Siitepölyallergia: Näin selviät luonnollisin keinoin

13.4.2016 | PUR toimitus

Valo! Lintujen liverrys ja luonnon herääminen! Kevät on pienten ihmeiden aikaa, mutta monelle kevään tulo merkitsee myös jokavuotista piinaa; siitepölykausi tuo mukanaan tukkoisuutta, kutisevia silmiä ja hengitysoireita.

Lääketieteen perinteisillä konsteilla kuten antihistamiineilla on siitepölyallergioiden hoidossa asianmukainen paikkansa, mutta lääkkeet eivät tehoa kaikille, niistä saattaa aiheutua sivuoireita ja mikä olennaisinta, antihistamiinit eivät tarjoa vastausta kysymykseen, miksi allergiaoireista ylipäätään kärsitään.

Siitepölyallergia ja siihen liittyvät oireet alkavat, kun kehon immuunijärjestelmä tunnistaa tietyn kasvin siitepölyn ja reagoi siihen kuin viholliseen, käynnistäen elimistössä agressiivisen puolustusreaktion. Monimutkainen prossessi yksinkertaistettuna: elimistössä syttyy “sota”.

Elimistössä vapautuu kemiallisia välittäjäaineita kuten histamiinia, mikä aiheuttaa joukon kudosreaktioita kuten sileän lihaksiston supistumista, lisääntynyttä eritystä sekä turvotusta. Kudokseen syntyy tulehdusreaktio (inflamaatio), joka ilmenee nenän tukkoisuutena, liman erityksenä, kutinana hengitysteissä, yskänä ja silmien punoituksena ja turvotuksena.

Siitepölyallergia alkaa oireineen usein koivun kukkimisen aikaan.

Siitepölyallergia alkaa oireineen usein koivun kukkimisen aikaan.

Mistä elimistön liiallinen reaktio allergeeneihin sitten johtuu?

Kehon puolustusjärjestelmä on äärimmäisen hienostunut kokonaisuus, johon vaikuttavat monet seikat kuten perimä, suoliston kunto, ravinto ja elämäntavat. Useimmiten – usein silloin kun sitä vähiten ajattelemme – se toimii ihanteellisesti, torjuen erilaisia taudinaiheuttajia ennen kuin ne aiheuttavat meille oireita. Toisinaan immuunipuolustus joutuu kuitenkin ylikierroksille, ilmeten mm. allergiana. Tarkkoja syitä tähän ei vielä tunneta. Immuniteettia rasittaa herkästi esimerkiksi elimistöön kertyneet kuona-aineet ja myrkyt. Jos kuonaa kertyy kehoon enemmän kuin keho pystyy sitä poistamaan, elimistö ei pysty toimimaan optimaalisella tavalla. Tämän vuoksi säännöllisellä puhdistuksella on olennainen rooli myös allergiaoireiden vähentämisessä.

Allergioiden luonnonmukaisessa hoidossa lähtökohtana on nostaa kehon puolustusvalmiutta ennen kuin se siirtyy niin sanottuun “sotatilaan”. Olennaista on immuunitoiminnan tukeminen ja vahvistaminen, joka tapahtuu ennenkaikkea oikeanlaisella ravinnolla.

Ravitsemukselliselta kantilta allergian hoidossa on kyse pitkälti samoista perusperiaatteista kuin terveellisessä ruokavaliossa ylipäätään. Eli kertaukseksi: ruokavalioon on syytä lisätä runsaasti kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – ajattele sateenkaaren värejä! Hyvät rasvat ja riittävä proteiinin saanti on tärkeää, jotta siitepölyallergia ei pahenisi. Valkoinen sokeri ja valkoinen vehnä kannattaa karsia minimiin tai mieluummin kokonaan pois. Myös teolliset valmisteet ja lisäaineet kannattaa eliminoida ruokavaliosta.

Koska suolistomme on niin keskeisessä asemassa immuunipuolustuksessa, on sen hyvästä kunnosta ja säännöllisestä toiminnasta huolehtiminen tärkeää. Lisätietoa aiheesta blogikirjoituksessa ’Satsaa suolistoon – ravintoneuvojan vinkit’.

Myös riittävä vitamiinien ja muiden ravinteiden saanti on tärkeää. Ruokavalio on ravinteiden paras lähde ja tarvittaessa apuna voi käyttää lisäravinteita. Siitepölyallergian ennaltaehkäisyssä tärkeitä ovat D-, B-ryhmän vitamiinit, C-, A-, ja E-vitamiini (astma on tutkimusten mukaan yhdistetty D-vitamiinin puutokseen, joten astmaatikkojen on hyvä mittauttaa D-vitamiiniarvot). Myös mineraalit sinkki ja magnesium ovat avainasemassa.

