Tuija Kauppinen: Terve keho ja mieli perusasioilla!

18.5.2015 | PUR toimitus

Auringonsäteiden ja valon määrän lisääntyessä on myös liikkuvien ihmisten määrä lisääntynyt. Polkupyörät ja juoksutossut on kaivettu esille ja treenaaminen joko omaksi iloksi tai kuntoilutapahtumiin on alkanut.

Sillä mitä laitat suuhusi on valtava merkitys siihen, kuinka jaksat treenata, kuinka hyvin siedät rasitusta ja palaudut ja kuinka jaksat treenien ulkopuolella (Kyllä, elämää on treenaamisen ulkopuolellakin: töissä, kotona, parisuhteessa ja muissa sosiaalisissa suhteissa).

Ravinnolla on suuri merkitys myös painonhallinnassa sekä siinä, että pysyt terveenä. Jälkimmäinen on erityisen tavoiteltavaa, sillä sairaanahan treenaamisen voi yksinkertaisesti unohtaa.

pitkospuut-w720

 

Pidä huolta perusasioista – keho kiittää

Laadukas harjoittelu on toki tärkeää, jos mielii hyvään kuntoon. Mutta sitäkin tärkeämpää on lepo ja erityisesti riittävä ja laadukas yöuni. Varsinainen kehittyminenhän tapahtuu harjoittelun jälkeisenä aikana, kun keho rakentaa itseään uudelleen kestääkseen harjoituksen antaman ärsykkeen ensi kerralla entistä paremmin. Ethän siis nipistä hyvästä yöunesta saadaksesi enemmän aikaan!

Kehittymiseen tarvitaan myös riittävästi laadukasta ravintoa. Keho toki voi irrottaa rakennusaineita itsestään, mutta lopulta kehitys pysähtyy vääjäämättömästi. Elimistömme on siitä viisas, että se antaa tästä merkkejä. Huomaat tämän esimerkiksi flunssaherkkyytenä tai rasitusvammana, kun keho yrittää kaikin tavoin estää sinua liikkumasta. Kuuntele siis kehoasi.

Riittävä, säännöllinen, laadukas ja itsellesi sopiva ruoka, hyvä yöuni ja rento elämä treenien ulkopuolella ovat siis kulmakiviä laadukkaalle treenille ja terveenä pysymiselle. Oikeilla valinnoilla, myös mieli pysyy kirkkaana. Ai että mihin sitä nyt mieltä maantietä pitkin jolkottaessa tarvitaan?

Motivaatioon nousta ylös sohvalta ja lähteä liikkeelle, treenaamiseen hyvällä fiiliksellä ruttunaaman sijaan, keskittymiseen ja varsinkin kilpailuja ajatellen taistelutahtoon. Olemme kokonaisuus, jossa keho ja mieli vaikuttavat toisiinsa.

Vaikka söisit täydellisesti, mutta vahdit neuroottisesti kilojasi, käyt lenkillä veren maku suussa ja otsa kurtussa, stressaat pienimmästäkin asiasta ja nukut huonosti, et varmasti voi hyvin ja kehitystä ei tapahdu.

Tasapaino tuo tuloksia!

Pidä suolistoa parhaana ystävänäsi

Asiakkainani on ollut useita kuntoilijoita ja tavoitteellisia urheilijoitakin, joiden kehittymisen jarruna on ollut vatsaongelmat. Jos jatkuvasti turvottaa, närästää ja on ilmavaivoja, treenaaminen ei yksinkertaisesti kulje.

Jos ruuansulatus ei toimi, vastustuskykymme joutuu koville, sillä elimistöämme pyörittävät hormonit, entsyymit ja aminohapot eivät saa rakennusaineita. Myös elimistömme puolustusjärjestelmä joutuu koville, kun suoliston bakteerikanta ei ole tasapainossa.

Heikentynyt vastustuskyky lisää kehon stressiä, joka puolestaan heikentää ruuansulatusta. Kierre on valmis.

Kuuntele siis kehoasi, äläkä tyydy puoliterveyden tilaan. Älä ole sinulle sopimattomien ruoka-aineiden orja vain tavan vuoksi vaan hae sopivampi vaihtoehto. Niistä ei meillä nykyaikana pulaa.

Keho tarvitsee oikeanlaista ravintoa.

 

Tähtää optimiin, älä minimiin!

Olemme paljon levollisimmilla mielin, kun pankkitilillä on vähän rahaa pahan päivän varalle. Omaa hyvinvointia kannattaa ajatella samalla tavoin. Hyvä ravitsemustaso ja levon ja rasituksen oikea suhde jättää meille reserviä tiukankin treenin jälkeen – ja mikä vielä tärkeämpää – muihin elämän haasteisiin.

Keho tarvitsee lepoa.

 

Mikäli kirjoituksessa oli itua, jaa se somessa #pursays.