7 totuutta positiivisen ajattelun voimasta
15.7.2016 | PUR toimitus
Tunne enemmän, hymyile enemmän
Miltä tuntuisi jos joku sanoisi sinulle, että sinusta voisi tulla onnellisempi, jos hyväksyisit surullisen olotilasi? Se ei tarkoita sitä, että alakulon iskiessä pitää hautautua tyynyn alle nenäliinat kainalossa. Tie aitoon onnellisuuteen vie tutkitusti positiivisemman (tai edes vähemmän kriittisen) ajattelun kautta. Se tarkoittaa, että hyväksymme kaikki tunteet – niin hyvät kuin huonotkin – sellaisenaan, ja annamme niiden tulla ja mennä. Positiivinen ajattelu ei siis tarkoita, että pitäisi säteillä koko ajan aurinkoisena, vaan että luotamme vaikeinakin hetkinä kantavaan voimaan, joka sisältämme löytyy.
Positiivisuus ei tarkoita jatkuvaa hymyä ja iloisuutta vaan hyväksymistä ja vastoinkäymisistä oppimista.
Älä yritä niin kovasti olla onnellinen
Moni yrittää löytää onnellisuutta lukuisista tekemistään asioista, mutta ovat itse asiassa onnettomampia kuin koskaan ennen. Onnellisuuden ja menestyksen etsiminen ei ole avain niiden saavuttamiseen. Tutkimuksen mukaan onni on itse asiassa paljon helpompi saavuttaa, kun siihen ei keskity niin kovasti. Mikäli haluaa oikeasti olla onnellinen, onnellisuus ei saisi olla päämäärä. On siis hyvä lopettaa onnen tietoinen jahtaaminen ja ryhtyä sen sijaan sinnikkääksi, lannistua ei kannata!
Aina ei tarvitse olla positiivinen
Sosiaalinen media saattaa ylläpitää harhaa, että koko ajan pitäisi olla niin kovin positiivinen. Jatkuva positiivisuus on yksinkertaisesti paitsi mahdotonta, myös epäterveellistä. Negatiivisuus tuo tärkeää vastapainoa ja saa hyvät hetket tuntumaan entistäkin paremmilta. Menestyneet ja elämäänsä tyytyväiset ihmiset tietävät matkan merkittävän osan olevan sen, että hyväksyy koko tunteiden kirjon. Myös ikävät tunteet vastoinkäymisten ja haasteiden kohdatessa pakenematta niitä. Ne pitää kokea, niistä pitää oppia ja taistella. Ikävät tuntemukset kasvattavat ja vahvistavat. Negatiivisten asioiden kannattaa antaa voimaannuttaa, jotta voi iskeä takaisin ja kääntää ennakoiden heikkoudet vahvuuksiksi.
Positiivisen ajattelun hyödyt on tieteellisesti todistettu
Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että optimistisesti ja ylipäätään positiivisesti ajattelevat ihmiset ovat paitsi menestyneitä, eläväisiä ja pirteitä, myös psyykkisesti terveempiä. Nämä ominaisuudet auttavat myös kasvattamaan sinnikkyyttä. Kaikki, mitä elämässä tuleekaan vastaan, on helpompi ottaa vastaan, kun nykyhetkestä ja tulevaisuudesta ajattelee positiivisesti. Syy siihen on yksinkertainen: odotuksemme ohjaavat käyttäytymistämme. Jos odotamme positiivisia asioita, teemme todennäköisemmin myös sellaisia valintoja, jotka tukevat tätä lopputulosta. Toisaalta, huono mielikään ei tule yllätyksenä, kun sitä vastaan ei taistele – ei tarvitse, jos sen vain toivottaa tervetulleeksi. On siis totta, että optimismista ja pessimismistä voi tulla ainakin jossain määrin itseään toteuttava ennustus. Ne ovat ikään kuin vihjeitä tulevaisuudesta. Asennetta muuttamalla näkee maailman hiljalleen toisenlaisen linssin läpi: se muuttaa käyttäytymistäsi ja lopulta huomaat muutoksen myös elämässäsi.
