Puhdista koti toksiineista
5.5.2016 | PUR toimitus
Kevät on puhdistuksen aikaa. Kevätauringon paistaessa ikkunoihin – usein surutta paljastaen niihin kertyneen pölyn – meissä syntyy halu siivota pois talven tomut ja tuulettaa ja raikastaa sisäilma. Samaa haluamme kehollemme. Keventää se talven aikana kertyneistä kuonista.
Viimeistään nyt on oivallinen hetki varmistaa että myös kotisi on mahdollisimman puhdas kemikaalien kuormituksesta. Tässä kootut vinkit.
Valmista puhdistusaineet itse
Kemialliset puhdistusaineet ovat yksi suurimmista haitta-aineiden lähteistä. Ne myrkyttävät ilmaa ja välittyvät myös ihokosketuksen kautta elimistöön. Suosi siis luonnollisempia ekopesuaineita tai valmista puhdistusaineet itse. Pelkällä ruokasoodalla ja etikalla pääset jo todella pitkälle. Voit lukea vinkkimme tee-se-itse puhdistusaineista täältä.
Valitse myrkkyvapaa hammastahna
Useimmat hammastahnat ja suuvedet sisältävät fluoria, triklosaania sekä keinotekoisia aromeja ja värejä, jotka kuormittavat kehoa. Luonnollisen hammastahnan voi tehdä myös itse sekoittamalla 2,5 desiä vettä, kukkurallisen teelusikallisen ruokasoodaa ja 4–6 tippaa luomupiparminttuöljyä.
Puhdista ilmaa
Viherkasvit, etenkin niiden juuret puhdistavat ilmaa. Kokeile myös sitruunamehu-viinietikka -seosta tai kulhollista yrttejä ja kukkia.
Vältä ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät parabeeneja, natriumlauryylisulfaattia tai oksibentsonia.
Hankkiudu eroon teflonista, muovista ja säilykepurkeista
Vaihda teflon valurautaan ja muovi lasiin. Säilykepurkit ovat usein vuorattu BPA:ta sisältävällä materiaalilla, mikä saattaa häiritä hormonitoimintaa.
Pidä myrkyt poissa ruokalautaselta
Syömällä prosessoimatonta, luonnonmukaista ruokaa, saa jo eliminoitua keholle haitallisia aineita.
Juo puhdasta vettä
Vesijohtovesi ei Suomessakaan ole aina yhtä puhdasta kuin ajatellaan. Puhtauteen vaikuttavat alueelliset erot. Jos epäilet että vesijohtovetesi ei ole riittävän puhdasta, muista vedensuodatin.
Nuku puhtaasti
Mikäli luonnonmukaisista materiaaleista tehdyn patjan hankkiminen ei ole mahdollista, käytä patjansuojusta, joka on vedenpitävä (ei kuitenkaan muovia) ja luonnonmukaisesta materiaalista valmistettu. Näin saa vähennettyä yön aikana hengitettyjä kemikaaleja.
Käytä luonnon materiaaleja
Synteettisistä materiaaleista valmistetut kodin tekstiilit saattavat vielä olla käsitelty jollain pintakäsittelyaineella. Suosi valkaisemattomia tekstiilejä esimerkiksi luomupuuvillasta, pellavasta tai villasta.
Lähde: Mindbodygreen