Tiesitkö tämän kuukautisista?

3.11.2021 | Daniela Salomaa

Kuukautiset ovat luonnollinen ja tärkeä osa naisen terveyttä ja tasapainossa olevaa hormonitoimintaa. Kuukautiskierto edesauttaa seksuaalista hyvinvointia ja hedelmällisyyttä. Säännölliset kuukautiset ja normaali ovulaatio hyödyntävät naisen terveyttä monella muullakin tavalla, mm. vähentämällä osteoporoosin, rintasyövän sekä sydänsairauksien riskiä.

(Lähde: Dr. Jerilyn C. Prior, endokrinologian professori British Colombia yliopistossa ja amerikkalaisen Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research (www.cemcor.ca) tutkimuslaitoksen perustaja).

Luonnollinen kuukautiskierto

Tasapainossa olevat kuukautiset ja kehon tuottamat naishormonit vaikuttavat suotuisasti myös aineenvaihduntaan, luustoon, lihaksiin, libidoon, hiusten sekä ihon kuntoon, aivojen toimintaan, unenlaatuun, mielialaan ja stressinsietokykyyn.

Kuukautiset voi nähdä fysiologisen ilmiön lisäksi syvempänä energeettisenä voimana, joka vaikuttaa sekä mielen että hengen tasolla. Energisin vaihe on yleensä heti kuukautiskierron alussa. Kierron keskivaiheilla ovulaation aikaan seksihalut, ulospäin suuntautuneisuus ja luovuus ovat korkeimmillaan. Ovulaation jälkeen keho ja mieli kaipaa rauhoittumista ja omaan tilaan vetäytymistä. Kuukautiset kuluttavat energiavaroja, joten niiden aikana kannattaa levätä ja välttää liian rasittavaa toimintaa.

Tutustumalla paremmin kuukautiskierron eri vaiheisiin nainen voi ymmärtää syvällisemmin omaa kehoa sekä mieltä ja niiden välistä vuorovaikutusta. Erilaisia tuntemuksia kannattaa kirjata ylös kalenteriin tai tähän tarkoitettuun appiin (esim. Clue). Näin oppii hahmottamaan oman kierron eri vaiheita ja ennakoimaan paitsi tulevia kuukautisia, myös vaihtelevia energiatasoja ja mielialoja. Lue tästä lisää kuukautisten rytmistä.

kuukautisten rytmi

Oletko miettinyt, miten kuu liittyy kuukautisiin?

Kuu saa vuorovedet liikkumaan, vaikuttaa eläinten käyttäytymiseen, kasvien kasvamiseen ja ihmisen mieleen sekä uneen. Jo muinaiskansojen keskuudessa on tiedostettu, että naisen kuukautiskierto heijastaa kuun kiertoa.

Kun naisen keho toimii luonnon rytmin mukaan, kuukautiset ajoittuvat usein joko täysikuun tai uudenkuun aikaan ja kierron pituus vastaa ihanteellisesti kuun kiertoa eli 28 päivää. Kuukautiskierto voi vaihdella yksilöllisesti 24-35 päivän välillä, mutta synkroniassa oleva kuukautisrytmi seuraa usein kuunkiertoa tavalla tai toisella.

Kuunkierto on ollut kautta aikojen naisten luontainen työväline ja ohjausjärjestelmä. Naisen keho reagoi kuun vaiheisiin ja kuu voi toimia niin fyysisenä kuin myös energeettisenä kalenterina, joka indikoi muutoksia energioissa ja tietoisuudessa.

Kuukautisten alkaminen on ollut tärkeä aikuistumisriitti tytön elämässä ja sitä on juhlittu eri kulttuureissa perinteisillä rituaaleilla. Kuukautisiin liittyy useita erilaisia myyttejä ja tarinoita ja se on ollut naisia yhdistävä tärkeä asia kautta aikojen.

kuukautisvaivojen helpotusKuukautisten syvempi merkitys

Me olemme edelleen osa luontoa ja sen rytmejä, vaikka moderni elämäntyyli on etäännyttänyt meidät kauas luonnosta. Ihmisen elimistö ja sen toiminnot eivät ole muuttuneet juurikaan vuosituhansien aikana, vaikka ympärillämme olevat olosuhteet ovat muuttuneet valtavasti. Kehon logiikka on edelleen synkroniassa luonnon kanssa, vaikka emme sitä aina oivalla tai hyödynnä.

