Näin selätät stressin – Kamillan tarina

20.8.2018 | Vieraskynä

Meissä kaikissa on elämänvirta – prana. Prana on sekä hindulaisessa että joogafilosofiassa elämänvoima, joka kiertää kehon energiakanavissa. Tukkeutuneen elämänvirran sanotaan aiheuttavan sairauksia ja erilaisia vaivoja.

stressi-vieraskynä

Stressi murentaa sekä akuuttina että pitkäkestoisena omaa temppeliämme – mieltämme ja kehoamme. Stressin terveyttä sekä hyvinvointia heikentävät oirekuvat ovat monelle meistä liiankin tuttuja: huono unenlaatu, hermostuneisuus, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, väsymys, alakuloisuus, ruoansulatusmuutokset, aineenvaihdunnan- sekä hermoston oireilut, sydämen tykytykset jne.

Stressi voi lyhytkestoisuudellaan toki myös voimaannuttaa ja motivoida hetkellisesti yrittämään enemmän; antamaan kaikkensa, mutta pitkäkestoisena se saa kehomme eittämättä muuttumaan alun hälytystilasta loppuajan katastrofiin.

Koin kevään aikana usean viikon kestävän stressin liittyen asuntomme remonttiin. Itsestäni riippumattomat sekä oman hallinta-alueeni ulkopuolella olevat asiat stressasivat mieltäni päivin ja öin. En kyennyt irtaantumaan, enkä varsinkaan päästämään irti.

Sen seurauksena oma, yleensä loistava, unenlaatuni muuttui huonoksi eikä antanut itselleni sitä energialatausta, mitä päivien askareihin työn ohella tarvitsin. Uupuminen ilmeni ärtyvyytenä ja iloinen minäni muuttui apaattisen harmaaksi. Se, että samalla ihoni, hiusteni ja kehoni moottorien toiminta menettivät elinvoimaisuuttaan, ei auttanut oman minäkuvani tai asenteeni kohottamiseen. Kärsin myös aamuöisin kovasta ylävatsakivusta, joka päivisin näyttäytyi refluksioireina. Mikään ruoka tai dieetti ei auttanut inhottavaan ja kivuliaaseen vaivaan.

Olin suossa.
Hyvin sumuisessa suossa.
Romahtamispisteessä.
Elämänvirtani oli tukkoinen.

relax

Elinkaaremme aikana koemme useita eri vivahteisia stressitiloja. Pienikestoisissa stressitiloissa on mielenkiintoista huomioida stressin vaikutus maksimoida suorituskykyämme. Se motivoi aivojamme sekä kehoamme antamaan vielä kaikkensa. Aiemmissa stressitiloissani olenkin osannut tarttunut ajoissa tilanteeseen pyrkimällä pyhittämään omaa aikaani; hiljentymällä joogan parissa tai kävelemällä luonnossa. Nyt merenrantoja käyskennellessäni ei stressaavat ajatukseni kuitenkaan häipyneet mielestäni ja stressiaika pääsi pidentymään ja tuhoamaan perustuksiani.

Maailmankaikkeudella on erikoinen ja yllättäväkin tapa tipauttaa eteemme asioita tai ihmisiä oikeaan aikaan. Itselleni tämä ilmentyi astuessani PUR Myymälään täydentämään omia päivittäistuotevarastojani. Mainitessani ostosten lomassa sanan ”stressi”, sain käteeni purkin Asgwagandhaa, jonka tarina intialaisessa kansanlääkinnässä on aikajanaltaan sekä vaikutuksiltaan hyvin vakuuttava.

Luonto on täynnä positiivisesti terveysvaikutteisia antimia, joita on käytetty kautta aikojen lisäämään ihmisten suorituskykyä tai yksinkertaisesti helpottamaan oireita ja myös parantamaan sairauksista. Ashwagandha-kasvin juuri on yksi näistä vanhoista luonnon antimista, jota on hyödynnetty kautta aikojen. Se on adaptogeeni, jonka uskotaan lisäävän fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä vahvistavan elimistöä. Ashwagandha tukee myös elimistön palautumista stressistä.

