Apua allergia- ja siitepölykauteen ayurvedisin keinoin

3.4.2019 | Heli Jurvanen

Odotatko kevättä innostuneena, vai huolestuttaako tuleva siitepölykausi? Jos olet allerginen tai herkkä allergisoiville aineille, niin sinun kannattaa tutustua myös ayurvediseen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Ayurveda-tiedon mukaan allergisia reaktioita on kahden tyyppisiä. Ensimmäinen tyyppi on saanut valitettavasti geneettisen taipumuksen allergisiin reaktioihin tiettyihin ruokiin, eläimiin tai siitepölyyn. Jos olet tätä tyyppiä, sinun kannattaa käydä ayurveda-terapeutin tai lääkärin vastaanotolla, jotta saat yksilölliset ohjeet.

Toinen allergiatyyppi on vuodenajan mukaiset allergiareaktiot, tai lapsuuden jälkeen puhjenneet oireet. Näihin oireisiin voidaan vaikuttaa helpommin. Seuraavat ohjeet ovatkin tälle allergiatyypille sopivia.

Ayurvedan periaatteisiin kuuluu ohje puhdistaa kehoa, kun vuodenaika vaihtuu. Tämä neuvo pätee sekä siitepöly- että ruoka-aineallergiaan. Jokainen vuodenaika vaikuttaa kehoon ja voi rasittaa sitä, aiheuttaen kehossa epätasapainotilan. Tämä heikentää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, minkä seurauksena kehoon alkaa kerääntyä kuona-aineita.

Ayurvedinen allergianhoito

Ayurvedan periaatteisiin kuuluu ohje puhdistaa kehoa, kun vuodenaika vaihtuu.

Ayurvedinen näkemys allergian syntymekanismista

Jos olet syönyt liian raskaita ruokia tai syöt epäsäännöllisesti, kuona-aineita kertyy kehoosi. Ne häiritsevät kehon omaa puolustusmekanismia sekä solujen aineenvaihduntaa. Kuona-aineet kerääntyvät kehon pieniin kanaviin, joita ovat mm. hiusverisuonet ja lymfakanavat. Nämä kanavat kuljettavat soluille ravinteita ja poistavat soluilta aineenvaihdunnan sivutuotteet. Jos kuona-aineita – jota Ayurvedassa kutsutaan Amaksi – ei poisteta, keholla on enemmän vaikeuksia kohdata seuraavan vuodenajan haasteet.

Jos sinulla on kuona-aineita, olo on raskas ja väsynyt sekä kehosi puolustusjärjestelmä on hidas ja tehoton. Tämä ei ole hyvä alku tulevalle allergiakaudelle. Mutta, jos koko ruoansulatus- ja aineenvaihduntajärjestelmäsi toimii hyvin ja kuona-aineet eivät häiritse kehosi toimintaa, syömäsi ravintoaineet imeytyvät hyvin soluihin.  Seurauksena on immuunijärjestelmän ja kehon kudosten hyvä toiminta.

Kevytpaasto

Kehosi tilasta riippumatta, keväällä kannattaa keventää ruokavaliota ja puhdistaa kehoa esim. kevytpaastolla.

  • Juo ennen aamiaista lasillinen sitruunamehua: laita huoneenlämpöiseen tai lämpimään veteen ¼ – ½ sitruunan vastapuristettu mehu. Voit lisätä mehuun hunajaa makusi mukaan.
  • Juo päivän mittaan 1 – 2 litraa keitettyä vettä tai mietoa yrttiteetä. Esimerkiksi lakritsi- ja fenkolitee sekä Kapha-tee sopivat hyvin. Juo kerralla vähän, mutta juo vähintään puolen tunnin välein.
  • Kevennä ruokaasi: syö vähärasvaista lämmintä ruokaa, esimerkiksi ruokaisia keittoja. Vähennä juuston ja lihan osuutta, sillä ne ovat vaikeasti sulavia. Älä syö runsaasti salaatteja tms. kylmää.
  • Iltaisin vältä kaikkia maitotuotteita. Syö iltaruokasi ajoissa, mielellään viimeistään kello seitsemän. Voit ottaa pienen iltapalan myöhemmin, jos olet nälkäinen.
  • Kerran viikossa voit pitää yhden keittopäivän, jolloin syöt keittoja ja hedelmiä – et muuta. Suosittelen ayurvedistä Kitchari-keittoa
  • Suosi vihreitä lehtivihanneksia, kesäkurpitsaa, kaaleja ym. kasveja. Jos et ole pitta kehotyypiltäsi, niin voit syödä myös tulisempaa ruokaa kuin muina vuodenaikoina. Jos oloa kuumottaa, viilennä mausteita: Ayurvedassa kuumuus liitetään tulehdukseen. Turvallisia tulisia mausteita ovat inkivääri, ja mustapippuri pieninä määrinä.
  • Voit vahvistaa ruoansulatuksesi tehoa Digest Special -yrttipuristeella ja tukea kehosi puhdistumista Triphala Plus -valmisteella. Siinä on mukana ruusua, joka viilentää ja tekee tuotteesta sopivan herkällekin vatsalle.

