Katri Niemi: Mikroimeytyvä ionimuoto tehostaa mineraalien imeytymistä

16.6.2016 | PUR toimitus

Ei riitä, että hivenaineet ovat veressä, sillä niiden pitää myös päästä vaikuttamaan solujen sisällä.

Mineraalit ovat epäorgaanisia aineita, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Siksi ne pitää saada ruoasta tai ravintolisistä.  Parhaiten imeytyvä muoto on nestemäiset ionisoidut valmisteet, kirjoittaa Futmedin toimitusjohtaja Katri Niemi.

futmed_tuotteet

Ruoansulatuksemme huolehtii nauttimamme ravinnon pilkkomisesta, jotta elimistö voi hyödyntää sen käyttöönsä. Ruoansulatuskanavasta erittyy mahan, suoliston ja haiman erittämiä ruoansulatusentsyymejä, jotka kukin pilkkovat ravintoaineita pienemmäksi osiksi peräjälkeen – kuin liukuhihnalla.

Useimpien mineraalien kuten sinkin, kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin imeytyminen on heikkoa normaalin ruoansulatuksen kautta. Tämä johtuu siitä, että ravinnosta saamamme muut kemialliset aineet kuten kasvien fytaatit sitoutuvat mineraalien kanssa yhdisteeksi ja näin vaikeuttavat niiden imeytymistä.

Uuden innovaation tuloksena ovat syntyneet mikro-imeytyvät, ionimuotoiset mineraalituotteet. Ne sisältävät vapaita mineraali-ioneja, jotka ohittavat ruoansulatuskanavan ja kulkeutuvat ionikanavia pitkin suoraan solun sisään. Näin valmisteiden imeytyminen on mahdollisimman tehokasta. Arviolta jopa 99%  ionimuotoisista mineraaleista imeytyy, siinä missä suola- ja kelaattimuotoisten mineraalien imeytyvyys on huomattavasti pienempää.

Tehokkaan imeytymisen ansiosta ionimuotoista mineraalia ei tarvita suurta määrää, eivätkä ne siten myöskään aiheuta vatsaongelmia.

Elintärkeä sinkki

Sinkki on välttämätön mineraali, jota tarvitaan lähes jokaisessa solussa sekä yli 300 biokemiallisessa toiminnassa elimistössä. Se myös aktivoi yli sadan entsyymin toimintaa. Koska elimistö ei kykene valmistamaan sinkkiä itse, pitää sinkki saada joko ruoasta, vedestä tai ravintolisästä.

Sinkki tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa todistetusti vilustumisoireiden torjunnassa. Antioksidanttina sinkki myös tukee solujen suojautumista hapettumisstressiltä.

Eniten sinkkiä on lihaksissa ja luustossa. Sinkki tukee luuston säilymistä terveenä. Erityisesti miehet tarvitsevat sinkkiä, sillä sinkki edistää veren testosteronitasojen säilymistä normaalina.

Sinkki on tärkeä myös raskaana oleville tai raskautta yrittäville, sillä sinkki tukee hedelmällisyyttä ja sillä on tärkeä tehtävä solujen jakautumisprosessissa ja normaalissa DNA-synteesissä.

Sinkki imeytyy huonosti, jonka vuoksi sinkin puutos on yleistä.  Tavallisista sinkkivalmisteista tyypillisesti imeytyy vain  alle viidennes, loppu poistuu aineenvaihdunnan myötä elimistöstä.

Ionisoidut sinkkitipat imeytyvät tehokkaasti. Ionimuotoisen sinkin lisäksi tipat sisältävät C-vitamiinia, joka tehostaa sinkin imeytymistä ja vapaiden sinkki-ionien toimintaa. Mikroimeytyvien ioni-sinkkisuihkeiden päiväannos, 5mg, vastaa soluimeytyvyydeltään 250 mg annosta sinkkitabletteja, eli mikroimeytyvän tuotteen hyötyosuus on  jopa 25-kertainen.

futmed_mikroimeytyvä_magnesium

MIKROIMEYTYVÄT IONI- MAGNESIUMVALMISTEET

Magnesiumia tarvitaan lähes 800 aineenvaihduntaan vaikuttavan entsyymin toimintaan. Magnesium on luonnon tehoaine, joka vaikuttaa useisiin eri kehon toimintoihin kuten luustoon, hermostoon ja solujen uudistumiseen. Magnesium myös säätelee elektrolyyttien määrää kehossa.  Monet migreenipotilaat ovat saaneet apua mikroimeytyvästä ioni-magnesiumista, kun he ovat ottaneet sitä yhdessä täsmälääkkeen kanssa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

Monilla vatsavaivoista kärsivillä suolisto on niin huonossa kunnossa, etteivät ravinteet imeydy. Erityisesti tällöin suolisto tarvitsee juuri oikeanlaisia ravintolisiä, jotta sillä on mahdollisuus paranemiseen. Mikroimeytyvillä ioni- magnesiumsuihkeilla on 100 % soluimeytyvyys ja ne eivät ole laksatiivisia.

MIKROIMEYTYVÄT KALIUMTIPAT

Kalium on yhtä tärkeä mineraali kuin natrium. Kalium on toistaiseksi vielä muita mineraaleja tuntemattomampi eikä sen tärkeydestä puhuta yhtä paljon. Ylimääräinen natrium aiheuttaa elimistössä verenpaineen nousua ja turvotusta. Kaliumilla on erittäin tärkeä tehtävä mm. verenpaineen säätelyssä. Kalium toimii vastavaikuttajana natriumioneille, eli kalium ajaa natriumionit ulos solun sisältä takaisin verenkiertoon, jolloin ne poistuvat virtsateiden kautta elimistöstä. Siten  kalium on tärkeä mineraalien tasapainottaja etenkin suolaisen ruoan ystäville, joilla on taipumus kohonneeseen verenpaineeseen.

Kalium säätelee myös happo-emästasapainoa, sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä.

Mikroimeytyvä ioni-kaliumsuihke on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät saa ravinnosta riittävästi kaliumia, kuten on tavallista ikääntyvillä ihmisillä. Kuten muut mikroimeytyvät mineraalivalmisteet, myös ionisoitu kaliumsuihke kulkeutuu suoraan soluun ionikanavia pitkin, eikä elimistön tarvitse muuntaa sitä imeytyvään muotoon.

Mikroimeytyviä ioni-mineraaleja voi käyttää sekä ulkoisesti että sisäisesti. Varsinkin magnesium- ja kaliumsuihkeilla saadaan myös ulkoisesti käytettynä hyviä  tuloksia lihaskrampeissa ja suonenvedoissa. Ulkoisesti käytettynä mikroimeytyvät ioni- mineraalit eivät kirvele eivätkä tahmaa, joten niitä on helppo käyttää.