Ayurvedan eli intialaisen kansanlääkinnän mukaan sen on katsottu olevan avuksi monissa psyykkisissä tai hermostoperäisissä vaivoissa, kuten masennuksessa, ahdistuneisuudessa ja pelkotiloissa. Se tasapainottaa yleisesti myös hermojärjestelmän toimintaa. Ja helpottaa stressistä palautumisesta. Myös länsimaissa on herätty huomaamaan sen adaptogeeniset ominaisuudet.

Kamilla Rautio luottaa ashwagandhaan stressin lievittämisessä.

Ashwagandhan löydät verkkokaupastamme. Pääset sinne klikkaamalla kuvaa!

Ostoskassissani oli muiden kehoni toimintaa tukevien vitamiini- ja hivenaineiden lisäksi kaupasta ulos astuessani nyt siis uusi tuttavuuteni –  purkillinen mahdollisuutta. Tämä nyt ”pelastajaksi” nimeämäni Wild Nutritionin Ashwagandha Plus on kolmen viikon käytöllä saanut temppelini perustukset vahvistumaan sekä mahdollistanut vaikutuksellaan sekä mieleni että kehoni löytämään jälleen stressin nujertaman, valoisan sekä terveen itseni. Ihme ja kumma, mutta samalla hiuksieni ja ihonikin elinvoima on palautunut. Uni on taas syvää ja tunnen aamuisin levänneeni ja huomaan lenkkien sekä joogan tuottavan irvistyksen sijaan iloa sekä sitä hyvää oloa mitä niiden kuuluukin tuottaa. Rytmihäiriöt ja kivuliaat refluksioireet ovat myös kadonneet kuin taikasauvan heilautuksella.

Huomaan elämän virtaavan luonnollisesti temppelissäni.

Luonnon tuoksut saavat mielihyväkeskukseni aktivoitumaan. Rakastan tuoksuja, joiden huomaan vaikuttavan miellyttävillä aromeillaan olotilaani. Se, onko tuoksu koivun vihdan tai pöydälläni kaunistuttavan ruusukimpun, ei ole niinkään väliä. Tuoksujen terapeuttinen vaikutus on aina ollut toimiva keino vaikuttamaan olooni positiivisesti selättämällä negatiiviset tunteeni. Tämän vuoksi Scenteredin Stress Less Therapy Balmin iholle sipaistava tuoksu löysi myös tiensä omiin hetkiini. Sen sisältämä kamomillan, mandariinin ja nerolin terapeuttinen aromi on joogamatolle astuessani tyynnyttänyt sekä virkistänyt mieltäni ja levittäytynyt asuntoomme tuoden raikkaan sekä puhtaan kesäisen, eksoottisen tuulahduksen. Kamomillan sanotaan rauhoittavan ja tyynnyttävän mieltä sekä lievittävän kipua. Mandariini taasen mieltä ylentävä ja neroli rentouttaa ja virkistää. Muita vaikuttavia tuoksuja tuoksupuikossa ovat mm. ruusu, jasmiini, mimosa sekä makea appelsiini. Olen ottanut tavakseni sivellä ranteeni sisäpuolelle tai kaulalle tuoksua ennen kotijoogasessiotani.

Hyvä vai paha stressi? Ehkäpä niitä molempia, sillä ilman tätä kokemusta en olisi löytänyt näitä uusia tuttavuuksia elämääni. Jos siis jotain pahaa niin aina jotain hyvääkin – näinhän elämä kulkee. Oma uskoni luonnon antimiin on apukeinoni temppelini eheyteen liikunnan ja toimivien ihmissuhteiden lisäksi, sillä tiedostan, että kaikki luonnossa tapahtuva tapahtuu myös ihmisessä ja siksi elimistön osien (yinin sekä yangin) tasapainon hoidoksi käytettävät keinot tukevat eheytymistämme.

Ashwagandha vakuutti minut toimivuudellaan ja tästä lähtien se kulkee mukanani, missä ikinä sitten joogamattoni avaankaan.

Elämä on kaunis paikka olla vaikka välillä hukkaammekin sen!

Stressistä ja kortisolista voit lukea lisää blogistamme: Stressihormoni kortisoli

 

Artikkelin on kirjoittanut Kamilla Rautio