Mistä on hyvät kosmetiikkatuotteet tehty?
11.8.2020 | PUR toimitus
Monesti kuulee kuluttajilta erilaisia toiveita ja kysymyksiä luonnonkosmetiikan suhteen ja tämä on tietenkin hyvä asia, sillä kuluttajillehan tuotteita tehdään, joten käyttömukavuus on oltava myös kuluttajan toiveiden mukainen. Joskus kuitenkin tulee mieleen, että olemmeko niin tottuneita synteettisiin aineisiin, että emme osaa erottaa, mikä olisi oikeasti kehollemme ja ihollemme parasta. Jos on tottunut silikonijohdannaisten ihotuntumaan ja synteettisiin tuoksuihin, voi oikea kasviöljy tuntua liian rasvaiselta tai aito eteerinen öljy tuntua liian “luonnolliselta” tai voimakkaalta.
Pitäisikö meidän päästä yli vaatimuksista, jotka pakottavat kosmetiikan valmistajan muokkaamaan kasviöljyt esteriöljyiksi, jotta ihotuntuma olisi silikonimaisempi? Henkilökohtaisesti arvostan taidokkaita kemistejä, jotka pystyvät myös luonnonraaka-aineilla valmistamaan ihanan tuntuisia tuotteita ilman laatukompromisseja, sillä helppoahan se ei ole. Usein raaka-ainekysymyksiä ohjaa tietenkin myös hinta. Luonnonkosmetiikan tuotteet ovatkin usein hieman arvokkaampia kuin perus päivittäistavaratuotteet ja valmistaja joutuu tinkimään omista katteistaan enemmän kuin synteettisen kosmetiikan valmistaja.
Luonnonkosmetiikan raaka-aineita valittaessa täytyy huomioida monenlaisia asioita. Miten raaka-aineet on tuotettu ja missä. Millaista laatua tai millaisia hoidollisia ominaisuuksia raaka-aineilta halutaan. Tavoitellaanko synteettisen kosmetiikan tuntumaa ja tuoksua sekä mahdollisimman halpaa hintapistettä vai mennäänkö hoidollisten vaikutusten ja ekologisimman tuotantotavan ehdoilla. Voidaanko ehkä saada aikaiseksi kompromissi, jossa tuotteen laatu ei kärsi, tuotantoprosessi on ekologinen, hinta kohtuullinen ja ihotuntuma miellyttävä.
Jos ajatellaan tuotepohjaa ja parhaita mahdollisia raaka-aineita ihon kannalta, niin kylmäpuristetut kasviöljyt, joissa antioksidantit ja omegarasvahapot ovat tallella, ovat lyömättömiä! Kylmäpuristetuilla kasviöljyillä on kuitenkin huonompi stabiliteetti kuin prosessoiduila kasviöljyillä ja niiden väri tai tuoksu voi olla hyvin voimakas, mikä hankaloittaa tuotteen formulointia. Kylmäpuristettujen öljyjen hinta on myös huomattavasti korkeampi, kuin prosessoitujen öljyjen hinta, mikä voi myös vaikuttaa valintoihin.
Jos mietitään raaka-aineen tuotantokysymyksiä, niin ehkäpä luomusertifioidulta luonnonvaraiselta alueelta kerätty raaka-aine voisi olla ekologisin. Raaka-aineen saatavuuteen kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi kausivaihtelu, joka tarkoittaa sitä, että joinain vuosina raaka-ainetta voi olla saatavilla enemmän kuin toisina vuosina ja kasvuolosuhteiden, kuten säätilan, vaihtelu voi vaikuttaa raaka-aineen laatuun. Viljellyissä raaka-aineissa kausivaihtelua ei ehkä ole yhtä paljon mutta viljelytapa tosin vaikuttaa merkittävästi taas raaka-aineen ekologisuuteen ja eettisyyteen sekä laatuun. Biodynaaminen viljely tai luomulaatuinen hiiliviljely ovatkin kestävimpiä ja maaperän sekä koko maapallon ekosysteemin kannalta parhaita viljelytapoja. Toki luomuviljelty tai biodynaamin raaka-aine on taas kalliimpi kuin glyfosaatilla tai muilla myrkyillä kasvatettu raaka-aine. Suurin osa raaka-aineen hiilijalanjäljestä muodostuu viljelytavasta, joten sillä on siinäkin mielessä merkitystä. Myös ihomme ja terveytemme kannalta on suoraan sekä välillisesti parempi käyttää eettisesti ja mahdollisimman ekologisesti tuotettuja raaka-aineita. Olemmehan osa luontoa.
Kaikkien kosmetiikan tuottajien tulisi nähdä suurempi kokonaiskuva ja pyrkiä löytämään ihmisen terveyden ja sinisen planeettamme ekosysteemin kannalta parhaat mahdolliset tuotantotavat. Meille kuluttajille jääkin sitten se valinnan vaikeus. Minne haluan rahani ohjata ja millaista tuotantoa haluan tukea, valitsenko ihoni kannalta parhaita vaihtoehtoja vai haksahdanko houkuttelevaan mainokseen mallikaunottaren instatilillä. INCI-lista ei kerro aivan kaikkea mutta siitä voi päätellä jo paljon.
Jos olet kiinnostunut ihonhoidosta ja haluat oppia lisää ihostasi sekä luonnonkosmetiikasta, käy tutustumassa uuteen kirjaani Elävä iho. Haluan kirjan avulla avata hieman laajemmin, miten kosmetiikka vaikuttaa meihin ja miten valitsemme viisaammin. <3