Terveyttä sienistä: energiaa cordycepsista
1.6.2017 | PUR toimitus
Sienet ovat kiehtovia luonnonkappaleita. Tiesitkö, että niillä on enemmän yhteistä DNA:ta ihmisten ja eläinten kuin kasvikunnan eliöiden kanssa? Tähän yhteiseen kehityshistoriaamme perustuvat myös sienten useat ihmiselle hyödylliset terveysvaikutukset. Monet adaptogeenisinä sieninä tunnetut sienet ovatkin yksiä tehokkaimmista luonnonlääkkeistä.
Tässä juttusarjassa kerromme kuudesta adaptogeenisestä sienistä ja niiden moninaisista käyttöalueista. Ensimmäisenä vuorossa cordyceps eli kiinanloisikka.
Sienten ainutlaatuiset voimat
Siitä asti kun historiasta löytyy varhaisimpia viitteitä, sieniä on käytetty lääkinnällisesti hyväksi eri puolilla maailmaa. Eritoten Aasiassa niillä on ollut merkittävä rooli kansanlääkinnässä ja ne ovat nauttineet suurta arvostusta. Esimerkiksi muinaisessa Japanissa reishin arvo mitattiin hopeassa, kun taas Kiinassa ainoastaan keisarilla oli lupa käyttää arvokasta cordycepsia.
Länsimaissa kiinnostus sieniä kohtaan on kasvanut erityisesti viime vuosikymmeninä ja lääkeyhtiöt pitävätkin sieniä merkittävänä tutkimuskohteena uusien lääkkeiden kehittämisessä. Arvioilta jopa 40% tällä hetkellä käytössä olevista lääkkeistä ovat suoraan sienistä eristettyjä tai sieniperäisistä yhdisteistä johdettuja, joista kuuluisin esimerkki lienee penisiliini.
Tänä päivänä eri puolilla maailmaa ruokana hyödynnetyistä reilusta 700 sienilajista yli puolella tiedetään olevan lääkinnällisiä vaikutuksia. Yhteensä erilaisia lääkinnällisiä vaikutuksia sienillä tiedetään olevan yli sata.
Monet sienet tunnetaan adaptogeenisistä vaikutuksistaan, eli ne auttavat kehoa sopeutumaan stressiin ja ympäristön vaihtuviin olosuhteisiin, jonka vuoksi monet urheilijat hyödyntävät sieniä suorituskyvyn tehostamisessa.
Mahdollisesti merkittävin adaptogeenisten sienten ominaisuus on, että ne auttavat ravitsemaan kokonaisvaltaisesti. Tämä johtuu niiden voimakkaista terveysvaikutteisista yhdisteistä, eritoten betaglukaaneista ja muista polysakkarideista, jotka ohjaavat ja auttavat kehoamme vahvistumaan.
Martin Powell, johtava brittiläinen sieniasiantuntija, kertoo kirjassa Medicinal Mushrooms: the Essential Guide (2013):
”Sienten polysakkaridien kyky auttaa kehoa säätelemään immuunivastetta – kohottaa sitä sen ollessa liian matala ja laskea sitä sen toimiessa yliaktiivisesti – johtuu siitä, että ne ovat luonnollisia yhdisteitä jotka kehomme on oppinut tunnistamaan miljoonien vuosien saatossa. Tämä tekee niistä sopivan tuen useiden vaivojen hoidossa.”
Cordyceps auttaa antamaan energiaa
Cordyceps eli kiinanloisikka on 4-11cm pitkä sormen muotoinen sieni, joka kasvaa Aasiassa kylmillä ja lumisilla vuorilla kolmen tuhannen metrin korkeudessa. Sitä on perinteisesti esiintynyt samoilla kasvupaikoilla hyönteistoukkien kanssa, auttaen toukkia menestymään vuoriston happiköyhissä olosuhteissa. Kuten toukkaisäntiään, kiinanloisikka auttaa ihmisen nauttimana jaksamaan paremmin. Cordycepsiä onkin hyödynnetty perinteisesti Kiinassa nimenomaan antamaan energiaa ja elinvoimaa.
Koska kiinanloisikka saattaa auttaa vähentämään väsymystä, lisäämään fyysistä kestävyyttä ja parantamaan suorituskykyä, se sopii erinomaisesti esimerkiksi urheilijoille, stressistä kärsiville sekä vanhuksille.
Britannialaiseen uutuussarjan Mushroom4Lifen Cordyceps kasvatetaan matalissa lämpötiloissa vähähappisissa olosuhteissa, juuri niin kuin luonnossa. Kasvualustana toimii luomuhirssi, jotta sieneen syntyy mahdollisimman paljon proteiinia ja betaglukaania.
Cordycepsin lisäksi Mushroom4Life:een kuuluu viisi muuta yksittäisvalmistetta adaptogeenisistä sienistä sekä kolmea sientä sisältävä yhdistelmätuote.
Sarja on johtavan sieniasiantuntija Martin Powellin kehittämä. Hän on tarkoin valinnut jokaisen sienen kasvuympöristön ja valmistusmenetelmän siten, että nämä takaavat mahdollisimman laajan kirjon aktiivisia yhdisteitä, tehokkaassa, hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikki valmisteet ovat Soil Associationin luomusertifioimia ja puolueettomasti tutkittuja laadun ja puhtauden varmistamiseksi.
Lähteet: Martin Powell (2013) Medicinal Mushrooms: The Essential Guide; Martin Powell (2014) Medicinal Mushrooms: A Clinical Guide; Jaakko Halmetoja (2014) Pakurikääpä: Opas lääkinnällisten sienten maailmaan.
Lue myös Terveyttä sienistä – juttusarjan muut kirjoitukset: