Ravintoterapeutin 5 vinkkiä flunssan torjuntaan

1.11.2019 | Annamari Seilola

Nyt on taas se aika vuodesta kun pöpöt jyllää ja nuhaneniä tuntuu olevan vähän joka puolella. Lapset kantavat tauteja kotiin helposti päiväkodista ja koulusta. Nämä sitten usein päätyvät koko perheen kiusaksi. Pystymme vaikuttamaan vastustuskykyymme osittain ravinnon ja muiden elitapojen avulla. Tässä 5 tehokkainta vinkkiäni, joiden avulla pidät taudit loitolla. 

1. Tue immuniteettiasi ruokavalion avulla

Niin kuin aina, painotan tässäkin asiassa ruokavalion monipuolisuutta. Pidä huoli, että lautaselta löytyy runsaasti kasviksia niin raakana kuin kypsennettynäkin. Nauti runsaasti tummanvihreitä salaatteja, parsakaalia ja lehtikaalia. Kasvikset sisältävät runsaasti antioksidantteja ja c-vitamiinia, jotka tukevat vastustuskykyämme. C-vitamiinia saat paljon myös pakastemarjoista. Itse valmistan lapsille päivittäin smoothien, joka sisältää luomumansikoita, mustaherukkaa, mustikkaa ja pinaattia. Lisään smoothieen myös hunajaa, C-vitamiinijauhetta sekä maitohappobakteereita, jotka kaikki tukevat immuniteettiamme. Voit kokeilla lisätä smoothieen myös tuoretta inkivääriä ja kurkumaa, jotka hillitsevät tulehdusta. Myös kasvisten mehustaminen on hyvä ajatus. Valitse vihreitä vihanneksia ja juuripa kurkumaa ja inkivääriä. 

C-vitamiinin lisäksi mm. sinkki, seleeni ja rauta vahvistavat vastustuskykyä. Sinkkiä saat merenelävistä ja esimerksiksi siemenistä kuten kurpitsan- ja voikukansiemenistä. Parapähkinöistä saat seleeniä, ja rautaa saat mm. pinaatista, punajuuresta ja maksasta. Syö runsaasti myös hyviä rasvahappoja, jotka pitävät tulehduksen kurissa. Omega 3-rasvahappoja saat mm. saksanpähkinöistä ja rasvaisesta kalasta. 

Vältä ravinneköyhiä einesruokia. Ne sisältävät valitettavasti useimmiten runsaasti terveydelle epäsuotuisia tulehdusta aiheuttavia rasvahappoja, sokeria ja lisäaineita. Et myöskään saa eineksistä vitamiineja ja mineraaleja, joita kehosi käyttää vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Valmista ruoka mielummin siis itse pääsääntöisesti.

2. Valitse suolistoa helliviä ruokia

Tiedetään, että suoliston kunnolla on suuri merkitys siihen kuinka voimme. Moni sairaus saa alkunsa ns. heikentyneestä bakteeristosta. Suoliston bakteeriston kunto vaikuttaa myös siihen kuinka hyvin kehomme puolustautuu tauteja vastaan. 

Voit tukea suoliston hyvinvointia nauttimalla maitohappokäymisellä valmistettuja hapanmaitotuotteita kuten kefiiriä tai kasviksia, kuten hapankaalia tai sen itämaista versiota kimchiä. Suolistobakteeristo rakastaa kuitua, joten siinäkin mielessä kannattaa nauttia runsaasti vihanneksia ja marjoja. Prebioottiset kasvikset kuten sipuli, purjo, valkosipuli ja maa-artisokka toimivat bakteeriston ravintona. Nauti valkosipuli raakana esimerkiksi raastettuna valmiin aterian kanssa. Itse valmistan kotitekoista kombucha-juomaa. Siirryin kuitenkin kaupan valmiisiin kombuchoihin ollesani nyt raskaana (varmuuden vuoksi). Valitse tuote, jossa on käytetty vain luonnon omia aromeja ja mahdollisimman vähän sokeria. Hapankaalia syön vähintään kaksi ruokalusikallista päivässä. 

