Päivittäin pyrin myös tekemään hyötyliikuntaa – kesäisin puutarhassa ja talvella mm. lumenluontia ja hiihtämistä mahdollisuuksien mukaan. Yksi asia mistä pidän yli kaiken, on munuaisalueeni lämmittäminen lämpökaurapakkauksen (Paras ystävä) kautta. Kiinalaisittain koko kehon fyysinen ja psyykkinen voima lähtee munuaisista.

Olen varma, että minulla on runsaasti energiaa, sillä käytän paljon yrttejä, otan yrttikylpyjä ja teen akupistehoitoja itselleni. Varmasti myös kasvisruokavaliolla on vaikutusta. Teen nopeita kasvisruokia esim. vokkeja ja pakastan suurempia määriä pitkään keitettyjä papuja, jotta saan tehtyä nopeasti muhennoksia. Lisäksi käytän lähes päivittäin parsa- ja lehtikaalia sekä joka päivä marjoja unohtamatta salaatin päälle omaa kehittämääni Optimi omegaöljyä ja Aurinkovoima –yrttiviherjauhetta, ripausta balsamiomenaviinietikkaa ja aavistus hunajaa.

Hyvä terveys riippuu myös hyvistä ihmissuhteista – olen kiitollinen ja onnellinen, että minulla on mieheni James ja poikamme, jotka jakavat Frantsilan – sydämeni kutsumuksen kanssani.


Kuvat: Frantsila