Chakrat ja umpieritysrauhaset

22.3.2020 | PUR toimitus

Kuinka kehomme energiakeskukset, eli chakrat, vaikuttavat fyysiseen kehoomme?

Chakra on sanskriitin sana, joka tarkoittaa “pyörää” tai “pyörrettä”. Nimi tulee siitä, että chakrat ovat kehon energiakeskuksia, joiden ajatellaan muistuttavan palloa. Jokainen chakra vaikuttaa fyysiseen kehoon magneettikentän tavoin. Chakrojen ajatellaan vaikuttavan kehoon kahta pääasiallista reittiä – umpieritysrauhasten ja hermoston kautta. Jokainen seitsemästä päächakrasta on yhteydessä johonkin seitsemästä umpieritysrauhasesta ja sen lisäksi tiettyyn hermopunokseen eli plexukseen. 

Umpieritysjärjestelmä on osa kehon pääasiallista ohjausjärjestelmää. Se koostuu useista rauhasista, jotka tuottavat kemiallisina viestinvälittäjinä toimivia hormoneja. Säätämällä hormonitasoja umpieritysjärjestelmä pyrkii pitämään kehomme mahdollisimman terveenä. Chakrat ovat yhteydessä suoraan näihin rauhasiin, jotka ohjaavat hormonitoimintaamme ja näin ollen chakrat myös sijoittuvat samoille kehon alueille, joissa umpieritysrauhaset sijaitsevat.

Chakrojen ja rauhasten välinen yhteys kertoo terveyden kokonaisvaltaisesta luonteesta – jotta pysymme terveenä, meidän on säilytettävä tasapaino sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla. Kun tunnepuoli, liikunta, lepo ja ravinto ovat harmoniassa, voimme hyvin. Kehomme alaosassa sijaitsevat chakrat liittyvät vaistonvaraiseen toimintaamme ja ylemmät chakrat taas henkiseen puoleemme.

Chakrojen aktiivisuus voi vaihdella paljonkin, mutta kun chakrat ovat “auki”, ajatellaan, että ne toimivat kuten niiden kuuluukin. Ideaalitilanteessa kaikki chakrat toimisivat normaalisti, jolloin vaistomme, ajattelumme ja tunteemme olisivat täydellisessä keskinäisessä tasapainossa. Yleensä näin ei kuitenkaan ole, vaan tyypillisesti jotkut chakrat ovat enemmän kiinni ja toimivat “vajaateholla”, jolloin toiset chakrat kompensoivat tätä ja toimivat yliaktiivisesti. Parhaimmillaan kaikki chakrat toimivat tasapainoisesti. On hyödytöntä rauhoittaa yliaktiivisia chakroja, sillä ne kompensoivat vajaasti toimivia chakroja ja onkin tärkeää avata nämä vajaatehoiset chakrat, jotta kaikki chakrat tasapainottuvat. 

Chakrojen epätasapainotilat

Joukko erilaisia terveysongelmia ajatellaan voivan juontaa juurensa chakrojen epätasapainoon, sillä jokainen chakra vaikuttaa myös jonkin umpieritysrauhasen toimintaan. Alla muutamia esimerkkejä tästä.

Juurichakra

Sijainti: selkärangan tyvessä
Energian väri: punainen

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Erilaiset paino-ongelmat kuten ylipaino ja anoreksia, nivelrikko, autoimmuuniongelmat, reuma, väsymys, munuaisongelmat, selkärangan ongelmat ja erilaiset turvallisuuden tunteeseen ja selviytymiseen liittyvät ongelmat. 

Juurichakra on yhteydessä lisämunuaisten kuorikerrokseen, joka on fyysisen energian, maadoittumisen ja itsensä säilyttämisen keskus. Juurichakra hallitsee selän, jalkojen, lantion ja selkärangan aluetta. Tasapainoinen juurichakra mahdollistaa sen, että pystyt olemaan fyysisesti läsnä kehossasi ja tunnet olosi kotoisaksi ja rennoksi erilaisissa tilanteissa. Kun chakra on auki, olet maadoittunut, tasapainoinen ja tunnet olosi turvalliseksi. Pystyt luottamaan ihmisiin ja olemaan läsnä tuntien, että pystyt pitämään oman tilasi. Jos tunnet olosi pelokkaaksi ja hermostuneeksi, juurichakrasi toimii todennäköisesti vajaateholla. Saatat myös tuntea, että et ole tervetullut muiden seuraan. Jos taas juurichakra on yliaktiivinen, saatat olla hyvin materialistin ja ahne. Voit yrittää pakkomielteisesti kontrolloida asioita, tunteaksesi olosi turvalliseksi ja vastustaaksesi muutosta. 

