Kolme doshaa – ilmava ja eteerinen vata – Justine Cederberg

25.2.2018 | Vieraskynä

Ayurvedassa tunnetaan kolme doshaa eli Vata, Pitta sekä Kapha. Nämä ovat synnynnäisiä peruselementtejä. Ne kaikki vaikuttavat jokaisessa ihmisessä, mutta useimmiten yksi tai kaksi niistä hallitsee. Tässä artikkelissa paneudutaan vataan, ilman ja tilan elementtiin.

Vataa kutsutaan usein ”doshien johtajaksi”, koska se on vastuussa kaikista kehon liikkeistä. Ilman vataa pitta ja kapha lamaantuisivat. Sydämen syke, silmien räpyttely, käveleminen, ulostaminen ja verenkierto ovat kaikki vatan aikaansaannosta.

Ihmiset, joissa vata on hallitseva elementti, ovat ilmavia ja eteerisiä. Hienorakenteisuutensa vuoksi he joutuvat herkästi epätasapainoon, mutta toisaalta he myös palaavat tasapainoon helposti, aivan kuin äkisti kääntyvä tuuli.

Maya Tiwarin sanoin: ”Vata-tyypin ihmisissä on sisäistä viattomuutta. Herkkyys, hienovireisyys ja tiedostavuus ilmentävät vatan parhaita ominaisuuksia kaikissa tyypeissä.”

VATA HALLITSEVANA ELEMENTTINÄ

Vata-tyypin ihmiset ovat yleensä fyysisesti hauraita. Heidän rintansa on litteä ja he ovat suonikkaita ja jänteviä. He ovat useimmiten joko pitkiä tai lyhyitä. Vatat ovat hoikkia, ja heidän nivelensä ja luustonsa erottuvat selkeästi lihasten pienuuden takia. Vata-ihmisten iho on tavallisesti kylmä, karkea ja kuiva. Heillä on usein luomia, jotka saattavat olla tummia. Myös kiharat ja ohuet hiukset, pienet, eloisat ja kuivat silmät sekä kapeat silmäripset ovat vatalle tyypillisiä. Kynnet ovat tavallisesti karkeat ja hauraat. Vata-ihmisten iho myös valitettavasti myös vanhenee usein ennenaikaisesti. Täältä löydät ayurvedaan ja kolmen doshan tasapainoon pohjautuvat Dafna’s ihonhoitotuotteet, jotka ovat erityisesti ikääntyvälle iholle tarkoitettuja.

Vata-tyypin ihmisten ruokahalu ja ruoansulatus vaihtelevat. He kaipaavat makeaa, hapanta ja suolaista ruokaa ja pitävät kuumista juomista. Heidän virtsanerityksensä on niukkaa ja uloste tavallisesti kuivaa, kovaa ja vähäistä. Vatat myös hikoilevat ja nukkuvat muita tyyppejä vähemmän.

VATA-TYYPIN PERSOONALLISUUS

Ihmiset, joissa vata on hallitseva elementti, ovat luovia, aktiivisia, tarkkaavaisia ja levottomia. He puhuvat ja liikkuvat nopeasti mutta myös rasittuvat helposti. Heidän muistinsa on lyhyt, mutta he ovat nopeaälyisiä. He siis sekä ymmärtävät että unohtavat asiat yhtä helposti.

Vata-ihmisillä on heikko tahdonvoima, ja heillä on taipumusta mielen epätasapainoon. He ovat usein malttamattomia ja heiltä voi puuttua itsevarmuutta ja rohkeutta. Heidän päättelykykynsä on usein heikko, ja he ovat hermostuneita, pelokkaita ja alttiita ahdistukselle.

ALTTIUS SAIRAUKSILLE

Vata-tyypin ihmiset kärsivät usein unettomuudesta, ummetuksesta, ilmavaivoista, alaselän kivuista, nivelreumasta, iskias-vaivoista, halvauksista ja hermosäryistä.  liittyvien sairauksien alkuperä on paksusuolessa. Jos vatan epätasapaino jatkuu pitkään, se ilmenee alitajuisesta pelosta johtuvana kielteisyytenä, joka vaikuttaa sekä kehoon että mieleen.

Syksy ja alkutalvi ovat kuivia, kylmiä, tuulisia ja karkeita vuodenaikoja ja siksi ne voimistavat vataa. Ihmisten, joissa tämä Dosha on hallitseva elementti, tulee syödä lämmintä ruokaa, pukeutua lämpimästi, välttää kylmiä juomia ja ruokia sekä tuulista säätä. Muussa tapauksessa he altistuvat vatalle tyypillisille sairauksille.

