Ayurvedinen kitchari luuliemellä – helppoa ja ravitsevaa
6.9.2024 | Sanna Hiltunen
Tämä kollageenirikas kitchari ravitsee kehoa ja hellii suolistoa!
Jos et ole vielä kokeillut kitcharia, nyt on ehdottomasti sen aika! Tämä helppo ja edullinen ayurvedan ihmeruoka hurmaa herkullisella maullaan ja on täynnä hyödyllisiä ravintoaineita.
Kitchari on perinteinen ayurvedinen ruoka, joka on valmistettu riisistä ja mung-pavuista. Se on helposti sulavaa, ravitsevaa ja tasapainottaa kaikkia doshia (kehotyyppejä) ayurvedassa. Kitchari tunnetaan puhdistavista ja parantumista edistävistä ominaisuuksistaan, ja sitä käytetään usein paastojen ja detox-kuurien aikana tukemaan ruoansulatusta sekä edistämään yleistä hyvinvointia. Sopiipa tämä superruoka myös täydellisesti tuomaan ayurvedista puhtia arkeen!
Tässä reseptissä kitchari on keitetty Planet Paleon luuliemeen, joka tuo siihen kollageenin monipuoliset hyödyt, tehden tästä ruoasta vieläkin ravitsevamman.
Kitchari luuliemellä
Gluteeniton
4-6 annosta
Tarvitset:
- 2 dl mung-papuja
- 2 dl basmatiriisiä
- 2 rkl öljyä tai gheetä
- 2 tl inkivääritahnaa
- 2 tl fenkolinsiemeniä
- 2 tl kuminansiemeniä
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1/2 tl kurkumaa
- 2-2,5 l vettä
- 1 dl Planet Paleo luuliemijauhetta
- 3 porkkanaa
- tuoretta korianteria tai muuta yrttiä
- (limeä)
Ohje
- Valmistele mungpavut ja basmatiriisi: Laita mung-pavut ja basmatiriisi runsaaseen veteen likoamaan pariksi tunniksi tai yön yli. Valuta ja huuhtele hyvin.
- Kuullota mausteet: Kuumenna kattilassa öljy tai ghee. Lisää mausteet ja kuullota muutama minuutti.
- Lisää vesi ja pavut: Kaada kattilaan 2 litraa vettä, liotetut mung-pavut ja basmatiriisi sekä luuliemijauhe. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita säännöllisesti, sillä kitchari tarttuu helposti pohjaan. Lisää vettä tarvittaessa.
- Lisää porkkanat: Viipaloi porkkanat ja lisää ne kattilaan. Anna kitcharin hautua vielä noin 10 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä ja pehmeitä.
- Tarjoilu: Tarjoa kitchari esimerkiksi tuoreen korianterin ja limen kanssa.
Toivottavasti nautit herkullisesta kitcharista!
Reseptin on suunnitellut ja kirjoittanut FLT ravintoneuvoja ja e-ruokakirjailija Sanna Hiltunen. Seuraa Sannaa myös Instagramin puolella @parantavaruoka ja tutustu samalla Sannan verkkosivuihin, jotka kätkevät sisäänsä mitä upeampia reseptejä.