Juurichakran tasapainoitukseen: Mono Root Chakra Oil juurichakra öljy ja maadoittava itämainen I Am – Chakra tee. Myös obsidian kiven kerrotaan tasapainoittavan juurichakraa.

Sakraalichakra

Sijainti: 3 tuumaa eli 7,5 cm navan alapuolella
Energian väri: oranssi

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Virtsarakko-ongelmat, sappi- ja munuaiskivet, hedelmättömyys, lisääntymisongelmat, lantion ongelmat sekä ongelmat, jotka liittyvät fyysisiin ja materiaalisiin haluihin.

Sakraalichakra hallitsee sukupuolielimiä, munasarjoja ja kiveksiä, virtsarakkoa, suolistoa ja varsinkin suoliston alaosaa. Tämä chakra liittyy tunteisiin ja seksuaalisuuteen. Kun chakra on auki, tunteet virtaavat vapaasti ja pystyt ilmaisemaan niitä ilman ylireagointia. Pystyt myös avaamaan itsesi läheisyydelle sekä olemaan intohimoinen ja eloisa. Olet myös sinut oman seksuaalisuutesi kanssa. Jos olet kankea tyyppi, joka vaikuttaa tunteettomalta ja pyrkii aina näyttämään pokerinaamaa, sakraalichakrasi ei todennäköisesti toimi kunnolla. Et pysty tällöin myöskään avautumaan toisille ihmisille tai päästämään heitä lähelle. Mikäli chakra on liian aktiivinen saatat olla ylitunteellinen ja takertua ihmisiin. 

Sakraalichakran tasapainoitukseen: Mono Sacral Chakra Oil sakraali chakra öljy ja hienostunut rooibos I Feel – Chakra tee.

Solar plexus -chakra

Sijainti: navan yläpuolella
Energian väri: keltainen

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Diabetes, ruuansulatukseen ja lisämunuaisiin liittyvät sairaudet, hypoglykemia.

Solar plexus vaikuttaa vatsan alueeseen ja suoliston yläosaan, yläselkään sekä selkärangan yläosaan. Tähän chakraan liittyy tahdonvoima ja hallitseminen. Kun solar plexus on avoinna, koet hallitsevasi tilannetta ja sinulla on riittävä itsetunto. Kun chakra ei toimi kunnolla, saatat olla liian passiivinen, etkä osaa tehdä päätöksiä tavallisissa arkisissa asioissa. Voit olla arka, etkä saa sitä mitä haluat. Jos solar plexus taas on yliaktiivinen, olet dominoiva ja mahdollisesti jopa aggressiivinen. 

Solas Plexus -chakran tasapainoitukseen: Mono Solar Plexus Chakra Oil chakra öljy ja hedelmäinen chai I Do – Chakra tee.

Sydänchakra

Sijainti: sydämen alue
Energian väri: vihreä

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Korkea verenpaine, syöpä, sydänongelmat, kateenkorvaan liittyvät ongelmat, veri ja verenkierron ongelmat sekä tahdosta riippumattomien lihasten toimintahäiriöt.

Sydänchakra hallitsee verenkiertoa ja kateenkorvaa. Se on myötätunnon, rakkauden, kollektiivisen tietouden ja henkisyyden keskus. Tämä chakra vaikuttaa sydämen, keuhkojen, veren ja verenkierron alueella. Koska sydänchakraan liittyy rakkaus, kiltteys ja kiintymyksen tunne, pystyt olemaan myötätuntoinen ja ystävällinen sekä solmimaan harmonisia ihmissuhteita chakran ollessa auki. Kun sydänchakra ei toimi kunnolla, saatat olla kylmä ja etäinen. Jos chakra taas on yliaktiivinen, tukahdutat ihmiset rakkaudellasi ja rakkautesi motiivit voivat olla hyvinkin itsekkäitä. 

Sydänchakran tasapainoitukseen: Mono Heart Chakra Oil sydänchakra öljy ja rauhoittava I Love – Chakra tee.

Kurkkuchakra

Sijainti: kaula, aatamin omenan alue
Energian väri: vaaleansininen

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Astma, niskaongelmat, keuhko-ongelmat, kilpirauhasongelmat, kurkkuun tai leukaan liittyvät ongelmat, ruuansulatuskanavan ongelmat sekä äänihuuliongelmat.

