Vaihdevuodet lähestyvät: mitä sinun tulisi tietää jo nyt?
7.3.2024 | Vieraskynä
Mitä on hyvä tietää vaihdevuosista jo hyvissä ajoin ennen menopaussin alkamista?
Suomalainen TV-sarja Hormonit antaa hyvin yksipuolisen näkökulman menopaussisiirtymästä. Katsoja saa mielikuvan, että kaikki vaihdevuosioireet johtuvat laskevasta estrogeenista ja että kaikki ongelmat voidaan hoitaa korvaushoidolla. Itse asiassa moni nainen käy läpi melkoisen estrogeenimyrskyn ennen kuin estrogeenitasot laskevat. Monella naisella pahimmat oireet ovat juuri ennen menopaussia eli ennen elämänsä viimeisiä kuukautisia. Tässä vaiheessa estrogeenitasot voivat vaihdella
hyvinkin paljon. On hyvä tiedostaa, että kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu laskevasta estrogeenista.
Menopaussin jälkeen estrogeeni kylläkin laskee, sillä ovulaatio loppuu. Ovulaatio on ollut kehon tapa tuottaa naissukuhormoneja. Tämä on valtava muutos ja keho saattaa reagoida muutokseen oireilemalla. Hyvin moni vaihdevuosioire on kuitenkin alkanut jo ennen viimeisiä kuukautisia ja liittyy sokeriaineenvaihduntaan sekä stressiin, ei ainoastaan estrogeeniin. Menopaussisiirtymä on usein pitkä, monen vuoden prosessi.
On myös hyvä tietää, että estrogeenin tuotanto ei lopu vaihdevuosien jälkeen. Munasarjojen hormonituotanto hiipuu, mutta se ei sammu kokonaan. Munasarjojen hiipuessa lisämunuaiset saavat isomman roolin ja alkavat tuottamaan estrogeenia. Myös rasvakudoksessa tapahtuu estrogeenituotantoa. Jos estrogeenituotanto loppuisi kokonaan, ei hormonaalisia syöpiä olisi
ollenkaan postmenopaussissa.
Vaihdevuosien aikana meidän pitää kiinnittää huomiota ravitsemukseen ja stressistä palautumiseen. Jos syömme tavalla, joka luo insuliiniresistenssiä, tämä pahentaa kaikkia vaihdevuosioireita ja vaikeuttaa sujuvaa siirtymistä. Korkeat stressitasot ovat myrkkyä lisämunuaisille, kun niiden pitäisi nyt pystyä uuteen tehtävään. Lisämunuaisten tukeminen on mahdollista ja suositeltavaa. Harva tietää asiasta, koska fokus on ainoastaan estrogeenissä. Estrogeeni on kyllä upea hormoni ja sillä on terveysvaikutuksia kuten progesteronillakin.
Lue lisää: Estrogeeni ja muut hormonit
On ristiriitaista, että estrogeenin terveysvaikutuksista puhutaan vasta vaihdevuosissa! Hedelmällisessä iässä kuukautiskierto saatetaan mieltää jopa turhaksi, ellei toiveena ole raskaus. Miksi kuukautiskierron kerrotaan olevan turha, jos estrogeeni on niin tärkeää heti kuukautiskierron loputtua? Voisimmeko nauttia sukuhormoneista niin kauan kuin meillä on kuukautiskierto? Voisimmeko hyväksyä, että estrogeenitasot muuttuvat postmenopaussissa ja että tämä on täysin luonnollista? Ei kai ole kyse estrogeenin puutoksesta, jota pitää korjata, koska eihän ole edes tarkoitus, että meillä on hedelmälliset estrogeenitasot menopaussin jälkeen?
On kyse muutoksesta, joka vaikuttaa meihin fyysisesti ja henkisesti. Kehoa ja mieltä voi tukea muutosprosessin aikana hyvin monella eri tavalla. Estrogeeni on osa tätä kokonaisuutta ja on hyvin yksilöllistä, miten sen tasot muuttuvat ja laskevat.
Artikkelin kirjoittaja
Alessandra Sarelin
VTT, Hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja, fytoterapeutti
Lue lisää: Oletko valmis vaihdevuosiin?