Meditointi on aktiivisempaa kuin ehkä kuvittelit
Usein ajatellaan virheellisesti, että meditatiivisessa tilassa ei tehdä mitään. Mitä sekaisempaa pään sisällä on, sitä kiireisempiä olemme ja tuntuu, että saamme enemmän aikaan. Todellisuudessa tällainen käyttäytyminen saa vain enemmän ahdistuneeksi, jolloin saa entistä huonommin asioita tehtyä tehokkaasti. Kun kiireisyytensä huomaa ja hyväksyy, voi pyhittää silloin edes sen pienen hetken rauhoittumiseen. Olemalla läsnä saa enemmän tilaa toiminnalle, joustavuudelle, aivotoiminnalle ja mikä tärkeintä, se kasvattaa myös sinnikkyyttä.
Haasteet ovat ratkaisevia menestyksemme kannalta
Mitä jos miettisit haasteita sateena, joka luo sateenkaaren? Eniten koettelevat hetket ovat arvokkaita opettajia. Sen sijaan, että antaisi negatiivisuuden lytätä alas, voi nähdä sen kaiken arvon ja merkityksen. Mitä tämä vastoinkäyminen paljastaa minulle? Mitä opin itsestäni ja muista tämän kokemuksen kautta? Kun onnistuu muuttamaan näkökulmaa ja löytämään tarkoituksen, voi tehokkaasti jatkaa eteenpäin ja kasvaa. Haasteet tarjoavat mahdollisuuden kasvattaa sinnikkyyttä ja sietokykyä. Ilman niitä emme olisi kehittäneet sellaista syvyyttä ja sisua, joita menestykseen tarvitaan. Meillä ei olisi vertailukohtaa, mikä tekisi hyvistä hetkistä niin paljon parempia ja auttaisi ylläpitämään kiitollisuutta.
Ajatuksemme luovat kirjaimellisesti todellisuutemme
Kun uskomme johonkin, oli se totta tai ei, siitä tulee meidän totuutemme, myös kemiallisesti. Kaikki ajatukset vapauttavat kemikaaleja aivoissa. Negatiiviset ajatukset vievät aivoilta voimia, hidastavat niitä ja heikentävät niiden optimaalista toimintaa ja voivat aiheuttaa jopa masennuksen oireita. Sen sijaan positiiviset, toiveikkaat ja optimistiset ajatukset vähentävät stressihormoni kortisolia ja tuottavat serotiinia (onnellisuushormoni), joka auttaa nostamaan aivotoiminnan huippuunsa ja valmistaa edelleen uusiin positiivisiin saavutuksiin. Olemme mitä ajattelemme – emme vain vertauskuvallisesti, vaan myös biologisesti.
Sinnikkyys on kantava voima
Se, että on sinnikäs ja lannistumaton, ei tarkoita sitä, ettei kohtaisi elämässäsi ongelmia tai että haasteista selviäminen olisi lasten leikkiä. Ero piilee siinä, että sinnikkäät ihmiset eivät anna vastoinkäymisten määritellä heitä. He antavat huonojen ja haastavien aikojen opettaa tärkeitä asioita. Sinnikkyys tarkoittaa sitä, että on riittävän vahva pysymään lujana ja jatkamaan vastoinkäymisten aikana tai stressaavissa olosuhteissa. Se tarkoittaa paitsi havainnointikyvyn, myös omien reaktiotapojen muuttamista. Todella sinnikkäät ihmiset eivät vain ponnista takaisin raskaiden aikojen keskeltä, vaan sen seurauksena he myös kasvavat ja muuttuvat vahvemmiksi. On tärkeää kyetä löytämään ikävienkin tapahtumien taustalta tarkoitus, josta seuraa jotain hyvää. Miksi juuri tämä tapahtui? Tämän tyyppinen kasvu on se käännekohta, joka tarjoaa avaimet elämän mittaiseen menestykseen.
Lähde: The Chalkboard magazine