Kurkkuchakra vaikuttaa hengitysteihin ja kilpirauhaseen. Tämä chakra on äänen, kommunikaation, puheen, kirjoittamisen ja ajatusten ilmaisemisen keskus. Chakran vaikutusalue käsittää kurkun, kilpirauhasen, suun, hampaat, kielen ja leuan alueen. Chakra hallitsee itseilmaisua ja puhetta. Kun se on auki, pystyt ilmaisemaan itseäsi ongelmitta ja voit toteuttaa itseäsi luovalla tavalla. Kun kurkkuchakra ei toimi kunnolla, saatat olla hiljainen, introvertti ja ujo. Jos et puhu totta ja aidosti sitä, mitä sisimmässäsi haluat, tämä chakra voi tukkeutua. Jos kurkkuchakra on yliaktiivinen, puhut kenties liikaa ja yleensä hallitaksesi toisia sekä pidät välimatkaa toisiin ihmisiin. Tässä tapauksessa voit olla myös huono kuuntelija. 

Kurkkuchakran tasapainoitukseen: Mono Throat Chakra Oil kurkkuchakra öljy ja sitruksinen I Speak – Chakra tee.

Otsachakra tai kolmas silmä

Sijainti: silmien välissä
Energian väri: tumma/indigon sininen

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Glaukooma, päänsäryt, neurologiset ongelmat, pikkuaivojen toimintaan liittyvät ongelmat, nenäongelmat, aivolisäkkeen toimintahäiriöt, keskushermostoon sekä vasempaan silmään liittyvät ongelmat.

Otsachakra vaikuttaa erityisesti autonomisen hermoston toimintaan sekä aivolisäkkeeseen ja se on sielullisen voiman, hengellisten energioiden, korkeamman intuition ja valon keskus. Chakran vaikutus ulottuu aivolisäkkeen, käpyrauhasen, kallon, silmien, aivojen, hermoston ja aistien alueelle. Tämä chakra vaikuttaa myös oivaltamiseen ja visualisoimiseen. Kun chakra on auki, sinulla on hyvä intuitio ja pystyt unelmoimaan helposti. Jos chakra taas toimii vajaateholla, sinun voi olla vaikea nähdä, mikä on parhaaksi sinulle ja koet, että on helpointa toimia auktoriteettien määrittämällä tavalla. Ajattelusi voi olla jäykkää ja kaavamaista, ja se voi pohjautua vääriin uskomuksiin. Voit myös hämmentyä eri tilanteissa helposti. Jos otsachakra on yliaktiivinen, saatat elää hieman liikaa fantasiamaailmassa ja pää pilvissä.

Otsachakran tasapainoitukseen: Mono Third Eye Chakra Oil otsachakra öljy sekä rauhoittava ja puhdistava I Speak – Chakra tee.

Kruunuchakra

Sijainti: päälaki
Energian väri: violetti

Mahdolliset fyysiset vaikutukset, kun tämä chakra on epätasapainossa:

Uupumus, epilepsia, isoihin aivoihin liittyvät ongelmat sekä käpyrauhaseen ja oikeaan silmään liittyvät ongelmat.

Koska kruunuchakra vaikuttaa keskushermostoon ja käpyrauhaseen, se on henkisen viisauden, dynaamisen ajattelun, totuuden ja ykseyden keskus. Chakran vaikutus ulottuu selkärangan yläpään, aivorungon, kipukeskuksen ja hermojen alueelle. Kun tämä chakra toimii kunnolla, pystyt käyttämään syvempää viisauttasi ja olemaan luontevasti osana ympäröivää maailmaa. Et tuomitse ketään ja olet tietoinen itsestäsi ja ympäröivästä maailmasta.  Jos chakra taas toimii vajaateholla, et ole kovin tietoinen asioista sielullisella tasolla ja sinun voi olla vaikea toteuttaa itseäsi niin, että saat täyttymyksen. Ajattelusi voi olla jäykkää. Mikäli kruunuchakra on yliaktiivinen, saatat yliajatella ja -analysoida asioita, olla addiktoitunut henkisyyteen ja syrjäyttää täysin fyysiset/keholliset tarpeesi. 

Kruunuchakran tasapainoitukseen: Mono Crown Chakra Oil kruunuchakra öljy sekä rauhoittava ja puhdistava I See – Chakra tee.

Umpieritysrauhaset

Juurichakra

Munuaisten päällä sijaitsevat lisämunuaiset, jotka tuottavat useita hormoneita, kuten esimerkiksi adrenaliinia. Adrenaliini saa meissä aikaan “juokse tai kuole” -reaktion ja liittyy suoraan juurichakran selvitymistehtävään. Chakra liittyy myös miesten sukupuolirauhasiin. 

Sakraalichakra

Munasarjat kontrolloivat seksuaalista kehitystä, munasolujen tuottamista ja estrogeenin sekä progesteronin tasoja kehossa. Munasarjoissa on elämän mahdollisuus, mikä heijastuu myös sakraalichakran vaikutukseen.

Solar Plexus -chakra

Haima tuottaa ruuansulatukseen liittyviä yhdisteitä, kuten insuliinia. Kun chakra on epätasapainossa se voi aiheuttaa ongelmia verensokerin kanssa, mikä altistaa diabetekselle. Aliteholla toimiva solar plexus voi olla haavaumien syynä. 

Sydänchakra

Kateenkorva sijaitsee sydämen alapuolella ja tuottaa lymfosyyttejä, jotka näyttelevät tärkeää osaa elimistön immuunivasteessa. Kateenkorvalla on siis kyky parantaa, mikä liitetään myös sydänchakraan. 

Kurkkuchakra

Kurkunpään vieressä sijaitsee kilpirauhanen, joka tuottaa tyroksiinia. Tyroksiini säätelee sitä, mihin tahtiin elimistö muuntaa ravinteita hyödylliseksi energiaksi. Kurkkuchakra vaikuttaa juuri tällä alueella. 

Otsachakra

Lähellä kallonpohjaa sijaitsee aivolisäke tuottaa kasvuhormonia, joka vaikuttaa koko elimistön kemiaan. Otsachakran vaikutukset heijastuvatkin aivolisäkkeen kautta koko kehossa.

Kruunuchakra

Käpyrauhanen on syvällä aivoissa ja se tuottaa melatoniinia. Melatoniini vaikuttaa muiden umpieritysrauhasten toimintaan ja myös kruunuchakra vaikuttaa muiden chakrojen toimintaan.

Tietoisuus ja chakrat

Kun pystymme ymmärtämään chakrojen ja umpieritysrauhasten vuorovaikutusta, voimme ymmärtää holistisemman näkökulman eri sairauksien synnyssä – terveys on mielen, fyysisen kehon ja sielun tasapainoa. 

Chakrat eivät kerro vain tietystä kehon alueesta ja sen energiasta vaan myös tietystä tietoisuuden alueesta. Kun tietoisuudessamme on jännitteitä ja tietty tietoisuuden alue reagoi tähän stressiin, se heijastuu kyseiseen tietoisuuden alueeseen liittyvään chakraan. Chakran vaikutus puolestaan näkyy siihen liittyvällä kehon alueella. Mikäli tämä jännite jatkuu riittävän kauan tai saavuttaa tietyn intensiteetin, alamme huomata fyysisiä oireita kehossamme. Voimme siis fyysisten oireiden kautta päästä sen jäljille, mitä myös sielullisella tasolla tapahtuu. Jos pystymme tekemään tarvittavat muutokset henkisen stressin purkamiseksi, myös fyysiset oireemme poistuvat. Kaikki lähtee tietoisuudesta ja siitä kuinka koemme itsemme suhteessa muuhun maailmaan. Tietoisuutemme synnyttämä elämän energia vaikuttaa jokaiseen soluumme. 

Eräs mielenkiintoinen teoria on myös se, että jokaisella meillä on yksi “synnynäinen” chakra, joka määrittää sitä, mihin parhaat ja huonoimmat ominaisuutemme liittyvät. Tämä tietty chakra liittyy sielun tehtäväämme ja se määrittää heikkoutemme mutta myös vahvuutemme persoonana ja fyysisellä tasolla edellä olevien kuvausten mukaisesti. Mikä onkaan sinun chakrasi? Mitä vahvuuksia omalla ydin-chakrallasi on?

Chakroja voit vahvistaa ja tasapainottaa esimerkiksi MONO chakra-öljyillä tai nauttimalla Solariksen Chakra-teetä.

Lue myös: Intuitiivinen chakraluenta

Lukusuositus chakroista kiinnostuneille: Caroline Myss, Hengen anatomia – Seitsemän askelta henkiseen kasvuun ja terveyteen. Voit tutustua aiheeseen lisää myös esimerkiksi tämän videon avulla.

Lähde: Teksti on mukaillen suomennettu energiahoitaja Timothy Popen tekstistä.