Omenaviinietikka päivittäiseen hyvinvointiin

5.2.2018 | PUR toimitus

Omenaviinietikka vai omenasiiderietikka? Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta käytännössä ne ovat täysin sama asia. Terveysvaikutuksistaan tunnetusta, luomulaatuisesta omenaviinietikasta on moneen, sillä se soveltuu käytettäväksi joko sellaisenaan, twistinä ruoanlaitossa, ihonhoidossa tai luonnollisena kodinpuhdistusaineena.

Omenaviinietikka on todellinen terveyseliksiiri!

 

Valitse aina luomulaatuinen, sakkainen omenaviinietikka

Omenaviinietikka sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten entsyymejä, antioksidantteja sekä kivennäis- ja hivenaineita – kunhan se on luonnonmukaisella menetelmällä valmistettu. Luomulaatuista, pastöroimatonta omenaviinietikkaa valmistetaan puristamalla kokonaisista luomuomenoista suodattamatonta mehua, jonka annetaan kypsyä hitaasti puutynnyreissä. Luonnollisen käymisprosessin seurauksena omenamehuun muodostuu seittimäinen etikkajuuri. Luomuomenaviinietikan tunnistaakin samean rusehtavasta väristään ja pullon pohjalle muodostuvasta etikkasakasta.

On tärkeää erottaa luomuomenaviinietikka kirkkaista, teollisesti valmistetuista omenaviinietikoista, jotka ovat tuttuja päivittäistavarakauppojen hyllyiltä. Teollisesti valmistetut omenasiiderietikat valmistetaan usein tislaamismenetelmällä, jonka seurauksena valtaosa niiden sisältämistä ravintoaineista tuhoutuu.

Hyödyllisten ravintoaineiden saannin sekä puhtaimman luonnontuotteen takaamiseksi suosittelemme siis aina valitsemaan luomulaatuisen, samean tai sakkaisen omenaviinietikan.

Omenaviinietikasta apua elimistön pH-tasapainon säätelyyn

Yksi terveen elimistön merkeistä on vakaa happo-emästasapaino. Stressin, kiireen sekä happaman ruokavalion (kuten liha-, maito- ja viljatuotteet) seurauksena elimistön pH-tasapaino saattaa helposti keikahtaa liian happamaksi. Hapan elimistö altistaa muun muassa aineenvaihdunnan, ja siten myös ruoan pilkkoutumisen ja imeytymisen häiriintymiselle ja jopa kroonisille sairauksille. Painonhallinta voi olla vaikeaa ja varsinkin erityisesti laihduttaminen ongelmallista.

Terveillä elintavoilla on suuri merkitys elimistön happo-emästasapainon säätelijänä. Kasvisten, juuresten, siementen ja hedelmien ohella myös omenaviinietikka sisältää runsaasti orgaanista happoa, joka voi auttaa tasapainottamaan elimistön happo-emästasapainoa.

Vaikka omenasiiderietikka maistuukin happamalta, elimistössä se hapettuu reagoidessaan hapen kanssa, vapauttaen elimistöä neutralisoivia, emäksisiä aineita. Sitä voi nauttia esimerkiksi veteen laimennettuna tai vaikkapa salaatinkastikkeen tai marinadin ainesosana. Psst! Korkean happopitoisuuden takia veteen laimennettu omenaviinietikka kannattaa nauttia pillillä, jotta hampaiden kiille ei vaurioidu.

Antibakteerinen omenaviinietikka ihonhoitoon ja hiuksille

Omenaviinietikkaa on kautta aikain käytetty luonnollisena desinfiointi- ja säilöntäaineena sen korkean etikkahappopitoisuuden ja siitä johtuen sen antibakteeristen ominaisuuksiensa takia. Korkea etikkahappopitoisuus syntyy luonnollisen käymisprosessin tuloksena.

Omenaviinietikka soveltuu myös kauneudenhoitoon. Antibakteerisuutensa ansiosta se poistaa iholta rasvaa ja likaa, ja monet käyttävätkin sitä niin kasvojen kuin hiusten ja päänahan hyvinvoinnin tueksi, jopa aknen hoitoon. Kasvoille sitä voi käyttää veteen laimennettuna kasvoveden tapaan ja päänahalle ja hiuksille muutamia tippoja hieroen.

Omenaviinietikka verensokerin hallintaan?

Omenaviinietikalla sanotaan usein olevan positiivinen vaikutus ruoansulatukseen ja verensokerin säätelyyn. Tutkimuksissa sillä on havaittu olevan anti-glykeeminen vaikutus, jonka myötä sen käyttö esimerkiksi veteen sekoitettuna vähentäisi verensokeritason nopeita, piikkimäisiä nousuja. Tästä teoriasta löytyy paljon mielenkiintoisia tutkimustuloksia, joita on kiehtovaa seurata.

Omenaviinietikan vaikutusta omaan verensokeritasoihin voi kokeilla valmistamalla siitä vedellä laimennettua juomaa ja nauttimalla sitä illalla ennen nukkumaanmenoa, aamulla tai ennen ateriaa.

Omenaviinietikkajuomat ovat pop

Omenaviinietikkaa voi hyödyntää monin eri tavoin, mutta yksi ehdoton ja erittäin helppo suosituksemme on luonnonmukaisten omenasiiderietikka pioneerina tunnetun Braggin omenaviinietikkajuoma.

Juomien pohjana on luomulaatuinen, pastöroimaton omenaviinietikka, joka on laimennettu vedellä ja maustettu joko intensiivisellä inkiväärillä, lempeällä kanelilla tai raikkaalla acai-marjalla ja rypälemehulla. Suoliston hyvinvointia tukeva omenaviinietikkajuoma sopii mainiosti ruoansulatuksen tueksi pitkin päivää tai vaikkapa taukojuomaksi energiatasoja nostamaan.

Omenaviinietikka eli omenasiiderietikka on terveyspommi

Omenaviinietikka eli omenasiiderietikka on oikea terveyspommi!