Luonnossa mikään asia ei ole turhaa eikä sattumanvaraista. Mitä lähempänä olemme luonnollista tilaa ja mitä vähemmän puutumme asioiden luonnolliseen kulkuun, sen parempi. Tämä koskee erityisesti naisen kehoa ja sen hormonaalisia toimintoja. Viisas keho osaa säädellä toimintaansa itse ja olla tasapainossa, kun sille annetaan siihen mahdollisuus.

Viime vuosikymmeninä kehityssuunta on kuitenkin ollut se, että naisten hormonitoimintaan puututaan yhä useammin ja kuukautisia medikalisoidaan. Kuukautisiin liittyvät ongelmat pyritään ratkaisemaan keinoilla, jotka estävät luonnollisen kierron. Tällä tavalla voidaan päästä eroon häiritsevistä oireista, mutta ei ratkaista oireiden taustalla olevia moninaisia syitä.

Medikalisaation seurauksena nainen voi kadottaa yhteyden omaan kehoon ja sen luonnonmukaisiin funktioihin. Synteettisillä hormoneilla ja muilla kemikaaleilla voi olla epäsuotuisa vaikutus kuukautisten lisäksi myös aineenvaihduntaan, mielialaan, libidoon ja hedelmällisyyteen. Monet ovat havahtuneet tähän ja hakevat takaisin yhteyttä luonnolliseen tilaan, oman kehon viisauteen ja voimaan.

säännöllinen kuukautiskierto
Luonnollinen hormonitoiminta

Luonnollisen kuukautiskierron ja hormonitoiminnan puolesta puhuu myös Lara Briden. Hän on evoluutiobiologi, tutkija ja naturopaattisen lääketieteen edustaja, joka korostaa luonnollisten kuukautisten merkitystä terveydelle ja sitä miten e-pillerit ja muut hormonaaliset valmisteet vaikuttavat hormonitoimintaan:

”Usein naishormoniasioita pidetään liian hankalina hoidettavaksi ja ratkaisuksi eri ongelmiin tarjotaan e-pilleriä. Haluan kannustaa naisia näkemään asian uudella tavalla, näkemään hormoninsa hyvää tekevänä voimana, joka hyödyttää naisen fysiologiaa, aineenvaihduntaa ja mielialaa.”

Luonnollisilla naishormoneilla eli estradiolilla ja progesteronilla on lukuisia tärkeitä ja hyödyllisiä funktioita. Niiden välinen vuorovaikutus ja pitoisuus suhteessa toisiinsa vaikuttaa pitkälti naisen hyvinvointiin. Lue tästä miten estrogeenidominanssia voidaan hoitaa luonnonmukaisesti.

Elimistön tärkein tapa tuottaa riittävästi naishormoneja on luonnollinen kuukautiskierto ja säännöllinen ovulaatio. Voit lukea lisää luonnollisen kuukautiskierron merkityksestä tästä.
 

Kuukautiskipujen helpottaminen luonnonmukaisesti

Normaaliin kuukautiskierron toimintaan vaaditaan toimiva hypotalamus-aivolisäke-munasrja-akseli ja lisäksi edellytyksenä on normaalin tyhjennysvuodon mahdollistava anatomia. Kyseessä on monimutkainen säätelykokonaisuus, jossa on useita keskenään vaikuttavia tekijöitä, joten järjestelmä on herkkä ja altis erilaisille häiriöille.

Kuukautiskivut liittyvät monen naisen arkeen. Normaali kuukautiskipu on suhteellisen lievää, se esiintyy 1-2 päivän ajan kuukautisten alussa ja on hallittavissa luonnonmukaisilla keinoilla. Mikäli kipu on tästä selkeästi voimakkaampaa ja vaatii voimakasta kivunlievityslääkitystä on aiheellista tutkia taustalla olevia syitä.

Kuukautisten alussa prostaglandiinit aiheuttavat kohdun lihasten supistelua, joka edesauttaa kohdun limakalvon irtoamista ja poistumista. Prostaglandiinit ovat normaali osa prosessia, mutta liian suuri määrä niitä voi aiheuttaa liikaa kipua. Tällöin pyritään vähentämään prostaglandiinien määrää mm. ibuprofeenin avulla.

