Säilytä ihollasi kesän hehku

20.9.2016 | PUR toimitus

säilytä-kesän-hehkuJokainen meistä on mitä todennäköisimmin altistunut joskus liialliselle auringolle. Se saattoi olla tänä kesänä tai ehkä silloin, kun olit lapsi. Usein vanhemmalla iällä todetaan ”olisinpa suojautunut auringolta silloin, kun olin nuorempi” tai vastaavanlaista. Joskus kuulee joidenkin jättävän suojautumisen aikuisiällä siksi, että heidän mielestään enää on liian myöhäistä muuttaa mitään, kun vahinko on jo tapahtunut. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä panostaa ihostasi huolehtimiseen. Tässä muutama vinkki, miten säilyttää kesän hehku iholla pidempään!

Muista suojautua auringolta

Vaikka auringosta on ihana nauttia silloin, kun se paistaa, kannattaa siltä muistaa suojautua oikeaoppisesti. Aurinkosuoja kannattaa valita huolella – vältä kemiallisia suojia niiden ihohuokosia tukkivien ominaisuuksien ja mahdollisten haitallisten ympäristö- ja terveysvaikutusten vuoksi. Fyysiset suojat ovat fiksumpi valinta, ja myös luonnonöljyistä (mm. kookos, porkkanansiemenöljy, vadelmansiemenöljy) moni toimii aurinkosuojana niiden antioksidanttisen ja mekaanisen suojan ansiosta. Vaikka sopivan verran aurinkoa on jo D-vitamiinin saannin kannalta OK juttu, liiallinen auringonotto ikäännyttää ihoa ennenaikaisesti aiheuttaen kollageenivaurioita. Muista siis kohtuus ja maltillisuus kaikkina vuodenaikoina sekä sinun ihollesi sopiva suoja.

Voit korjata auringon tekemiä vaurioita

Tummat läiskät ja epätasainen iho eivät varsinaisesti ole normaaleja ikääntymisen merkkejä – ne ovat näkyviä vaurioita. On kuitenkin hyviäkin uutisia: kun tiedät vaurion aiheuttajan, voit jatkossa välttää uusia vaurioita ja jopa auttaa parantamaan jo syntyneitä.

Kohtele ihoasi hellien ja vältä voimakkaita, synteettisiä aineosia kuten retinolia. Suosi sen sijaan luonnonmukaisia vaihtoehtoja kuten lykopeenia tai sikurijuurta, jotka poistavat kuollutta ihoa ja edistävät solujen uusiutumista. Mikäli haluat vaalentaa tummia läiskiä, kokeile hydrokinonin sijaan lakritsijuurta.

Käyttämällä seerumia juuri ennen nukkumaanmenoa ympäristötekijät pääsevät häiritsemään vähiten. Yöllä ihosi saa rauhassa uusiutua ja päästää hehkuvan ihon esiin aamulla.

Syö hehkua lisääviä ruokia

Betakaroteeneja sisältävät ruoat kuten porkkanat, kurpitsat ja bataatit voivat olla avuksi ihollesi sillä niiden runsas antioksidanttipitoisuus auttaa kehoa taistelemaan UV-vaurioita vastaan. Niiden vahva punaoranssi pigmentti puolestaan auttaa pitkittämään ihon päivetynyttä sävyä ja ylläpitämään tervettä hehkua.

Antioksidanttina betakaroteeni auttaa tehostamaan aurinkosuojan vaikutusta ja vähentää ihon palamisalttiutta. Tämä perustuu betakaroteenin kykyyn vähentää UV-säteiden aiheuttamia hapettumisvaurioita. Oransseilla kasviksilla ja muilla antioksidanttipommeilla kuten marjoilla höystetyt ruokareseptit siis käyttöön tehostaaksesi aurinkosuojaasi ja pitkittääksesi kesäistä hehkua kasvoilla!


Lähde MindBodyGreen