Vata voimistuu ihmisen vanhetessa. Vanhukset nukkuvat vähän ja katkonaisesti, kärsivät ummetuksesta ja nivelvaivoista, sekä muistiongelmista, jotka ovat kaikki vatalle tyypillisiä sairauksia. Vanhusten tulisikin välttää esimerkiksi raskasta liikuntaa ja matkustamista, jotka voimistavat vataa.

Syksy voimistaa vataa.

VATAN TASAPAINOTTAMINEN

Vata-tyypin ihmiset hyötyvät maadoittavasta liikunnasta, kuten joogasta, kävelemisestä, pyöräilystä ja tanssista. Nämä lajit kehittävät voimaa, tasapainoa ja ketteryyttä, jotka tasapainottavat vataa. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei harjoittelu ole liian rasittavaa. Talvella on parempi harjoitella sisällä, koska tämän Dosha-tyypin ihmiset sietävät huonosti kylmää vähäisen rasva- ja lihasmassansa vuoksi.

VATA-TYYPIN RUOKAVALION TULISI KOOSTUA SEURAAVASTI:

  •  50 prosenttia täysjyväviljoja
  • 20 prosenttia proteiinia, esim. maitotuotteita, tofua tai linssejä
  • 30 prosenttia tuoreita hedelmiä ja kasviksia

SUOSITELTAVA SYKSYINEN PÄIVÄRYTMI VATALLE:

  • Jos mahdollista, herää viideltä. Varhaisessa aamussa on erityistä rauhaa.
  • Erityisesti syksyyn sopivia jooga-asanoita ovat: eteen- ja taaksetaivutukset, vajrasana, kierrot, kameli, kobra, kissa, hartiaseisonta, päälläseisonta, aurinkotervehdykset, savasana.
  • Tee lempeää vuorosierainhengitystä ja meditoi sen jälkeen 15 minuuttia.
  • Hiero ihoasi lämpimällä seesamiöljyllä ennen peseytymistä. Raskautensa ja lämmittävyytensä vuoksi se tasapainottaa vataa. Pese öljy pois lämpimässä suihkussa.
  • Tasapainottavat värit ovat punainen, keltainen, oranssi ja valkoinen. Suosi näitä vaatteissasi.
  • Syö aamiaiseksi vain lämpimiä ruokia jotka sisältävät kokojyviä. Vältä myös kylmiä juomia.
  • Juo pitkin päivää yrttiteetä, jossa on kuminaa, korianteria, fenkolia tai inkivääriä. Vältä kofeiinia etenkin iltapäivällä ja illalla.
  • Paastoaminen ei ole suositeltavaa etenkään syksyllä, koska se ärsyttää vataa.
  • Pukeudu lämpimästi ulkona ollessasi. Suojaa etenkin pääsi hyvin.
  • Vältä raskasta liikuntaa.
  • Lyhyet päiväunet ovat hyväksi vata-tyypin ihmisille.
  • Käy nukkumaan kello kymmeneen mennessä illalla.
  • Käytä vataa tasapainoittavaa ravintolisää, Vata Balancea.
  • Mausta ruokasi Vata Churnalla.
Helposti palelevaa vataa tasapainottavat lämminsävyiset värit.

Oman prakritinsa eli psykofyysisen koostumuksensa ymmärtäminen on tärkeä osa itsetuntemusta. Se auttaa voimistamaan ja tasapainottamaan kehoa. Sen sivuuttaminen puolestaan johtaa sairauksiin. Ayurvedan ikiaikaisten periaatteiden noudattaminen helpottaa mukautumista luonnon rytmeihin. Jos esimerkiksi vata-tyypin ihminen syö kylmää ruokaa ja juo kylmiä juomia ennen ulkoilua tuulisena syyspäivänä, hän toimii omaa luontoaan vastaan.

VATA DOSHA

Elementit: ilma (vayu) + tila (akash)

Ominaisuudet: kuiva, kevyt, kylmä, liikkuva, karkea

Vuodenaika: syksystä keskitalveen

Luonto: tuuli

Sijainti kehossa: paksusuoli

 

Tutustu PUR-Kaupan Ayurveda-tuotteisiin painamalla tätä linkkiä. Sieltä löydät myös Vatalle parhaiten sopivimmat ravinteet.


Artikkeli on julkaistu alunperin Ananda-lehdessä.