3. Ota käyttöösi oikeat ravintolisät

Moni meistä ei syö riittävän monipuolisesti tai tarpeeksi kasviksia, jotta päivittäinen vitamiinien ja mineraalien tarve tulisi tyydytettyä. Tällöin kannattaa ottaa käyttöön hyvä monivitamiinivalmiste. Minä hehkutan taas Wild Nutrition tuotteiden puolesta. Talviaikaan kannattaa ottaa käyttöön kyseisen tuoteperheen Immune Support -valmiste tai monivitamiini. Wild Nutritionilta löytyy myös lapsille tarkoitettu monivitamiini Bespoke Child. Maitohappobakteerijauhe jota käytän smoothien joukossa, on myös kyseiseltä valmistajalta. 

D-vitamiinia ei voi koskaan saada riittävästi ravinnosta. Myöskin auringon säteet ovat kortilla tähän vuoden aikaan. Niinpä D-vitamiini on ihan ehdoton lisä tukemaan vastustuskykyä. Nauti D-vitamiini ravinnon kanssa sen ollessa rasvaliukoinen vitamiini. 

Sinkkiä voi ottaa kuurina suurinakin annoksina, jos on semmoinen tunne, että tauti on iskemässä päälle. Näin saatat lyhentää taudin kestoa. 

4. Nuku riittävästi 

Uni on tärkeässä roolissa myös tässä asiassa. Liian vähäinen uni vaikuttaa epäsuotuisasti kykyymme pitää taudit loitolla. Unen tarve on yksilöllistä, mutta lähestulkoon jokainen meistä aikuisista tarvitsee vähintään 7 tuntia yössä. Nuoret tarvitsevat lähemmäs 10 tuntia unta yössä ja tämä tarve tippuu vasta 18 ikävuoden jälkeen. Suomalaisilla nuorilla onkin todettu univajausta. 

Jos sinulla on ongelmia nukkumisen kanssa, kannattaa kokeilla hyvälaatuista magnesium-valmistetta. Olen juuri nyt ihastunut Plantforce Magnesium -jauheeseen, joka maistuu myös lapsille. Magnesiumia saat lehtivihreästä tai mm. kaakaosta. Voit tukea myös tryptofaanin tuotantoa ravinnon avulla. Tryptofaani on melatoniinin esiaste. Melatoniini puolestaan auttaa meitä nukahtamaan ja pysymään unessa. Tryptofaania on mm. kurpitsan siemenissä ja kaurassa. Lisää kurpitsan siemeniä kaurapuuron joukkoon ja saat tästä hyvän ja terveellisen iltapalan.

5. Pidä stressitasosi kurissa

Krooninen stressi on usein kaiken pahan alku ja juuri. Jatkuvasti koholla olevat stressitasot pitävät yllä matala-asteista tulehdusta, vaikuttaa suolistomme toimintaan ja ravintoaineiden imeytymiseen ja myös unen laatuun. Opettele sanomaan ei ja hidastamaan tahtia, jos tuntuu siltä, että nyt menee liian kovaa. Stressantuneet ihmiset sairastavatkin usein.

Stressiä voi hallita monin eri tavoin. Joskus on tilanteita tai asioita, joita emme voi välttää. Voimme kuitenkin muuttaa omaa ajatusmaailmaamme ja kuinka kohtaamme asiat. Mindfulness-harjoituksista saattaa olla hyötyä. Itselleni raikas ilma ja luonto antavat parhaan hyödyn. Jos koen itseni ahdistuneeksi tai alakuloiseksi, kävely metsässä lasten kanssa tuo satavarmasti paremman mielen. Itse teen myös to do-listoja, ilman niitä en pärjäisi. Jos mieleeni kerääntyy liian pitkä lista hoidettavia asioita hermostun herkästi. Lista pysyy itseasiassa yöpöydällä, joten jos ja kun asiat palautuvat mieleen aamuyön tunteina, kirjoitan ne heti ylös. 

Kirjoittaja on PURissa toimiva ravintoterapeutti Annamari Seilola. Annamari ottaa asiakkaita vastaan vielä joulukuun/tammikuun loppun asti, jonka jälkeen hän jää äitiyslomalle.