Siitepölyallergia alkaa oireineen usein koivun kukkimisen aikaan.

 

Myös seuraavista ravinteista voi olla apua siitepölyallergian ennaltaehkäisyssä:

Pellavansiemenöljy (alfa-linoleenihappo) ja kalaöljy (EPA ja DHA) sisältävät Omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tulehdusta vähentäviä eli anti-inflammatorisia. Ne ovat myös tärkeitä limakalvojen ja solujen rakennusaineita. Monet tutkimustulokset viittaavatkin Omega-3-rasvahappojen pienentävän allergia-alttiutta.

Pycnogenol (rannikkomännynkuoriuute) estää tutkimusten mukaan tulehdusta vähentämällä histamiinin eritystä. Sitä on saatavilla ravintolisänä.

Kversetiini on bioflavonoidi, joka auttaa tasapainottamaan syöttösoluja ja hillitsee niiden histamiinin muodostusta. Sitrushedelmät, sipulit, omenat, persilja, tomaatit, parsakaali ja viini sisältävät runsaasti kversetiiniä. Allergioista kärsivät tarvitsevat kversetiiniä runsaampina annoksina, joten sen saanti kannattaa ottaa ravintolisinä.

Nokkosta pidentään luonnon antihistamiinina, sillä se käyttäytyy samaan tapaan kuin monet allergialääkkeet. Myös nokkosen teho perustuu sen kykyyn hillitä histamiinin muodostusta. Nokkonen sisältää runsaasti ravinto-aineita kuten kaliumia ja piitä, C-vitamiinia, flavonoideja ja karotenoideja. Allergisen ärsytyksen hillitsemisen lisäksi nokkonen rauhoittaa tulehdusta ja lievittää tulehduksen aiheuttamaa turvotusta. Tutkimus viittaa että nokkosta tulisi nauttia noin 300mg päivässä avun saamiseksi.

Vogelin nokkosta sisältävä Urticalcin tukee elimistön puolustuskykyä. Sitä voidaan käyttää siitepölyallergian lisäksi myös muihin allergisiin tiloihin.

Siitepölyallergia ja sitä aiheuttavat siitepölyallergeenit on hyvä käydä selvittämässä lääkärin vastaanotolla, mikäli allergiasta todella on vaivaa. Tämä kannattaa tehdä jo siksikin, että elimistön tukitoimet voidaan ajoittaa oikein. On myös järkevää selvittää ja hoitaa pois mahdolliset muut allergiat (esim tiettyjen ruoka-aineiden eliminaatio tarvittaessa), jotta immuunipuolustusta ei tule rasittaneeksi lisää ja mahdolliset ristireaktiot voidaan välttää. Allergioita ja yliherkkyyksiä saa testattua esim. funktionaalisen lääketieteen lääkärin lähetteellä. PURista myös kotikäyttöiset ja luotettavat Food Detective ruokayliherkkyystestit.

Siedätyshoidosta voi keskustella lääkärin kanssa. Elimistöä voi siedättää allergiaoireisiin myös siedätyshunajalla tai muilla siitepölyvalmisteilla.

Nenäkannut. Siitypölyallergisten luottoapuväline on nenäkannu, jonka avulla sieraimet huuhdellaan suolavedellä limakalvojen puhdistamiseksi. Nenäkannuhuuhtelu on hyvä suorittaa siitepölykautena kahdesti päivässä, etenkin aamuisin, mutta myös ulkoilun jälkeen.

Muun muassa ayurvedisista valmisteista löytyy myös apua allergiaan. Allertab auttaa poistamaan kehon kuona-aineita, ja se vahvistaa immuniteettia. Se tukee ruoansulatusta ja vähentää yliherkkyyttä ravitsemalla ja puhdistamalla elimistöä. Tätä kasviyhdistelmä-valmistetta voidaan käyttää kaiken tyyppisiin allergioihin, koska se tukee kehoa taistelussa allergian aiheuttajia vastaan.

Hyvänä tukena voi olla myös Kapha-churna ja Kapha-tee sekä yksittäisistä mausteista erityisesti kurkuma ja inkivääri. Ylähengitysteiden tehokas tasapainottaja on Nasal Oil, jota pahimpaan aikaan voi käyttää hyvin pieniä määriä jopa parin tunnin välein.

Tutustu täältä kuinka allergiaoireita voi lievittää homeopatian avulla.