Maksan hyvinvointi: näin ruokavalio vaikuttaa suolistosi terveyteen

13.2.2024 | Annika Havaste

Maksa on tärkeä elin – yhtä tärkeä kuin suolisto. Koska maksa ei pidä itsestään ääntä, se usein jää huomiotta, vaikka se tarvitsisi apua hoitaakseen kaikki sadat tehtävänsä. Maksan terveyttä vaalimalla voi löytyä reitti terveyteen ja hyvään oloon.

Mitkä ovat maksan tehtävät?

On aika suoda maksalle sen ansaitsema kiitos kovasta työstä. Mutta mitkä tämän äärimmäisen tärkeän suoliston toimintaparin tehtävät ovat?

Maksa on lakkaamatta toimiva pesukoneemme, jonka kautta kulkiessaan veri puhdistuu haitallisista aineista, elimistön aineenvaihdunnan ja suoliston tuottamista haitallisista aineista ja käytetyistä hormoneista, sekä ympäristöstämme tulevista myrkyllisistä aineista. Ainakin näin on teoriassa. Nykymaailmassa maksa ei aina jaksa, sillä se voi kohdata liikaa puhdistettavaa.

Maksa rakentaa ”pesuaineet”, joilla se puhdistaa verestä myrkylliset aineet, omistajansa syömistä raaka-aineista. Siksi ruokavalio on joka päivä avainasemassa maksan puhdistuskyvyn kannalta.

Maksa voi olla hätää kärsimässä

Jos ajattelit, että maksan hyvinvointi ei koske sinua, niin mieti uudelleen. Nykyään maksa kohtaa aineita, joita ei ennen edes ollut. Ympäristön saasteet, lukuisat raskasmetallit ja torjunta-aineet joille altistumme päivittäin, halusimme tai emme, sekä tuhannet erilaiset kemikaalit puhdistusaineista, kosmetiikasta, huonekaluista, maaleista ja niin edelleen ovat maksalle lisäkuorma, jota se yrittää käsitellä parhaansa mukaan. Käsittelemättä jääneet keholle vieraat aineet on pakko varastoida jonnekin, jos elimistö ei pysty poistamaan niitä. Tämä paikka on pääasiassa rasvasolut, mutta niitä löytyy myös muualta kehosta. Kertynyt myrkkykuorma on nykyihmisen monien vaivojen ja sairauksien eräs taustatekijä.

Nappaa lautasellesi värikkäitä kasviksia - ne tukevat maksan ja suoliston terveyttä!

Ruokavaliosta apua maksalle ja suolistolle

Onneksi on paljon tehtävissä ruokavalion avulla ja suoliston, maksan toimintaparin hellällä hoivalla. Suoliston kunnostaminen ja mikrobikannan tasapainotus ovat tärkeitä, jotta suolistossa ei muodostu liikaa haitallisia aineenvaihdunnan tuotteita, jotka päätyvät myös maksan puhdistettaviksi ja rasittavat sitä valtavasti.

Ruokavalion avulla voidaan auttaa sekä maksaa toimimaan tehokkaammin, että suolistoa paranemaan ja suolistomikrobistoa elpymään. Samalla monet vaivat helpottavat. Nivelkivut, päänsäryt, väsymys, vetämättömyys ja jatkuva sairastelu voivat johtua niin suolistomikrobiston epätasapainosta, kuin maksan ylikuormituksesta – tai sekä-että.

Ruokavalioon voi sisällyttää runsaasti ruoka-aineita, joiden avulla maksa jaksaa paremmin. Jos lähdemme maksan ja suolistomikrobien tieteellisesti todistetuista tarpeista, tulisi päivittäisen ruokavalion koostua pitkälti monipuolisista kasvikunnan ruoka-aineista. Niistä saadaan tarvittavat kasvikuidut, polyfenolit ja lehtivihreä. Maksaa tukeva ruokavalio voi olla helppo ja herkullinen.

Maksaa ja suolistoa hoitavia ruoka-aineita ovat monet tavalliset ruoka-aineet. Esimerkiksi rikkipitoisia yhdisteitä sisältävä persilja, sekä monet yrtit, villiyrtit ja mausteet. Ruokavalioon kannattaa lisätä reiluja annoksia marjoja, värikkäitä kasviksia, vihreitä vihanneksia, hapatettuja ruokia (jos ne sopivat), pähkinöitä, hyvälaatuisia rasvoja – mutta maltilla, sillä maksaa rasittaa myös liika rasva. Ruokavaliota voi täydentää tarpeen mukaan viher- ja marjajauheilla, sekä probiooteilla.

