Manuka-hunaja – Luonnon kultaa
5.8.2018 | PUR toimitus
Olet varmastikin jo kuullut Manukasta, tuosta luonnon ihmeellisestä voima-aineesta, joka vielä maistuukin niin kovin herkulle? Olemme asiakkaiden toiveesta keränneet tähän hieman tarkempaa tietoa Manuka-hunajasta ja sen eri käyttöalueista.
Manuka-hunaja on peräisin Uudesta Seelannista, ja sen nimi tulee Manuka-pensaasta (Leptospermum Scoparium), jonka valkoisten kukkien nektaria mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa-Seelannissa ja se kuuluu tea tree ryhmään. Yhdistettynä mehiläisten erittämiin entsyymeihin, tämä antaa hunajalle erityislaatuisia ominaisuuksia. Vaikka kaikki puhdas, käsittelemätön hunaja on jossain määrin terveellistä, vain Manuka-hunajasta valmistetaan sterilisoitua lääkehunajaa, jota käytetään mm. haavojen hoitoon (medical grade manuka honey).
Erittäin monikäyttöinen Manuka-hunaja
Manuka-hunaja on ainutlaatuisen monikäyttöinen ja tepsii monenlaisiin vaivoihin. Itseasiassa tutkijat eivät vielä ole löytäneet yhtään ihmiselle haitallista mikrobia, johon manuka ei tehoaisi! Ulkoisessa käytössä Manukan on osoitettu tehoavan iho-ongelmiin, akneen, haavoihin ja makuuhaavoihin, sekä myös huonosti paraneviin bakteeri-infektioihin ja palovammoihin. Muutamat sairaalat ja hoitolaitokset Suomessa ovat ottaneet Manukan käyttöön leikkauksien jälkihoidossa; muualla maailmassa sen käyttö hoitolaitoksissa on jo yleisempää.
Manuka-hunajan tutkimus alkoi 1960-luvulla ja sen ominaisuuksista ja käyttökohteista saadaan jatkuvasti uutta näyttöä.
Liikkujat hyötyvät Manuka-hunajasta, sillä se antaa tehokkaasti energiaa ja auttaa parantamaan suorituskykyä urheilusuorituksissa tai kehon ollessa suuren rasituksen alla.
Onpa Manuka-hunajalla oma roolinsa myös kauneudenhoidossa. Manuka-hunajaa voi käyttää kasvonaamion tavoin ja se kirkastaa, puhdistaa, ravitsee ja hoitaa ihoa. Hunajan antioksidantit hidastavat vanhenemisen merkkejä. Käyttökokemukset myös kertovat Manukan tarjonneen toisille apua hiustenlähtöongelmiin.
Lue lisää täältä: Manukahunaja – ihonhoidon ihmetuote
Manuka-hunajoissa on eroa
Tutkimuksesta huolimatta tiedemaailman käsitys siitä kuinka Manuka-hunaja tarkalleen ottaen toimii ja miksi se on niin tehokasta, on vielä vajaa. Se kuitenkin tiedetään että Manuka-hunajilla on eroja ja että kaikki ei yhtä vahvaa, voimakasta ja tehokasta. Hunaja luokitellaan pääasiallisesti seuraaviin ryhmiin:
Active UMF® (Unique Manuka Factor) ja NPA (non-peroxide activity). Hunajan vahvuus määritellään tuottajista riippumattomassa laboratoriossa ja sertifioidaan asteikolla 5+-30+. Näin ollen varmistetaan, että jokaisella kertoimella on sama laatutaso. Mitä korkeampi kerroin on, sitä vahvempaa hunaja on. Esimerkiksi 10+ on vähintään 10 kertaa voimakkaampi kuin Manuka 0. Hunajaa, jolla on korkeampi kerroin saadaan kerättyä vähemmän vuodessa, joka puolestaan ilmenee hinnassa.
UMF® tai NPA-merkityssä hunajassa on mitattu myös hunajan ”ei-peroksidinen aktiivisuus” (non-peroxide activity). Tutkijat uskovat että nimenomaan ei-peroksidiset ominaisuudet, ja niiden yhteisvaikutus peroksidien kanssa, tuovat Manukalle sen erityisen terapeuttisen tehon. Yksi tekijä näyttää olevan erityisen ratkaisevassa asemassa muihin nähden, nimittäin metyyliglyoksaalin (MGO:n) taso. Tämän vuoksi toisissa hunajapurkeissa ilmoitetaan MGO:n taso, ja koska MGO taso korreloi vahvasti NPAn kanssa, tarkoittaa korkea MGO myös korkeaa NPAta.
UMF® ja NPA merkinnät vastaavat toisiaan, mutta UMF®-merkintä on rekisteröity tavaramerkki, josta tuottajat maksavat käyttökorvausta. On tärkeää huomioida että kaikissa Manuka-hunajissa ei välttämättä ole ei-peroksidistä aktiviteettia. Ilman NPA tai UMF® merkintää varustetussa aktiivi-hunajassa (Active Manuka tai Total Active Manuka) on mitattu keskiarvo peroksideista, mutta varmuutta ei-peroksidisen aktiivisuuden tasosta ei ole. Tällainen hunaja ei todennäköisimmin vastaa lääkinnällisiltä ominaisuuksiltaan NPA tai UMF-merkittyä hunajaa.
