Taklaa auringon haitat ja nauti sen hyödyistä turvallisesti

16.5.2023 | Laura Eskola

Kesä ja hyttyset, lämmin järvivesi, sauna sekä ihana, kamala aurinko. Se lämmittää, se tuo iloa ja eloa koko Suomen kansaan hyvällä tuurilla jopa useamman viikon ajan. Mutta aurinko voi myös olla vihollinen, jos sen kanssa ei osaa leikkiä oikein. Lue alta vinkit, kuinka voit tulla auringon kanssa toimeen paremmin tänä kesänä.

Hyvä, paha aurinko

Auringon säteily vaikuttaa ihoon, mieleen, koko kehoon ja olemukseen sekä positiivisesti, että negatiivisesti. Ilman aurinkoa emme olisi elossa, kuten usein pitkinä ja pimeinä talvikuukausina tuntuukin. Auringonvalo vaikuttaa hormonitoimintaamme ja lisää soluenergiaa. Auringon UVB-säteilyn avulla elimistö tuottaa myös D-vitamiinia, joka hormonina vaikuttaa lähes kaikkiin kehon kudoksiin ja elimiin, sekä ainakin 200 geeniin. Riittävä D-vitamiinin saanti on siis välttämätöntä, ja sen puute onkin yhdistetty lukuisiin sairauksiin.

auringonvalon hyödyt

Auringon UVA-säteily voi kuitenkin vanhentaa ja polttaa ihoa, joka taas altistaa erilaisille solumuutoksille. Se voi aiheuttaa pigmenttiläiskiä, ihon ennen aikaista vanhenemista ja vuosien saatossa jopa ihosyöpiä. Kuinka siis taklata auringon haitat ja nauttia sen tervehdyttävistä hyödyistä turvallisesti?

Jo 15 minuuttia auringossa oloa riittää vaaleaihoisille suomalaisille riittävän D-vitamiinin tuotantoon. Auringonvaloa tulisi nauttia mahdollisimman vähissä vaatteissa, ja on hyvä välttää keskipäivän polttavinta auringon porotusta. Oleile auringossa turvallisesti aamupäivällä ja myöhemmin iltapäivällä. Suomessa elvyttävää auringonvaloa on onneksi kesällä tarjolla lähes kellon ympäri.

Suojaa ihoasi sekä sisäisesti että ulkoisesti

Käytä aurinkosuojaa, mikäli vietät pidempiä aikoja ulkona, erityisesti suorassa auringonvalossa. Iho voi salakavalasti palaa jopa varjossa ollessa. Suosi luonnonkosmetiikkaa ja fysikaalisia suojavoiteita, sillä tavanomaiset kemialliset aurinkovoiteet kuormittavat vesistöjä ja häiritsevät mahdollisesti myös hormonitoimintaa.

aurinkovoiteiden kemikaalit kuormittavat luontoa

Luonnolliset suojavoiteet

Alga Maris on laadukas, Ecocert-sertifioitu ja kattava aurinkotuotesarja koko perheelle. Sarja sisältää turvallisia aurinkotuotteita sekä lapsille että aikuisille. Alga Maris tuotteet ovat 100% luonnollisten mineraaliaurinkosuoja-aineiden, 100% luomutuotettujen kasviöljyjen ja merilevästä peräisin olevan, patentoidun Alga-gorria yhdisteen ansiosta turvallinen ja erittäin laadukas vaihtoehto kemiallisille aurinkosuojatuotteille.

Juuri Suomeen rantautuneet Odyskin aurinkovoiteet on saatavilla vain PUR-kaupasta! Raikkaan tuoksuiset tuotteet ovat vegaanisia, COSMOS ekosertifioituja, Zero Waste aatteen mukaisesti alumiinituubiin pakattu ja 99-100% luonnollisia. Ihana koostumus ei jätä ihoa vitivalkoiseksi, vaan imeytyy hyvin ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti.

Esse on luomusertifioitu hoitolatasoinen tuotesarja, joka pohjautuu afrikkalaisiin aktiiviainesosiin ja uusimpaan tieteen läpimurtoon – ihmisen mikrobiomiin, jota ruokitaan prebiooteilla ja probiooteilla. Esse Sunscreen on fysikaalinen 30 SPF aurinkosuojavoide, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Tuoksuton koostumus sopii hyvin myös herkkäihoisille. Tuote on nopeasti biohajoava ja eikä siksi vaikuta vahingollisesti valtamerien koralleihin. Myös Essen ihoa hoitavissa meikkivoiteissa on SPF 30 suojakerroin. Luonnollinen aurinkosuojavoide

Apua auringon auiheuttamiin ihovaurioihin

Mikäli kärsit auringon aiheuttamista pigmenttihäiriöistä eli maksaläiskistä, apua löytyy myös luonnonkosmetiikasta.
Esse Cream Mask on kosteuttava hoitonaamio, joka sisältää korkeita pitoisuuksia vitamiineja, jotka vahvistavat ihoa ja vähentävät pigmenttiläiskiä. Voimakkaasti ihoa uudistava kermainen naamio silottaa myös näkyviä ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita ja ryppyjä.

Novexpert Omega Ultra-Nourishing SOS Mask on ravitseva naamio, joka pelastaa auringolle liikaa altistuneen ihon. Suojaava naamio saa ihon taas tuntumaan pehmeältä ja kosteutetulta. Kliinisissä tutkimuksessa todettiin, että ihon lipiditaso nousi jopa 65% heti naamion käytön jälkeen.

Ihon suojaaminen sisäisesti

Ihoa voi suojata ja vahvistaa myös sisäisesti ravinnolla sekä ravintolisillä. Karotenoidien ja flavonoidien tiedetään suojaavan ihoa UV-säteiltä, vähentävän siten ihon palamista auringossa. Suosi siis kesällä punaisia ja oransseja kasviksia, kuten porkkanoita, sekä sitrushedelmiä, kuten appelsiineja. Karotenoideja ja muita hipiää varjelevia ravintoaineita voi nauttia myös lisäravinteiden muodossa.

karotenoidit ihonhoidossa

Puhdistamon Tripla Aurinko on ravintolisä, joka valmistelee ihon aurinkoa varten. Se sisältää beetakaroteenia, lykopeenia ja astaksantiinia, sekä ihon hyvinvointia tukevaa E-vitamiinia ja biotiinia. Iho ruskettuu kauniimmin eikä pala yhtä helposti.

Myös ihmelevät spirulina ja chlorella sisältävät runsaasti beetakaroteenia. Markkinoilla on runsaasti heikkolaatuisia valmisteita, suosi siis luomulaatuisia, kuten Kiki Health Chlorellaa ja Spirulinaa, niin tiedät saavasi puhtaan ravintolisän. Nämä ovat saatavilla myös puristeina, mikäli jauheiden vihertävä maku ei miellytä.

Antioksidanttinen E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten vitamiinien ryhmään ja sen tärkeä tehtävä on solujen suojaaminen hapetusstressiltä. E-vitamiini voikin suojata ihoa auringon säteilyltä sisäisesti nautittuna.

Lähteenä käytetty muunmuassa: Maria Varonin “iho ja aurinko” esitelmä.