Muista myös levätä riittävästi allergia-aikaan. Tarvitset lepoa koska immuniteettisi työskentelee torjuakseen hyökkäykset. On tärkeää mennä nukkumaan viimeistään kello kymmenen illalla, koska yön ja unen aikana toimivat meille tärkeät kehon omat puhdistusjärjestelmät.

Ayurvedisiä tuotteita allergiaoireista kärsiville

Maharishi ayurveda allergianhoito

Maharishi Ayurveda tuotteet ovat suunniteltu sopimaan kaikille kehotyypeille, eivätkä ne aiheuta minkään kehotyypin epätasapainotilaa.

Allertab

Allertab-yrttipuristeessa on hengitysteitä tukevia yrttejä, ja se on erityisen tehokas, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Se tukee kehon luonnollista vastustuskykyä allergeeneihin auttamalla kehoa puhdistamaan toksiineja ja tukemalla maksan toimintaa. Ota Allertabia ennaltaehkäisevästi pienempää annosta, ja oireisiin täyttä annosta.

Maharishi Ayurvedassa suositaan valmisteita, jotka ovat eri yrttien yhdistelmiä. Ne ovat suunniteltu sopimaan kaikille kehotyypeille, eivätkä ne aiheuta minkään kehotyypin epätasapainotilaa. Tasapainottavan laatunsa ansiosta ne ovat turvallisia myös henkilöille, joilla on kroonisia sairauksia. Niiden tärkein tehtävä ei ole epätasapainon oireiden hoitaminen, vaan tasapainon palauttaminen.

Nasal Oil

Käytä ayurvedistä Nasal Oilia useita kertoja päivässä pitääksesi nenäontelot puhtaina siitepölystä ja epäpuhtauksista. Jos nenän limakalvo ei ole kovin herkkä ja arka, niin Nasal Oil on erinomainen suojaamaan limakalvoja. Se sisältää 26 eri yrttiä, vuohen maitoa ja seesam öljyä. Nasal Oilia laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan sitä voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Hyvin herkälle nenälle suosittelen puhdasta seesam öljyä – se lähinnä suojaa mutta ei hoida kuten Nasya Oil. Öljytty nenä edesauttaa myös sitä, että siitepöly tarttuu paremmin öljyttyihin nenän värekarvoihin eikä pääse suoraan limakalvolle, kun sekin on öljyllä suojattu. Öljyt sopivat myös ehkäisemään katupölyn tarttumista nenään. Nasal oil sopii hyvin myös astman hoidon tueksi.

Lisäksi kannattaa kokeilla nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelua ja sitten limakalvojen öljyämistä Nasal Oililla.

Lue myös Helin aiempi kirjoitus Siitepöly- ja ristiallergiat ayurvedan näkökulmasta

Artikkelien kirjoittaja Heli Jurvanen on työskennellyt Ayurvedan parissa yli kaksikymmentä vuotta. Heli on työskennellyt Maharishi Ayurveda -hoitajana sekä – terveysneuvojana yksityisvastaanotollaan ja Lääkäriasema Sofianovassa Helsingissä. Koulutukseltaan Heli on sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen ohjaaja ja Ayurveda-konsultti.