Terapeuttista käyttöä varten etsi siis korkealla (10+ tai suurempi) NPA/UMF® kertoimella varustettu tuote. Älä kuumenna Manukaa, sillä kuumentaminen vie siltä tehoa. Nauti siksi mieluummin lusikallinen suoraan suuhun laitettuna kuin teehen sekoitettuna.
Päivitys 23.11.2018:
Helmikuussa 2018 Uudessa-Seelannissa astui voimaan uusi asetus, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa Manukan luokitustapoja, sekä ennaltaehkäistä Manukan väärennöksiä. Uuden asetuksen myötä Uuden-Seelannin ulkopuolelle vietävän Manuka-hunajan tulee täyttäää neljä kemiallisen analyysin ja yksi DNA-analyysin vaatimusta. Jatkossa emme tule enää saamaan valikoimiimme UMF tai NPA-luokiteltua Manukaa, joka ei täytä kaikkia uuden asetuksen määrittämiä vaatimuksia (vaikka valikoimamme UMF- ja NPA-luokitellut Manukat ovatkin ensiluokkaista ja aitoa Manukaa).
Sen sijaan Wedderspoon KFaktor on itsenäinen luokitusjärjestelmä, joka täyttää ulkomaille vietävälle Manuka-hunajalle asetetut luokitteluvaatimukset. KFactor on monitahoinen järjestelmä, joka luokittaa Manuka-hunajan mm. sen puhtauden, elävien entsyymien, ainoastaan Manuka-pensaasta olevan siitepölymäärän, antioksidanttipitoisuuden ja erilaisten fenoliyhdisteiden määrän mukaan.
Jatkossa Manuka-hunajamme tulee koostumaan Wedderspoonin KFactor hunajasta, parilla eri vahvuudella: 12 ja 16. Mitä korkeampi kerroin, sitä voimakkaammat antibakteeriset ja terapeuttiset ominaisuudet hunajalla on, sillä Manuka-pensaan siitepölyn osuus kasvaa. KFactor 12 takaa, että 65% hunajan sisältämästä siitepölystä on Manuka-pensaan kukista. Vastaavasti KFactor 16 kohdalla luku on 75%.
Päivitys 5.11.2024:
Valikoimamme on täydentynyt nyt myös MGO-luokituksen hunajilla.
Manuka-hunajan yhteydessä MGO tarkoittaa metyyliglyoksaalia, luonnollisesti esiintyvää yhdistettä, joka erottaa manuka-hunajan muista hunajista. Käytännössä korkeampi MGO-taso merkitsee vahvempia ja tehokkaampia hyötyjä käyttäjälle. MGO 850+ tarkoittaa, että hunajassa on vähintään 850 mg metyyliglyoksaalia kiloa kohden. Tämä hunaja on siis todella vahvaa ja tehokasta, se onkin Suomen vahvin manuka! Lisäksi löydät meiltä nyt MGO 400+ 250g ja 500g, sekä uuden luomu manukan.
Ennen kuin yksikään Wedderspoonin hunajapurkki pakataan tai lähetetään, se käy läpi riippumattoman laboratoriotestauksen, jolla varmistetaan, että se täyttää tai ylittää Uuden-Seelannin hallituksen alkutuotantoministeriön (MPI) asettamat tiukat manuka-hunajan aitousvaatimukset. Wedderspoon on ylpeä täyttääkseen ja ylläpitääkseen nämä korkeat standardit – jokaisessa purkissa, joka kerta.
Lue lisää:
- Tätä et tiennyt hunajasta – 9 faktaa
- 10 tapaa käyttää Manuka-hunajaa
- 5 Virpi Mikkosen rakastamaa raaka-ainetta
Lähteet:
Blair, S., Cokcetin N., Harry E. ja D Carter: The unusual antibacterial activity of medical-grade Leptospermum honey: antibacterial spectrum, resistance and transcriptome analysis, Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2009 Oct;28(10).
Cooper, R. ja L. Jenkins: A Comparison Between Medical Grade Honey and Table Honeys in Relation to Antimicrobial Efficacy, Wounds. 2009; 21(2).
Cooper R, Jenkins L, Henriques A, Duggan R ja N Burton: Absence of bacterial resistance to medical-grade manuka honey, Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2010 Oct;29 (10)
Mandal, M.D. ja S. Mandal: Honey: its medicinal property and antibacterial activity, Asian Pac J Trop Biomed. 2011 Apr; 1(2): 154–160.
Sultanbawa, J: Leptospermum (Manuka) honey: Accepted Natural Medicine, in Traditional and Modern Honey, edited by L. Boukraa, CRC. Press, Boca Raton, FL USA (2014).