Tiina Petäjä: Kylmetyitkö? Lämmitä sauna!
12.2.2017 | PUR toimitus
Kiinalaisen lääketieteen eli TCM:n (Traditional Chinese Medicine) mukaan vilustuminen tai kylmettyminen todellakin aiheutuu Kylmästä. TCM-terapiassa pyritään vahvistamaan kehoa ja parantamaan sen reaktiokykyä. Sauna lämmittää kehoa sekä vahvistaa Wei Qi-puolustus-energian toimintoa eli ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista. Kylmettymisen aiheuttaja lämmitetään ja hikoillaan siten ulos.
Koululääketieteen mukaan vilustuessa virukset tunkeutuvat limakalvojen kautta elimistöön ja lisääntyvät. Tämä tapahtuu melkein aina ihon ja limakalvojen kautta, joten useimmat oireet ilmenevät myöskin näissä elimissä. Pintalihakset jännittyvät (niska-, pää- ja jäsensäryt) limakalvot sekä ärtyvät (kurkkukipu) että alkavat erittämään (nuha) ja imusolmukkeet suurenevat (kurkkukipu). Sairaus voi myös edetä keuhkoputkiin (yskä). Nykyään tunnetaan monia viruksia, jotka aiheuttavat vilustumista. Täsmäterapiaa ei kuitenkaan edelleenkään ole viruksien suuren määrän, eliniän lyhyyden ja niiden jatkuvan muuntautumiskyvyn vuoksi.
Vastustuskykymme pitäisi kyetä vastustamaan viruksia. Mikä menee vilustuessa vikaan? Mikä heikentää vastustuskykyä? Tutkimusten mukaan näitä ovat fyysinen tai henkinen stressi, liikunnan tai unen puute, aliravitsemus, epäterveellinen, yksipuolinen ravinto, tupakka, alkoholi, ympäristömyrkyt, krooniset sairaudet, vanheneminen, HIV, immuunikykyä alentavat lääkkeet, kemoterapia sekä ylenpalttinen kylmyys.
Kiinalaisen lääketieteen mukaan ”vilustuminen, kylmettyminen” aiheutuu todellakin Kylmästä. Kiinnostavaa kyllä, useissa koululääketieteellisissä tutkimuksissakin on todennettu, että kylmä heikentää vastustuskykyä, jolloin keho on alttiimpi viruksille. Toinen kiinalaisen lääketieteen mukainen vilustumista aiheuttava tekijä on veto (Tuuli). Sen sijaan, että yritetään eliminoida aiheuttajia, eli viruksia, TCM-terapiassa pyritään vahvistamaan kehoa ja parantamaan sen reaktiokykyä. TCM:n mukaan ongelma ei ole sairastuminen, vaan kuinka nopeasti ja sopivalla tavalla keho reagoi parantuakseen. Wei Qi- energian (puolustusenergia) päätehtävä on puolustaa kehoa ulkoisilta hyökkäyksiltä. Se myös lämmittää ja kosteuttaa kehoa, erityisesti sen pintaa eli ihoa ja lihaksia. Wei Qi säätelee ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista ja sitä kautta hikoilemista ja kehon lämpötilaa.
TCM erottaa erilaisia vilustumisoirekuvia ja sairauden tasoja, mitkä kaikki hoidetaan eri rohdoksilla ja akupunktiopisteillä. Esimerkiksi peruskunnoltaan vahvalla potilaalla voi oireina olla kylmähorkka, lievää lämpöä, tukkoinen nenä, pää- ja jäsensärkyä, mutta ei hikoilua, kun taas peruskunnoltaan heikommalla oireina on palelua, lievää lämpöä, spontaania runsasta hikoilua, väsymystä, veto poissa ja jännittyneet lihakset. Kyllä – molemmat ovat vilustuneet, mutta TCM:ssa tärkeää on erottaa eri oireet – kylmähorkka vai palelu, ei-hikoilu vai hikoilu, pää-jäsensärky vai lihasjännitykset. Ensimmäisen potilaan vilustuminen on aiheutunut Kylmästä, kun taas toisen ennemminkin vedosta (Tuuli), joten hoito on molemmissa erilainen.
Sauna lämmittää kehoa sekä vahvistaa Wei Qi-energian (puolustus energian) toimintoa eli ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista. Kylmettymisen aiheuttaja Kylmä-Tuuli ”lämmitetään siten hikoilemalla ulos”. Suomalaisethan saunoo, miten itse haluaa, mutta kuvaamassani ensimmäisessä esimerkkitapauksessa saattaisi kylmettymiseen riittää lyhyt napakka löylytys, toisessa esimerkkitapauksessa tuntuisi ehkä paremmalta lempeämpi lämmittävä tervahöyry välivilvotteluineen.
”Jos sauna, terva tai viina ei auta, sairaus on kuolemaksi” suomalainen kansanviisaus olisikin tässä yhteydessä kiinalalaisittain tulkittuna: Sauna: Ajaa kylmettymisen, vilustumisen aiheuttajat Kylmä-Tuulen ulos, Terva: lämmittää, vahvistaa Wei Qitä, löylyvedessä voimakas melkein mentolimainen tuoksu voisi hyvinkin muistuttaa mintun, kiinalaisen rohdoksen vaikutusta avata pintaa, kirkastaa pään ja silmät, dynamisoida ja harmonisoida Qi:tä ja hälventää Tuuli-Kuumaa, Alkoholi: kuumentaa, dynamisoi ja hälventää kylmää.
Tiina Maija Petäjä, lääkäri
akupunktio, perinteinen kiinalainen lääketiede
yleislääketieteen- ja työterveyshuollon erikoislääkäri.
Tutustu lisää: www.akupunktio-qimaja.fi
Torstaina 23.2.2017 klo 18 alkaen PUR Hyvinvointikauppa Hakaniemessä (Hämeentie 8) Tiina Petäjä luennoi mitä oma kielesi voi kertoo sinulle terveydestäsi kiinalaisen lääketieteen mukaan.
Perusperiaatteita kielen tulkintaan on helppo oppia ja kieli toimii hyvänä kehomittarina hyvinvoinnin ja omahoidon seurannassa. Kurkkaa lisätiedot täältä.