Raskauden suunnittelu ja ravinto

24.10.2016 | PUR toimitus

Jatkamme hormoneista ja naisen hyvinvoinnista kertovaa artikkelisarjaamme kirjoituksella raskauden suunnitteluun liittyvästä ravitsemuksesta. Raskauden aikaisesta ravitsemuksesta on saatavilla runsaasti tietoa. Kuitenkaan siitä, kuinka äidin kannattaisi syödä jo ennen raskaaksi tuloaan tai kuinka tukea omaa hedelmällisyyttään ravinnolla, ei puhuta niin paljon. Avaamme tässä artikkelissa joitakin tärkeitä huomioon otettavia asioita ravinnosta raskauden suunnittelussa. Myös tilanteissa, joissa raskaaksi tulo on ollut haastavaa, ravintoterapeuttinen hoito on osoittautunut usein luultua tehokkaammaksi. Se tulee kuitenkin aina toteuttaa ammattitaitoisen terapeutin ja lääkärin ohjeiden mukaan yksilöllisesti. Tässä artikkelissa annetut tiedot ovat suuntaa-antavia.

Ravinto-ja raskaus-PUR-kauppa

Syö hyvin silloinkin kun suunnittelet raskautta

Raskautta suunniteltaessa ravinnon merkitys on lähes yhtä merkityksellinen kuin raskauden aikanakin. Puhdas keho ja ravintoaineiden tasapaino luo alkiolle ja sikiölle ihanteelliset olosuhteet elämän alkuun ja kehitykseen. Joskus raskaaksi tuleminen ei onnistu odotusten mukaan. Osa hakeutuu pitkiinkin hedelmällisyyshoitoihin, mutta omaa hedelmällisyyttään voi hoitaa myös ravinnon avulla. Kasvis-, marja- ja hedelmäpainotteinen ruokavalio, jossa on runsaasti hyviä rasvahappoja pähkinöistä, kalasta ja kasveista sekä hyvälaatuisia proteiineja puhtaasta kalasta, kanasta, munista ja hyvälaatuisesta punaisesta lihasta toimii pohjana hyvälle terveydelle. Terveelliset elämäntavat, uni ja liikunta tukevat ravinnon terapeuttista vaikutusta.

Mikäli tunnet, että kehosi kaipaa kuonanpoistoa, voi olla hyvä idea pitää perusteellinen puhdistuskuuri muutama kuukausi ennen raskauden yrittämistä sekä tankata keho täyteen vihreää ravintoa, voimaa ja vitaalisuutta kasviksista, vihannesmehuista, marjoista, hyvin imeytyvästä proteiinista ja hyvistä rasvoista. Ravintoterapeutilta saat juuri itsellesi sopivat ohjeen kehon puhdistukseen. Puhdistukseen voi olla tarvetta, jos olet ollut pitkään stressaantunut, syönyt epäterveellisesti tai altistunut kemikaaleille tai lisäaineille ja tunnet olosi tukkoiseksi, väsyneeksi ja vetämättömäksi. Puhdas keho on ihanteellinen raskauden alkamisen kehto.

Käytä kahvia ja alkoholia harkiten

Juotko paljon kahvia? Kofeiinin määrä kannattaa minimoida jo etukäteen, sillä sen on todettu vaikuttavan negatiivisesti hedelmällisyyteen sekä miehillä että naisilla. Karsi siis ruokavaliostasi mahdollisuuksien mukaan kahvi, musta tee, kolajuomat ja suklaa (tässä viimeksi mainitussapa vasta haastetta piisaa!).

Vaikka et olisikaan vielä raskaana, käytä alkoholia harkiten. Alkoholi estää mm. raskaudelle tärkeän sinkin sekä muiden vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä. Tutkimusten mukaan runsas alkoholin käyttö vähentää myös miehen siittiöiden määrää. Parasta olisi, jos tuleva äiti sekä isä molemmat välttäisivät alkoholin käyttöä kolme kuukautta ennen raskauden odotettua alkua. Myös tupakointi vähentää todistetusti raskaaksi tulon mahdollisuuksia.

Xenoestrogeenit minimiin

Hedelmällisyyden kulmakivi on terve hormonitasapaino. Pyri eliminoimaan kodin, työpaikan ja muun elinympäristösi xenoestrogeenit, jotka häiritsevät hormonitasapainoa. Näitä ovat mm. torjunta-aineet ruuassa, eritoten kasviksissa ja hedelmissä sekä muovipulloista ja -pakkauksista erittyvät muovin yhdisteet. Vältä ruuan säilytystä ja lämmitystä muoviastioissa. Panosta puhtaisiin ja luonnollisiin puhdistusaineisiin, luonnonkosmetiikkaan ja luomuruokaan.

Lisäksi kannattaa rajoittaa tyydyttyneiden rasvojen saantia, jotka varastoivat helpommin xenoestrogeeneja kehoon, ja joita saadaan usein eläinperäisistä tuotteista jolloin eläin itse on voinut kerätä elimistöönsä myrkkyjä.

Raskauden suunnittelu - PUR-kauppa

Syö paljon tuoreita, vihreitä vihanneksia, joista saat mm. foolihappoa.