Tärkein luonnollinen keino kivun lievittämiseen on magnesium. Se vähentää prostaglandiineja ja rentouttaa kohdun lihaksia. Muita suositeltavia ovat sinkki, omega 3 ja kurkumiini, jotka myös auttavat vähentämään prostaglandiineja sekä tulehdusta ja sitä kautta kipua. Premenstrual Complex – erityisesti naisille asiantuntijuudella kehitetty valmiste on suunniteltu tukemaan naisen hormonaalista toimintaa ja erityisesti kuukautisia edeltäviä päiviä.

magnesium kuukautiskipuihin

Homeopatialla helpotusta kuukautiskipuihin

Homeopatiassa usein käytetty aine kuukautiskipuihin on Magnesium Phosphoricum solusuolana tai yksittäisaineena. Sen lisäksi löytyy useita muitakin kipuja ja kramppeja lieventäviä homeopaattisia aineita kuten Chamomilla, Colocynthis, Pulsatilla, Belladonna ja monia muita. Yksilöllisen aineen valintaan vaikuttaa monet tekijät joten kannattaa tutustua tarkemmin eri aineiden ominaisuuksiin. Tarvittaessa voi kysyä neuvoa ammattihomeopaatilta.

Nuorilla tytöillä kivut voivat johtua siitä, että kuukautisten alettua hormonireseptorit eivät ole vielä kunnolla kehittyneet ja tämä voi vaatia oman aikansa.

Työssäni hormonaalisten ongelmien parissa olen huomannut, että yksi iso syy kuukautiskipuihin voi olla histamiini-intoleranssi, joka lisää sekä tulehdustilaa että estrogeenin määrää. Histamiini-intoleranssi voi olla myös monien muiden hormonaalisten oireiden takana, mm. päänsäryt, ahdistuneisuus, unettomuus, aivosumu, ihottumat ja nenän tukkoisuus. Histamiini-intoleranssiin voidaan vaikuttaa ruokavalion lisäksi tietyillä ravintolisillä ja entsyymeillä. Lisäksi progesteronin tason nostaminen vaikuttaa suotuisasti ja tähän on useita luonnonmukaisia keinoja.

Ruokavaliolla ja elämäntavoilla voi helpottaa kuukautiskipuja

Vaikka moni luopuu hormonaalisesta ehkäisystä, hormonitoiminnan tasapainottaminen vaatii usein muutakin. Kannattaa kiinnittää huomiota hormonihäiriköihin, joita ovat liiallinen sokerin ja nopeiden hiilihydraattien jatkuva käyttö tai liian niukka ja yksipuolinen ruokavalio, tärkeiden ravintoaineiden puute ja stressaava elämäntapa. Lue tästä lisää ravinnosta ja kuukautiskierrosta.

Hormonitoimintaa häiritseviä ksenoestrogeenejä ja muita kemikaaleja päätyy kehoon monesta suunnasta, mm. ruoassa olevista torjunta- ja lisäaineista, juomavedestä, raskasmetalleista, muoveista, kosmetiikasta, pesuaineista, siteistä, tamponeista jne.
Hormonitoiminnan tasapainottaminen kannattaakin aloittaa valitsemalla luonnonmukaisia tuotteita. Mahdollisimman monipuolinen ja puhdas ravinto, riittävä liikunta ja lepo sekä kemikaalien välttäminen vievät jo pitkälle kohti omaa luonnollista kuukautiskiertoa. Omassa kylpyhuoneessa on hyvä suosia luonnonkosmetiikkaa, myrkyttömiä pesuaineita ja luomupuuvillaisia siteitä sekä tampooneja.

premenstrual complex kuukautiskipuihin

Mielen vaikutusta kuukautisiin ei myöskään pidä sivuttaa. Naisella voi olla negatiivinen suhtautuminen kuukautisiin, mikä voi johtua useista tietoisista tai tiedostamattomista syistä tai traumaattisista kokemuksista. Nämä voivat vaikuttaa siihen, että suhde omaan feminiiniin on vääristynyt. Tämän takia erilaiset syvemmälle menevät ja kokonaisvaltaiset tukihoitomenetelmät voivat olla suureksi avuksi.

 

Lisätietoja www.danielasalomaa.com

LUE LISÄÄ:

Daniela Salomaa: Mitä jokaisen naisen tulisi tietää hormonitasapainosta

Daniela Salomaa: Estrogeenidominanssi ja sen luonnonmukainen hoito

Annamari Seilola: Miten PMS-oireita voi helpottaa

Ayurvedan avaimet: Shatavari on hormonitoiminnan tehokas vahvistaja