Apua kevätväsymykseen

23.3.2022 | Annamari Seilola

Moni meistä kärsii kaamosajan väsymyksestä etenkin täällä maapallon pohjoisemmalla puolella. Pimeä vaikuttaa mielialaan ja väsymys painaa päälle. Moni odottaa kevättä ja kesää talven pitkän pimeyden jälkeen. Kaikille kevät ei kuitenkaan tuo mukanaan virkeyttä vaan päinvastoin; luultua useampi kärsii kevätväsymyksestä.

Mitä on kevätväsymys?

Maalis- ja huhtikuu ovat kevätväsymyksen aikaa. Kelloja siirrettään tunnilla eteenpäin maaliskuun lopulla ja tämä vaikuttaa toisilla nukahtamiseen ja uneen hyvinkin voimakkaasti. Uni saattaa olla katkonaista tai tavallista kevyempää. Uuteen rytmiin tottuminen saatta viedä viikon tai parikin.

Valoisat illat voivat houkutella virkkumaan iltaisin jolloin nukkumaanmeno lykkääntyy. Valo kuitenkin vaikuttaa aivoihin virkistävästi. Myös tämä saattaa tehdä nukahtamisesta vaikeaa. Hyvän unirytmin säilyttämiseksi voi olla hyvä ajatus tulla sisälle ja sulkea verhot hyvissä ajoin ja antaa aivoille tilaisuus rauhoittua iltaan. Jos koet, että lisääntynyt valon määrä ei aiheuta ongelmia unen kanssa, eivät nämä toimenpiteet ole välttämättömiä.

mikä on kevätväsymys

Miten voimme tukea kehoa kevätväsymyksen keskellä?

  1. Huolehdi verensokerin tasapainosta

Verensokerin ailahdellessa voimakkaasti vireystilamme sahaa ylös alas. Verensokerin painuessa alas ihminen tuntee väsymystä. Tämä ei ole ihanteellista, jos energiatasot ovat jo muutenkin koetuksella.

Vältä prosessoitua ravintoa kuten eineksiä ja liikaa sokeria. Sen sijaan rakenna ruokailutottumukset hyvälaatuisen kotiruoan ympärille. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia, hyviä rasvahappoa sekä kasviksia kuten vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Aloita aamu kananmunilla tai vaikkapa maustamattomalla jugurtilla ja marjoilla. Jos et käytä maitotuotteita, kookosjogurtti on hyvä vaihtoehto. Joukkoon voit lisätä myös chian siemeniä, pellavarouhetta tai saksanpähkinöitä tuomaan aterialle hyviä rasvahappoja. Proteiinipitoinen aamupala pitää verensokerin kurissa päivän ensimmäisen puoliskon ajan.

Lounaalla ei myöskään kannatta nauttia suuria määriä hiilihydraattipitoista ravintoa. Pasta-annoksesta tai pizzasta seuraa suunnaton väsymys, jota usein paikkaillaan suklaapatukan voimin. Sen sijaan runsas salaatti, jossa on mukana hyvälaatuista proteiinia ja siemeniä pitää nälän loitolla ja verensokerit kurissa. Erilaiset lämpimät kasvikset ja kala ovat myös oikein hyvä vaihtoehto. Tähän kylkeen sopii mainiosti vaikkapa pala kauraleipää.

Hiilihydraatit kannattaa ajoittaa päivän sijaan ilta-aikaan. Hiilihydraatit illalla nautittuna edistävät unta. Tattaripuuro mantelimaidolla, marjoilla ja raaka-hunajalla edistävät hyvää unta.

piristystä kevääseen
  1. Ota B12-vitamiinia ravintolisänä

B12-vitamiini on tärkeä vitamiini energiantuotannon kannalta. B12-vitamiinia saamme eläinkunnan tuotteista kuten kalasta, kananmunista, punaisesta lihasta ja maitotuotteista. Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, suosittelen ehdottomasti ottamaan B12-vitamiinia ravintolisän muodossa. Suosittelen B12-vitamiinia myös jos koet itsesi väsyneeksi lisääntyneen valon keskellä.

Oluthiivajauhe on hyvä B12-vitamiinin lähde. Voit lisätä sitä munakkaisiin, keittoihin ja patoihin. Voit ripotella sitä myös salaatin päälle.

  1. Magnesium tukee hyvää unta

Jos sinusta tuntuu, että nukahtaminen on vaikeaa valoisista illoista johtuen, kokeile magnesiumia ravintolisänä. Magnesium kannattaa ottaa ilta-aikaan, mutta jos ongelma on oikein paha, voit ottaa suuremman päiväannoksen ja jakaa sen kahteen osaan aamulle ja illalle. Voit kokeilla nauttia hyvälaatuista magnesiumia 500-1000mg vuorokaudessa.

Magnesiumia saamme myös ravinnosta. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat tummanvihreät lehtivihreät kuten pinaatti ja lehtikaali, siemenet ja pähkinät sekä kaakao. Lisää näitä ruokavalioosi runsain määrin.

  1. Pidä huolta nesteytyksestä!

Vesi on tärkeää energiatasojen ylläpitämisen kannalta. Pienikin nestehukka vaikuttaa aivotoimintaamme ja mielialaamme sekä siihen kuinka jaksamme.

Puhdas vesi on tärkein nesteytyksen lähde. Sen lisäksi voit nauttia yrttiteetä ja sokeroimattomia kylmäpuristettuja mehuja kuten mustaherukka- tai tyrnimehua. Voit maustaa veden vesimelonin paloilla, sitruunalla tai vaikkapa kurkulla. Vältä kuitenkin sokeripitoisia mehuja, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti verensokeritasapainoon. 6-8 lasia vettä päivässä on hyvä yleinen nyrkkisääntö.

  1. Nauti päivänvalosta mahdollisimman aikaisin!

Ilta-aikaan liiallinen valo vaikuttaa epäsuotuisasti unihormoni melatoniinin tuotantoon. Aamuaikaan nautittuna auringonvalo puolestaan edesauttaa nukahtamista illalla sekä tukee hyvää unta. Hyvä uni juurtaa aamun ja päivän rutiineista!

Jos vain mahdollista, lähde kävelylle tai puistoon lasten kanssa heti aamupalan jälkeen. Lounasta ennen tai sen jälkeen reipas lenkki päivänvalossa tuo mukanaan myös hyötyjä. Yritä siis ulkoilla niin paljon kuin mahdollista päivän ensimmäisellä puoliskolla.

Myös allergiat saattavat aiheuttaa väsymystä

Lue lisää:

Siitepölyallergian kokonaisvaltainen tukihoito

Apua allergia- ja siitepölykauteen ayurvedisin keinoin