On tärkeää muokata ruokavalion kokonaisuus pysyvästi tasapainoiseksi ja huomioida millaisissa määrissä ja suhteissa ruoka-aineita päivittäin saadaan. Tärkeää on myös säännöllisyys ja muutosten pysyvyys. Usein haasteena on löytää tarpeeksi helppoja reseptejä ja oppia tapoja syödä enemmän ja monipuolisesti kasviksia ja kasvikunnan proteiininlähteitä.

Maksan muut tehtävät

Maksalla satoja tehtäviä. Se säätelee elimistön hiilihydraatti- rasva- ja proteeiiniaineenvaihduntaa. Maksan vastuulla on veren sokeripitoisuuden ja elimistön kolesterolitasapainon säätely. Se tuottaa proteiineja aminohapoista kehon käyttöön. Lisäksi maksa varastoi vitamiineja, kuten A-vitamiinia ja tuottaa sappea, jota tarvitaan rasvan pilkkomiseen ruuansulatusprosessissa.

Iso ongelma maksan kannalta on, jos se rasvoittuu. Näin on käynyt arviolta joka neljännelle keski-ikäiselle suomalaiselle. Maksa ei pysty suoriutumaan tehtävistään kunnolla, jos se on rasvoittunut. Tästä seuraa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja matala-asteinen tulehdus lisääntyy.

Rasvamaksa on suomalaisilla yleensä ylipainon seurausta (ei niinkään usein alkoholin liikakäytön aiheuttamaa) mutta onneksi se on korjautuva tila. Tässäkin tilanteessa tarvitaan ravinnon remontti ja suoliston hellää hoitoa. Muutamankin painokilon karistaminen vähentää maksaan kertynyttä rasvaa.

Apua ruokavalion uudistamiseen maksaa ja suolistoa hoitavaksi

Monesti intoa ruokavalion muuttamiseen kasvisvoittoiseksi on, mutta selkeää suunnitelmaa ja sopivia reseptejä on hankala löytää. 7 päivän Reset -ohjelma tulee tässä apuun. Vältyt aikaa vievältä reseptien etsimiseltä, kun jokainen päivän ateria on jo mietitty puolestasi, kauppalistaa myöten. Näin myös vältyt ostamasta ruoka-aineita, jotka jäävätkin kaappiin.

7 day reset reseptit

7 päivän Resetin hyötyjä maksallesi ja terveydellesi

 • Jokaisen päivän ateriat on mietitty puolestasi
 • Ateriat sisältävät erityisen paljon kasvikunnan tehoaineita, jotka auttavat maksaa sen tehtävissä, tervehdyttävät suolistoa ja ruokkivat luonnollisesti suoliston mikrobikantaa
 • Reseptien ateriat auttavat myös omaksumaan ruokavalion, joka vähentää kehon hiljaista tulehdusta ja tukee immuunisysteemin toimintaa
 • Kevyt, mutta täyttävä ruokavalio auttaa omaksumaan terveellisen ruokarytmin ja auttaa vähentämään makeanhimoa
 • Vaihtelevuus ja tasapainoisuus takaa loistavan kuitujen ja ravintoaineiden saannin
 • Gluteenittomuus, maidottomuus, vegaaniruokavalio ja fodmap-ruokavalio on huomioitu resepteissä
 • Saat valmiin kauppalistan ja ateriaehdotukset jokaiselle päivälle, joka helpottaa ja nopeuttaa ruoanlaittoa
 • Reseptit ovat helppotekoisia ja niissä käytetyt raaka-aineet on saatavissa tavallisesta kaupasta
 • Mukana on seitsemälle päivälle herkullinen aamiainen, nopeatekoinen lounas ja illallinen, sekä maistuvat välipalat
 • Ohjelman voi toteuttaa viikon kuluessa tai jakaa itse sen sopivaan ajanjaksoon
 • Monipuolinen, kasvisvoittoinen ruoka, jonka valmistaminen onnistuu arkenakin, luo hyvän pohjan koko terveydelle
 • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

7 päivän Resetin muut hyödyt

 • Erillinen kauppalista helpottaa arkeasi ja ohjelman toteutusta
 • Elämään iloa ja rauhaa tuovat lyhyet hengitys- ja meditaatioharjoitukset
 • Opas ruuansulatuksen aktivoimiseen – hyvin sulanut ravinto myös imeytyy hyvin ja päätyy hyödyksesi, sekä ehkäisee suoliston oireita
 • Ohjaus tietoiseen syömiseen