Raskauden suunnittelun tärkeät lisäravinteet

Täydellisestäkään ruokavaliosta emme voi taata saavamme tarpeeksi oikeita ravintoaineita, tai ainakaan niiden kunnollisesta imeytymisestä kehon käyttöön ei ole aina tietoa. Raskauden suunnittelun aikaan kannattaa siis lisätä luonnollisia ja laadukkaita lisäravinteita tukemaan hyvää ravintoainetasapainoa ja pyrkiä saamaan niitä runsaasti ruokavaliostaan.

Foolihappoa eli B9-vitamiinia tulisi saada runsaasti ennen raskautta ja sen aikana. Se estää mm. spina bifida -epämuodostuman syntymistä sikiöllä. Suomalaisilla naisilla on usein puutos tästä vitamiinista, jota saa parhaiten esimerkiksi kuumentamattomista vihreistä kasviksista ja marjoista. Virallinen saantisuositus on raskauden ajalle 500 ug. Yhdessä B12-vitamiinin kanssa foolihappo toimii myös terveen DNA-rakenteen muodostumisessa. Lisäksi B6-vitamiinin on todettu lisäävän hedelmällisyyttä. Osalla meistä saattaa olla ongelmia muuntaa foolihappo kehossa solujen hyödyntämäksi folaatiksi. Tämän vuoksi kannataa aina suosia mieluummin folaattia tai foolihapon metyloituja muotoja synteettisen foolihapon sijaan.

Sinkki on geneettisen materiaalin muodostumisessa oleellinen hivenaine ja sen vakava puutos voi aiheuttaa kromosomimuutoksia ja näin heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia. Sinkki osallistuu myös estrogeenin ja progesteronin tasapainoon kehossa. Sinkkiä saa ruuassa mm. täysjyväviljoista, siemenistä ja pähkinöistä. Seleeni taas on soluja vapailta radikaaleilta suojaava hivenaine, jota saamme maaperästämme Suomessa liian vähäisiä määriä viljojen mukana. Se suojaa raskauden aikaisilta epämuodostumilta ja voi vähentää myös keskenmenon riskiä. Parapähkinät ovat hyvä seleenin lähde ruokavaliossa, lisäksi seleeniä saa voista, kananmunasta, lihasta ja maitotuotteista.

Vitamiineista tärkeitä ovat muun muassa A-vitamiini ja C-vitamiini sekä oikea omega-6-ja 3- rasvahappojen suhde. Hyviä omega-3 -rasvahappoja saadaan normaalisti parhaiten kalasta, mutta koska ympäristömyrkyistä puhdasta kalaa on melko vaikea löytää, kannattaa panostaa laadukkaaseen kalaöljyvalmisteeseen. Myös puhdas (luomu) punainen liha ja kana sisältävät enemmän omega-3 -rasvahappoja, kuin normaali tehotuotettu versionsa, joissa taas on yleensä eläinten saaman ravinnon johdosta enemmän kehoa tulehduttavia omega-6-rasvahappoja. Omega-3 rasvahapot ovat kokonaisvaltaisesti tärkeitä sydämen ja aivojen terveydestä aina suoliston terveyteen ja ne ovat myös osana tasapainoista hormonituotantoa ja solujen terveyttä.

PUR-Kaupan puhtaassa ja luonnollisessa Wild Nutrition Fertility -lisäravinteessa on hyvin imeytyvässä muodossa kaikki hedelmällisyyden optimointiin sopivat vitamiinit ja hivenaineet.

Myös miehen ravintotasapaino on tärkeä

Harvoin tullaan ajatelleeksi, että miehen ravitsemukseen, kehon puhtauteen ja ravintoainetasapainoon tulisi panostaa samalla lailla kuin naisen. Miehen siittiöiden terveys on yhtä merkityksellinen ja riippuvainen ravinnosta, kuin naisen munasolujen terveys on riippuvainen naisen kehon terveydestä ja ravinnosta.

Myös miesten kannattaa pitää huoltaan riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannistaan jo raskauden suunnittelun aikana. Muun muassa B12-vitamiinin on todettu lisäävän siittiöiden määrää miehillä. Sinkki puolestaan on spermassa esiintyvä oleellinen hivenaine, ja se osallistuu siittiöiden muodostumiseen. E-vitamiinia on kokeiltu testeissä hedelmöityshoitojen aikana miehille, jonka johdosta hedelmöittymisen on huomattu parantuneen jopa 29 prosenttia. Lisäksi C-vitamiini lisää siittiöiden liikkuvuutta spermassa ja suojaa niitä sekä DNA-ainesta haitallisilta vapailta radikaaleilta. PUR-Kaupan miehille tarkoitettu hedelmälliseen aikaan suunniteltu Wild Nutrition Fertility -ravintolisä on luonnollinen ja tehokas tapa lisätä miehen ravintoainetasapainoa ja se sisältää mm. edellä mainittuja vitamiineja ja hivenaineita.

Miehet voivat harkita myös L-karnitiini ja L-arginiini -aminohappojen käyttöä, jotka tukevat miesten hedelmällisyyttä.

Raskauden suunnittelu ja ravinto - PUR-kauppa

Wild Nutrition -tuotesarjan luonnolliset ravintolisät raskauden suunnitteluun ja raskauden ajalle.

Mikäli tarvitset apua raskauden suunnitteluun tai raskauteen ja ravintoon liittyen, suosittelemme kääntymään asiantuntevan terapeutin sekä tarvittaessa lääkärin puoleen. Tutustu seuraavaksi mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa käsittelemme naisen hormonien tasapainotusta ruokavalion avulla.

Lähde: Glenville, Marilyn: The Nutritional Handbook for Women, 2011